Basket Talk

Στη... γλώσσα των αριθμών, η νίκη του Ολυμπιακού είναι διαφορετική από όλες τις άλλες! (video)

Στη... γλώσσα των αριθμών, η νίκη του Ολυμπιακού είναι διαφορετική από όλες τις άλλες! (video)
Οι επιδόσεις του Ολυμπιακού στην Stark Arena παρουσιάζουν στατιστικά «παράδοξα», που δεν έχουν εμφανιστεί σε καμιά άλλη φετινή του νίκη!

Ο Ολυμπιακός κατάφερε, με ένα τρομερό «ντεμαράζ» στην τελευταία περίοδο, να πάρει ένα σπουδαίο «διπλό» στη Stark Arena επί της Παρτιζάν.

Η εικόνα του αγώνα ήταν ομολογουμένως αρκετά περίεργη, καθώς τίποτα δε λειτουργούσε για την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα στα τρία πρώτα δεκάλεπτα. Ταυτόχρονα και οι δύο ομάδες, και κυρίως οι γηπεδούχοι, όπως αποδείχθηκε, έμοιαζαν πιεσμένες από το μεγάλο διακύβευμα του παιχνιδιού.

Η νίκη του Ολυμπιακού παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες. Οριακά θα μπορούσαμε να πούμε πως οι αριθμοί… δεν μπορούν να την εξηγήσουν, με μεγάλη πτώση σε κατηγορίες στις οποίες κυριαρχεί σε όλες τις φετινές του νίκες.

Η μεγάλη «πληγή» του χθεσινού (28/03) αγώνα, ήταν αναμφίβολα τα ριμπάουντ. Στον συγκεκριμένο τομέα, ο Ολυμπιακός έχασε κατά κράτος τη «μάχη», με 26 έναντι 39 της Παρτιζάν. Τα 18 επιθετικά ριμπάουντ των γηπεδούχων ήταν αυτά που έκαναν τη μεγαλύτερη ζημιά, με τον Ομπράντοβιτς να χρησιμοποιεί σε όλη τη διάρκεια του αγώνα βαριά σχήματα με πολύ μεγάλο μέγεθος. Από την άλλη, αυτό ακριβώς ήταν το στοιχείο που εκμεταλλεύτηκε ο Ολυμπιακός στην τέταρτη περίοδο, όταν και, αφού μπόρεσε να λύσει το πρόβλημα του αμυντικού ριμπάουντ, έτρεξε ανελέητα στο ανοιχτό γήπεδο και βρήκε πολλούς εύκολους πόντους.

Παρ’ όλα αυτά, κοιτώντας τη μεγάλη εικόνα, είναι η πρώτη φορά στην φετινή EuroLeague, που ο Ολυμπιακός καταφέρνει να επικρατήσει έχοντας τόσο μεγάλη διαφορά στα ριμπάουντ με τον αντίπαλό του (26-39). Το μόνο παιχνίδι που μπορεί να συγκριθεί με αυτό, ήταν αυτό στο ΣΕΦ με τον Παναθηναϊκό (14/03, 71-65), στο οποίο οι «πράσινοι» είχαν 40 ριμπάουντ (16 μόνο ο Μήτογλου), έναντι 29 των «ερυθρολεύκων».

Υπάρχει, όμως ένας στατιστικός τομέας, στον οποίο ο Ολυμπιακός είναι η καλύτερη ομάδα στην EuroLeague, αλλά δεν κατάφερε να το επιβεβαιώσει στην τελευταία του νίκη. Συγκεκριμένα, έχει την καλύτερη αναλογία ασίστ/λαθών στη διοργάνωση. Είναι τέταρτος στις ασίστ, με 19.2, και τρίτος καλύτερος στα λάθη, με 11.4 ανά παιχνίδι. Η αναλογία αυτή, γύρω στη 1.68 ασίστ ανά λάθος, είναι η υψηλότερη ανάμεσα σε όλες τις ομάδες. Η χθεσινή αναλογία του Ολυμπιακού (11 ασίστ για 12 λάθη, μικρότερη της μονάδας) είναι η χαμηλότερη που έχει εμφανιστεί στις 20 νίκες του! Μόνο η νίκη επί της Βίρτους στο ΣΕΦ (07/03, 74-69), παρουσιάζει μια ομοιότητα, όταν και είχε καταγράψει 15 ασίστ και ισάριθμα λάθη.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε το 30% τρίποντα (6/20), δύο εκ τωκ οποίων βέβαια ήταν αυτά που τον κράτησαν στο παιχνίδι (του Κάνααν για το 52-41, και το απίθανο σουτ του Γκος για το 54-44), αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της υπέρβασης που έκανε ο Ολυμπιακός. Ταυτόχρονα, βέβαια, εκμεταλλέυτηκε σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού την έλλειψη αξιόπιστων χειριστών και δημιουργών της Παρτιζάν, που είναι και η μεγάλη φετινή «πληγή» της. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πάρει εύκολους πόντους από τα 10 κλεψίματά του, αλλά και να μπορεί με άμυνες άρνησης να μπλοκάρει την κυκλοφορία των Σέρβων. Χαρακτηριστικές είναι οι αμέτρητες περιπτώσεις, που στο τέταρτο δεκάλεπτο ο Γουόκαπ απλά «κολλάει» πάνω στον Πάντερ, με την πλάτη κυριολεκτικά γυρισμένη στην υπόλοιπη επίθεση των Σέρβων.

Αυτά, λοιπόν, είναι κάποια από τα ιδιαίτερα στοιχεία της μεγάλης νίκης του Ολυμπιακού, τα οποία αποδεικνύουν πως σε ένα βράδυ, που σχεδόν όλα πήγαιναν «στραβά», δε σταμάτησε να ψάχνει, και στο τέλος να βρίσκει τρόπους να ξεπεράσει όσα προβλήματα προέκυψαν.

Αντρέας Φούντας
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0