World Sports

Το Καράτε «ελέγχεται» και πάλι από την Πολιτεία – Οι καταγγελίες του Συλλόγου Γονέων Αθλητών και οι ιστορικές παθογένειες

Το Καράτε «ελέγχεται» και πάλι από την Πολιτεία – Οι καταγγελίες του Συλλόγου Γονέων Αθλητών και οι ιστορικές παθογένειες

Το Ελληνικό Καράτε απασχολεί και πάλι τα αθλητικά δρώμενα αφού οι διαχρονικές παθογένειές του δεν το αφήνουν να ξεφύγει από την απραξία και να μπει σε πορεία εξυγίανσης και ανάπτυξης.

Ιστορικά η Ελληνική Ομοσπονδία Καράτε έχει απασχολήσει την Ελληνική Πολιτεία με την συντεχνιακή συμπεριφορά των διοικητικών παραγόντων της και δεν δευτερευόντως με το να μην εναρμονίζονται εσκεμμένα με αυτά που επιτάσσει η κείμενη αθλητική νομοθεσία.

Το Καράτε στην Βουλή

Απασχόλησε ακόμη και ως αντικείμενο ευρείας κοινοβουλευτικής συζήτησης με παρέμβαση του τότε υπουργού αθλητισμού κ. Αυγενάκη, αναδεικνύοντας τις παθογένειες του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Ο τότε υπουργός προσπάθησε με ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων να δημιουργήσει έναν νέο τρόπο διοικητικής και οικονομικής λειτουργίας  των  αθλητικών φορέων οι οποίοι θα τηρούν απαρέγκλιτα  τον αθλητικό νόμο.

Οι μεταρρυθμίσεις Αυγενάκη

Δημιούργησε το Μητρώο Αθλητικών Φορέων, έναν αδιάβλητο ελεγκτικό μηχανισμό  καθώς και απελευθέρωσε την εκλογική διαδικασία στις Ομοσπονδίες από την λογική των πολιτικών παρατάξεων σε χώρους αθλητισμού, ώστε πλέον να εκλείψουν τα συντεχνιακά συμφέροντα που τα εκπροσωπούσαν και παρατηρούνταν σε βάθος χρόνου από τις  εκάστοτε εκλεγμένες διοικήσεις των Ομοσπονδιών.  Πρωταρχικός σκοπός του, μέσα από την νέα εκλογική διαδικασία οι διοικήσεις που θα προέκυπταν, να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη και καλλιέργεια του αθλήματος που εκπροσωπούν μακριά από κρυπτόμενες επαγγελματικές και οικονομικές σκοπιμότητες, καλυπτόμενες απο την ιδιότητα του Ερασιτεχνικού Αθλητισμού.

                                                                                                                

Ιστορική Αναδρομή

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καράτε, ως ένας από τους εκπροσώπους των χρόνιων παθογενειών του Ερασιτεχνικού Αθλητισμού στην χώρα μας, μέσω της διοίκησης Ποντιδά και του τότε ισχυρού ανδρός του Καράτε στην Ελλάδα, επίτιμου τότε προέδρου της Ομοσπονδίας και συζύγου της κ. Γερόλυμπου, είχε απασχολήσει πολλάκις με διοικητικές της αποφάσεις, πράξεις, παραλείψεις κατά αθλητών και σωματείων.  Αποτέλεσμα, αρχές του 2020 η διοίκηση Ποντιδά να κηρυχθεί έκπτωτη κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Φιλάθλου Πνεύματος, Ηθικής και Ακεραιότητας, με επιβολή 18 μηνών τιμωρίας αποκλεισμού τους, από όλες τις αθλητικές δραστηριότητες και ενασχόλησης τους με τα διοικητικά δρώμενα της Ομοσπονδίας.

Οι εκλογές, η νέα διοίκηση και οι προσδοκίες

Εντός του πλαισίου αυτού,  προκηρύχθηκαν εκλογές οι οποίες, έπειτα από πολλές αναβολές λόγω covid και εφαρμογής του Μητρώου Αθλητικών Φορέων, έλαβαν χώρα τον Μάιο του 2021, σύμφωνα με τον  νέο εκλογικό νόμο Αυγενάκη στις Ομοσπονδίες που απέκλειε τις Παρατάξεις από την εκπροσώπηση τους στα Δ.Σ των Ομοσπονδιών.

