Face to Face

Ο Νολμπέρτο Σολάνο στο BN Sports για τη Νιούκαστλ: «Ο Άλαν Σίρερ να είναι παρών στη νέα εποχή - Θα ήθελα τον Κέιν, με τον Ρομπέρτο Μαρτίνεθ για προπονητή» (video)

Ο Νολμπέρτο Σολάνο στο BN Sports για τη Νιούκαστλ: «Ο Άλαν Σίρερ να είναι παρών στη νέα εποχή - Θα ήθελα τον Κέιν, με τον Ρομπέρτο Μαρτίνεθ για προπονητή» (video)

Η Νιούκαστλ άνοιξε μία νέα «σελίδα» στο βιβλίο της ιστορίας της, αλλά οι προηγούμενες δεν υπήρξαν… λευκές. Αντιθέτως, ποδοσφαιριστές όπως ο Νολμπέρτο  Σολάνο, ο ένατος στη λίστα συμμετοχών με τη φανέλα των «καρακαξών», άφησαν το στίγμα τους στον σύλλογο! Το BNSports και ο Φάνης Τσοκανάς επικοινώνησαν μαζί του, κι αυτός με τη σειρά του, έδωσε τη δική του οπτική των εξελίξεων γύρω από τον σύλλογο! 

Επτά χρόνια σε μία ομάδα χαρακτηρίζονται ως μία ολόκληρη ποδοσφαιρική ζωή. Πόσο μάλλον, όταν συνδυάζονται με 315 εμφανίσεις.  

Στο μυαλό των περισσοτέρων, σε έναν αγγλικό σύλλογο ένα τέτοιο επίτευγμα συνήθως συνοδεύεται από ένα όνομα με καταβολές από τα… πέριξ του «Νησιού».  

Υπάρχουν, όμως, και εξαιρέσεις. Μία από τις μεγαλύτερες; Ο Νολμπέρτο Σολάνο 

Ο Περουβιανός δεξιός χαφ διέσχισε τον Ατλαντικό για να βρεθεί από το Λα Μπομπονέρα, στο St James' Park, εν έτει 1998.

 DQ1chTEX0AAKqdL.jpg


Υπηρέτησε τη Νιούκαστλ σε δύο θητείες, σταμάτησε στις 315 εμφανίσεις -που τον κατατάσσουν ένατο στη λίστα των κορυφαίων σε συμμετοχές με την ασπρόμαυρη φανέλα- τις οποίες, μάλιστα, συνδύασε με 48 γκολ και 78 ασίστ!
 

Τα επιτεύγματά του, αλλά και η αγάπη των οπαδών της Νιούκαστλ προς τον «Νόμπι», τον καθιστούν ως τον πλέον κατάλληλο για να σχολιάσει τις εξελίξεις γύρω από τον σύλλογο, να ξεχωρίσει παλιά ή νέα πρόσωπα που θα ήθελε να δει σε αυτόν, αλλά και να «ανασύρει» τις αναμνήσεις του από την σύντομη μεν, απολαυστική δε -όπως ανέφερε- παραμονή του στην Ελλάδα. 


-Ποια είναι η άποψη σας για την αλλαγή της ιδιοκτησίας της Νιούκαστλ;
 

«Ήταν μία ιδανική εξέλιξη για τον σύλλογο και τους οπαδούς του. Πλέον, έχουν ένα πολύ πλούσιο ιδιοκτήτη, ωστόσο θα πρέπει να έχουν υπομονή μέχρι να χτιστεί η ομάδα με νέο προπονητή και νέους παίκτες. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως δεν είναι εφικτό να κερδίσουν… αύριο την Premier League! Υπάρχουν σπουδαίοι σύλλογοι, όπως η Λίβερπουλ, η Μάντσεστερ Σίτι, η Τσέλσι, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που έχουν τον πρώτο λόγο αυτήν την στιγμή. Η Νιούκαστλ από την πλευρά της, οφείλει να χτίσει την επόμενη ημέρα της με αργά και σταθερά βήματα». 


-Ποιο πρέπει να είναι το πρώτο βήμα στη νέα σελίδα του συλλόγου;
 

«Ο πρώτος στόχος θα πρέπει να είναι η επιστροφή στις θέσεις που οδηγούν στο Champions League. Με τους παίκτες που διαθέτει τώρα, είναι απίθανο, ενώ εξίσου δύσκολο θα είναι ακόμα κι αν ενισχυθεί η ομάδα τον Ιανουάριο. Ίσως επιτευχθεί την επόμενη σεζόν. Αν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα θέσει τον επόμενο, που θα είναι η κατάκτηση της Premier League, γεγονός, που όπως προανέφερα, χρειάζεται χρόνο για να πραγματοποιηθεί». 

