Face to Face

Η Βασιλική Τσαρούχα στο BN Sports: «Χαίρομαι που έγινα κομμάτι της ιστορίας»

Η Βασιλική Τσαρούχα στο BN Sports: «Χαίρομαι που έγινα κομμάτι της ιστορίας»
Βασιλική Τσαρούχα και Αν Πάντερ βρέθηκαν να διαιτητεύουν μαζί ένα παιχνίδι στο EuroCup και έγραξαν ιστορία. Το BN Sports ανέτρεξε στη διαδρομή τους, και εξασφάλισε αποκλειστικές δηλώσεις της Ελληνίδας ρέφερι. 
Η Ελληνίδα Βασιλική Τσαρούχα και  η Γερμανίδα Αν Πάντερ έγραψαν ιστορία, αφού βρέθηκαν μαζί  στην διαιτητική τριάδα (σσ. συν τον Κρίσταπς Κονσταντίβοβιτς) του αγώνα ανάμεσα στην τουρκική Μπουρσασπόρ και την ισπανική Γκραν Κανάρια (17/11), για την 5η αγωνιστική του Eurocup. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που δύο γυναίκες ρέφερι σφύριξαν σε αγώνα ανδρών, στο κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο!

Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί για πρώτη φορά και στο NBA τον περασμένο Ιανουάριο, σε αγώνα ανάμεσα στους Ορλάντο Μάτζικ και τους Σάρλοτ Χόρνετς, με τις Νάταλι Σάγκο και Τζένα Σρέντερ.


Για την Αν Πάντερ, δεν είναι πρωτόγνωρο να σπάει «φράγματα», ούτε να βρίσκεται στους τίτλους των ειδήσεων, αφού εκείνη ήταν η πρώτη γυναίκα που διαιτήτευσε σε Final 4 της Euroleague. Αυτό συνέβη στη Βιτόρια το 2019 και πιο συγκεκριμένα στον πρώτο ημιτελικό ανάμεσα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ακόμα, δύο χρόνια νωρίτερα, το 2017, είχε σφυρίξει και στους τελικούς του EuroCup, ενώ το 2016 είχε βρεθεί στους
Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο.

Αρκετά μεγάλη είναι και η διαδρομή που έχει διανύσει και η δική μας Βασιλική Τσαρούχα. Γεννημένη και μεγαλωμένη στη Χίο, εκεί έκανε τα πρώτα μπασκετικά και διαιτητικά της βήματα. Με την πορτοκαλί θεά άρχισε να ασχολείται όταν πήγαινε Δ' Δημοτικού, ενώ σφυρίχτρα έπιασε για πρώτη φορά στα 16 της. Ελλείψη διαιτητών, η Βασιλική, όπως και άλλες αθλήτριες του νησιού, τα καλοκαίρια σφύριζαν σε αγώνες παγκορασίδων. Παράλληλα με το μπάσκετ έμαθε και την τέχνη της ζαχαροπλαστικής, πλάι στον πατέρα της, στην οικογενειακή τους  επιχείρηση.

Η μετακόμιση στην Αθήνα έγινε όταν πια ήταν 23 ετών. Ως αθλήτριαφόρεσε τις φανέλες του Παγχιακού, των Εσπερίδων, του Αστέρα Εξαρχείων, ντου Περιστερίου, της Ηλιούπολης και του Θριάμβου. Αφού δοκίμασε για λίγο την προπονητική, κατάλαβε ότι αυτό δεν ήταν το στοιχείο της και στράφηκε πιο έντονα στη διαιτησία, για αυτό επέλεξε να παίξει στο πρωτάθλημα της ΕΣΚΑ, ώστε να έχει περισσότερο χρόνο και κενά Σαββατοκύριακα. Κάπως έτσι σκαρφάλωσε ένα ένα όλα τα σκαλοπάτια των Εθνικών Κατηγοριών και το 2012 έκανε την πρώτη της εφάνιση στην Basket League. Έναν χρόνο αργότερα πέρασε τις εξετάσεις της FIBA και έγινε η τρίτη Ελληνίδα διεθνής διαιτητής, πέρνοντας τη σκυτάλη από τις Καρολίνα Σκούρτη και Μαρία Αργυρού.

Fast forward στο καλοκαίρι του 2019, όταν το μεγάλο όνειρο έγινε πραγματικότητα. Η Βασιλική Τσαρούχα κλήθηκε από την Euroleague και έγινε η μόλις δεύτερη γυναίκα που καταφέρνει κάτι τέτοιο, μετά την Αν Πάντερ. Με την Γερμανίδα είχε εξ'αρχής στενές σχέσεις, αφού έχει διατελέσει και tutor της. Η ζωή τα έφερε έτσι που βρέθηκαν να σφυρίζουν από κοινού ένα παιχνίδι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τώρα που έγινε η αρχή, οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν ξανά. Aυτό ελπίζει και η κ. Τσαρούχα, όπως δήλωσε αποκλειστικά στο BN Sports.

- Πως αισθανθήκατε που συνυπήρξατε με την Αν Πάντερ στην ίδια διαιτητική τριάδα σε ένα αγώνα του υψηλότερου επιπέδου;

«Ήταν πολύ μεγάλη και σημαντική στιγμή η συνύπαρξη μου με την Αν Πάντερ! Χαίρομαι πολύ που έγινα κομμάτι της ιστορίας και μαζί με την Παντερ γίναμε το πρώτο δίδυμο γυναικών που σφυρίζει σε ευρωπαϊκό παιχνίδι.Είχαμε μια πολύ αρμονική συνεργασία μέσα στον αγώνα. Σεβάστηκε η μία τον χώρο της άλλης και όλο αυτό έφερε ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα. Μακάρι να μας δοθούν κι άλλες ευκαιρίες στο μέλλον να
συνεργαστούμε μέσα στα γήπεδα!».

- Ποια είναι η σχέση σας με την Γερμανίδα διαιτητή;

«Την Πάντερ την γνωρίζω αρκετά χρόνια. Έχουμε μια καλή σχέση και οπότε συναντιόμαστε υπάρχει μεταξύ μας μια αλληλοεκτίμηση και σεβασμός! Λειτουργεί ως κίνητρο για μένα η παρουσία της στα ευρωπαϊκά γήπεδα, γιατί με κάνει να θέλω να γίνομαι καλύτερη! Σε κάθε ευκαιρία που θα βρεθούμε θα ανταλλάξουμε διαιτητικές απόψεις που θα επωφελήσουν και τις δύο μας».

- Πως σας αντιμετωπίζουν οι υπόλοιποι συνάδελφοί σας στον χώρο;

«Οι συναδελφοι μου είτε στον ευρωπαϊκό χώρο είτε στην Ελλάδα με αντιμετωπίζουν ως επαγγελματία, υπάρχει αλληλοσεβασμός και εκτίμηση. Έχουμε στόχο κοινό να συνεργαζόμαστε αρμονικά στα παιχνίδια, ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα ως διαιτητική ομάδα».

www.bnsports.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0