Στο μεσοδιάστημα από τις αρχές του 2020 εώς και τον Μάιο του 2021 υπήρξαν  εναλλαγές προσωρινών διοικήσεων μέσα από μια αδυσώπητη δικαστική διαμάχη  μεταξύ της παράταξης Γερόλυμπου και των «εξυγιαντών» της παράταξης Σιετή.

Στις τελικές εκλογές επικράτησαν οι «εξυγιαντές» της παράταξης Σιετή εκλέγοντας πρόεδρο τον Θ.Σιετή και 10 μέλη από τα 15 του Δ.Σ της ΕΛΟΚ,  με συνέπεια να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία. Ποιο ήταν το προεκλογικό αφήγημα  των «εξυγιαντών» της παράταξης Σιετή με το οποίο κυριάρχησαν στις εκλογές κατά της παράταξης Γερόλυμπου; Απόλυτη τήρηση της νομιμότητας, διοικητική και οικονομική διαφάνεια σε όλες τις εκφάνσεις της με κύριο σκοπό τους, την ανάπτυξη και καλλιέργεια του αθλήματος επ’ ωφελεία όλων.

Η εμφάνιση του ΠΑΣΥΓΟΚΑΚ

Τι έχουν πράξει ως Διοίκηση πλέον  από τον Μάιο του 2021 έως και σήμερα; Σύμφωνα και με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Αθλητών Καράτε, ακριβώς τα αντίθετα από όσα ευαγγελιζόντουσαν. Ο Σύλλογος (ΠΑΣΥΓΟΚΑΚ), μία καινοτομία στον ερασιτεχνικό αθλητισμό τον οποίον χαιρετίζουν αρκετές διοικήσεις πλέον, από άλλα αθλήματα, δημιουργήθηκε εντός των πρωτόγνωρων καταστάσεων που βίωναν και βιώνουν οι γονείς και οι κηδεμόνες των αθλητών Καράτε όλα αυτά τα χρόνια  επιζητώντας την τήρηση της νομιμότητας, την ισότητα και την αξιοκρατία  προς τους αθλητές του Καράτε.

Οι καταγγελίες του Μάριου Σιταρά

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μάριος Σιταράς, παλαιός αθλητής του Καράτε με διακρίσεις και γονέας αθλήτριας του αθλήματος έχει αναλάβει μέσω του συλλόγου να αναδείξει τα κενά και τις αδικίες στο χώρου του Καράτε αλλά και τις διοικητικές και οικονομικές ατασθαλίες της ΕΛΟΚ, που επικεντρώνονται στην εξυπηρέτηση συντεχνιακών συμφερόντων προπονητών-διαιτητών-παραγόντων της ομοσπονδίας εις βάρος του συνόλου του Αθλήματος, των Αθλητών και των Σωματείων. Άλλωστε, είναι αλήθεια ότι στα 2.5 χρόνια λειτουργίας της, η Διοίκηση Σιετή έχει απασχολήσει με πληθώρα καταγγελιών την Ελληνική Δικαιοσύνη, την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τις ελεγκτικές αρχές για φορολογικές και ασφαλιστικές παραβάσεις της.

Στο μικροσκόπιο οι καταγγελίες

Τι αφορούν οι καταγγελίες αυτές που είναι στα χέρια των αρχών και διερευνώνται; Σύμφωνα με το Σύλλογο (ΠΑΣΥΓΟΚΑΚ), αυτές αφορούν σε απάτη, απιστία, απάτη σχετικά με λήψη κρατικής επιχορήγησης, αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία εθνικών προπονητών και διαιτητών με το πρόσχημα του εθελοντισμού κατά παράβαση του νόμου και των διατάξεων του αθλητικού εθελοντισμού και της κείμενης εργατικής νομοθεσίας, διακίνηση αφορολόγητου χρήματος, αδιαφανή διοικητική και οικονομική  λειτουργία μέσω της λήψης αποφάσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΛΟΚ, οι οποίες ποτέ δεν δημοσιεύονται αναλυτικά  στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ, παραβίαση των με έγκριση νομιμότητας κανονισμών λειτουργίας της ΕΛΟΚ διαιτησίας, διοργανώσεις αγώνων, εθνικών ομάδων, ηθικής και δεοντολογίας  από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Η αποφασιστικότητα του Γιάννη Βρούτση