-Θεωρείτε λογικές τις αντιδράσεις μίας μερίδας φιλάθλων, πως ένα τόσο πλούσιο fund, αλλοιώνει τη ρομαντική πλευρά του DNA της ομάδας; 

«Όλοι περίμεναν για πάρα πολύ καιρό να έρθει ένας επενδυτής με φιλοδοξίες, που θα ηγηθεί και θα ανεβάσει επίπεδο τον σύλλογο. Ο Μάικλ Άσλεϊ δεν έδειξε ποτέ πως θα μπορούσε να πράξει κάτι τέτοιο! Ο κόσμος πρέπει να αγκαλιάσει ξανά την ομάδα, να συσπειρωθεί. Για αυτόν τον λόγο, ο Άλαν Σίρερ θα ήταν ιδανικός για να αναλάβει οποιοδήποτε πόστο. Είναι ένας θρύλος του συλλόγου, ιδιαίτερα δημοφιλής και αποδεκτός στο κοινό, και η παρουσία του στα διοικητικά της Νιούκαστλ, θα εξασφάλιζε ηρεμία και επιπλέον στήριξη από την κερκίδα». Newcastle's Ultimate 25-Man Premier League Squad | ht_media


-Πώς πρέπει να κινηθεί ο σύλλογος στο μεταγραφικό «παζάρι»;
 

«Πρέπει να γίνει κατανοητό, πως το μέλλον δεν μπορεί να βασιστεί σε έναν παίκτη, αλλά σε ένα σπουδαίο σύνολο. Η ομάδα διαθέτει τα χρήματα και δεδομένα θα φέρει καλούς παίκτες. Πριν από αυτούς, ωστόσο, πρέπει να έρθει ένας σπουδαίος προπονητής. Θα ήθελα να δω τον Χάρι Κέιν με τη φανέλα της Νιούκαστλ, έναν εξαιρετικό επιθετικό, αλλά πρέπει να προηγηθεί ο προπονητής που θα γεμίσει με αυτοπεποίθηση, φιλοδοξίες και πειθαρχία τους σπουδαίους παίκτες που θα έρθουν». 

-Ποιον κρίνετε ως τον καταλληλότερο προπονητή για τον πάγκο της; 

«Αυτήν τη στιγμή, οι καλύτεροι προπονητές στον κόσμο, όπως ο Πεπ Γκουαρδιόλα, ο Ζοσέ Μουρίνιο, ο Γιούργκεν Κλοπ ή ο Κάρλο Αντσελότι, είναι δεσμευμένοι με συμβόλαιο σε άλλους συλλόγους, γεγονός που αποτελεί εμπόδιο στην αναζήτηση του κατάλληλου ανθρώπου στον πάγκο. Ωστόσο, θα ήθελα να δω τον προπονητή του Βελγίου, τον Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, να αναλαμβάνει τα ηνία της Νιούκαστλ. Αποδίδει εντυπωσιακό ποδόσφαιρο, κάτι πολύ σημαντικό για να αγκαλιάσει και να πιστέψει ο κόσμος ξανά την ομάδα. Ίσως ήταν μία καλή επένδυση για να χτίσει κάτι μεγάλο, κάτι που δεδομένα θα γίνει, αλλά δεν αρκούν τα χρήματα για να το εξασφαλίσουν. Είναι γνωστό πως τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν τρόπαια!». Belgium manager Roberto Martínez | British GQ | British GQ


-Τα λεγόμενα «πετροδόλαρα» έφεραν επιτυχίες σε Παρί Σεν Ζερμέν και Μάντσεστερ Σίτι, αλλά είχαν καταστροφικές συνέπειες για τη Μάλαγα. Είναι κάτι που πρέπει να προσέξει η Νιούκαστλ;
 

«Σίγουρα! Οφείλει να εξασφαλίσει πως θα ξοδέψει χρήματα μέσα σε λογικά πλαίσια, για παίκτες που θα έρθουν και θα δουλέψουν πολύ σκληρά. Δεν μπορείς να πας στην ομάδα για διακοπές ή απλώς για το συμβόλαιο. Είναι ένας από τους λόγους που καθιστούν την επιλογή του κατάλληλου προπονητή και του τεχνικού του τιμ, κομβική! Αυτός θα εξασφαλίσει πως όλοι θα δουλεύουν πολύ και σκληρά για το κοινό καλό, έχοντας, παράλληλα, κοινές φιλοδοξίες! Όσοι θα έρθουν στον σύλλογο πρέπει να είναι εκτός από καλοί παίκτες, έξυπνοι και εξαιρετικοί επαγγελματίες. Αν όλα αυτά συμβούν, τότε το πρότζεκτ της Νιούκαστλ θα έχει μεγάλες πιθανότητες να πετύχει!» 
 

-Πώς ήταν το διάστημα παραμονής σας στη Νιούκαστλ και τι σας έχει μείνει από τη συνεργασία με τον Σερ Μπόμπι Ρόμπσον;

«Πέρασα επτά -συνολικά- πολύ όμορφα χρόνια. Απόλαυσα τη θητεία μου δίπλα στον Νίκο Νταμπίζα, που ήταν εξαιρετικός ποδοσφαιριστής και χαρακτήρας. Οι όμορφες αναμνήσεις είναι ο λόγος που αγαπώ και νοιάζομαι ακόμη τον σύλλογο. Αποδίδαμε όμορφο ποδόσφαιρο, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο μέρος στον Σερ Μπόμπι Ρόμπσον. Υπήρξε ένας άνθρωπος με πολύ ισχυρή προσωπικότητα και εξαιρετικές ιδέες για το άθλημα. Εξασφάλιζε από την πρώτη στιγμή πως όλοι δουλεύουν πολύ για την ομάδα. Μας τόνιζε πως πρέπει να αγαπάμε τον σύλλογο που παίζουμε και να δίνουμε το 100%, για όσους προσφέρουν το υστέρημά τους, για να έρθουν να μας δουν να αγωνιζόμαστε την Κυριακή. Ήταν πάρα πολύ έξυπνος, ήξερε πώς να δίνει κίνητρο, αλλά δυστυχώς, ήρθε σε σχετικά μεγάλη ηλικία στην ομάδα. Παρόλα αυτά, αποδείχθηκε υπερπολύτιμος!» 

Nobby Solano on leaving a musical message for Bobby Robson and meeting  Sting at a Juve game | Newstalk

-Θα επιστρέφατε στη Νιούκαστλ σε κάποιο άλλο πόστο;
 

«Δεν το συζητώ, εννοείται! Εργάζομαι έξι χρόνια ως βοηθός προπονητή στην εθνική ομάδα του Περού και φροντίζω να μαθαίνω κάτι καινούργιο κάθε μέρα, ώστε να βρεθώ κάποτε στο κορυφαίο επίπεδο. Εύχομαι να μου δοθεί η ευκαιρία να επιστρέψω κι ας είναι για τη θέση του βοηθού προπονητή ή του προπονητή των μικρότερων ομάδων της Νιούκαστλ». 

-Πώς βλέπετε τη φετινή κούρσα της Premier League; 

«Μία από τις συνηθισμένες, πλέον, ομάδες που διεκδικούν το πρωτάθλημα θα το κατακτήσει. Προφανώς, αναφέρομαι στη Λίβερπουλ, στη Μάντσεστερ Σίτι, αλλά και την Τσέλσι μετά την περσινή της επιτυχία. Αυτοί οι σύλλογοι έχουν ‘χτίσει’ το ρόστερ τους με υπομονή και επιμονή, εδώ και δύο-τρία χρόνια, προσθέτοντας σεζόν με τη σεζόν, τα κομμάτια του ‘παζλ’ που λείπουν. Θα ήθελα να πω ότι συγκαταλέγεται και η Άρσεναλ ανάμεσα σε αυτές, αλλά δεν μπορώ. Δεν είναι σε καλή κατάσταση αγωνιστικά και τα ‘κλειδιά’ της ομάδας βρίσκονται στα χέρια ενός ικανού, αλλά άπειρου προπονητή: του Μικέλ Αρτέτα. Μου αρέσει πολύ ο τρόπος με τον οποίο προωθεί τα ταλέντα των ακαδημιών της στην πρώτη ομάδα, αλλά χρειάζεται χρόνος και υπομονή από τους οπαδούς της, αφού και φέτος, κατά τη γνώμη μου, δεν θα βρεθεί στην πρώτη πεντάδα». 

-Λίγο πριν κλείσετε την καριέρα σας, είχατε ένα σύντομο πέρασμα από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από την ΑΕΛ. Τι αναμνήσεις έχετε από τη χώρα μας; 

«Πραγματικά απόλαυσα το διάστημα που πέρασα στην Ελλάδα. Λάτρεψα το πάθος των οπαδών, με τους πυρσούς, τις εντάσεις, στοιχεία κοινά με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται το ποδόσφαιρο στη Λατινική Αμερική. Δυστυχώς, κάποιοι οικογενειακοί λόγοι με ανάγκασαν να αποχωρήσω από την ομάδα εκείνη τη χρονική περίοδο, παρότι η Λάρισα μου άρεσε ως πόλη. Γενικότερα, η Ελλάδα είναι πανέμορφη, ειδικά το καλοκαίρι και παρότι επέστρεψα μετά από μόλις έξι μήνες στο Περού, διατηρώ τις καλύτερες αναμνήσεις!»  


Εδώ το μοναδικό -αλλά πανέμορφο- γκολ που πέτυχε στα ελληνικά γήπεδα.

Φάνης Τσοκανάς 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0