Πάντως, το γεγονός ότι κάτι μεμπτό υπάρχει στο Καράτε, το βεβαιώνει και η πρόσφατη έρευνα που διέταξε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης σε 50 και πλέον Αθλητικές Ομοσπονδίες -στις οποίες περιλαμβάνεται και το Καράτε. Ο κ. Γιάννης Βρούτσης με απόφαση του, όρισε νέο ανεξάρτητο πλαίσιο ελέγχου πλην των υφιστάμενων ελέγχων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και των ανεξάρτητων ελεγκτικών αρχών, στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων τους,  σε Αθλητικές Ομοσπονδίες, Ενώσεις, σωματεία με αφορμή καταγγελίες, πληροφορίες και βάσιμες υπόνοιες για απάτες, ατασθαλίες ή διαχειριστικές ανωμαλίες για τις οποίες οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αθλητισμού έχουν αποφανθεί ότι χρήζουν διερεύνησης, ή κατόπιν αιτήματος λοιπών διοικητικών φορέων ή ύστερα από παραγγελία του αρμόδιου Εισαγγελέα.

Δικαίωση ΠΑΣΥΓΟΚΑΚ από την ΓΓΑ

Ο ΠΑΣΥΓΟΚΑΚ έχει εδώ και καιρό κινήσει τις διαδικασίες αποζητώντας από τα ελεγκτικά όργανα της ΓΓΑ να παρέμβουν μέσω συγκεκριμένων δράσεων και αναφορών του. Αποτέλεσμα η δικαίωση του μέσω δύο εγγράφων από την ΓΓΑ προς την ΕΛΟΚ. Στο μεν 1ο , η ΓΓΑ  αναγνώρισε με έγγραφό της ότι υπάρχει κώλυμα διαιτητών που είναι παράλληλα και σωματειακοί προπονητές ενώ παρέπεμψε στα πειθαρχικά όργανα την Επιτροπή Διαιτησίας. Στο 2ο, ότι οι Εθνικοί Προπονητές της ΕΛΟΚ δεν μπορούν για κανένα λόγο να εμφανίζονται ότι απασχολούνται ως  «Εθελοντές» από την ίδια κατά παράβαση της κείμενης εργατικής νομοθεσίας. Δια το ίδιο θέμα, δικαιώθηκε όταν πριν λίγο καιρό στην ΕΛΟΚ επιβλήθηκε πρόστιμο για μη παροχή έγγραφων εξηγήσεων στην Ανεξάρτητη Αρχή επιθεώρησης εργασίας.

Το τραγικό περιστατικό στην Λουμπλιάνα

Προσθετικά της ανάγκης δημιουργίας του Συλλόγου επιβεβαιώνει ακόμη ένα  δυσάρεστο γεγονός που σχετίζεται με την ΕΛ.Ο.Κ. Ένα περιστατικό που έλαβε χώρα και  αφορά εγκατάλειψη τραυματισμένης Ελληνίδας Ανήλικης Αθλήτριας στην τύχη της, που συμμετείχε στην Ελληνική αντιπροσωπευτική ομάδα που τελούσε υπό την αιγίδα της ΕΛ.Ο.Κ, στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Καράτε Εφήβων-Νέων-U21 που διοργανώθηκε στις 17-19/11/2023 στην Λουμπλιάνα. Πάντως, ο υπεύθυνος της εθνικής αποστολής εν συνέχεια αναγκάστηκε σε «παραίτηση» από το σύλλογο του.

Η ΕΛΟΚ τάραξε στις μηνύσεις τον ΠΑΣΥΓΟΚΑΚ

Η ΕΛΟΚ αντί να συνεργαστεί με τον ΠΑΣΥΓΟΚΑΚ συμβάλλοντας στην θεσμική θωράκιση του Αθλήματος προχώρησε νομικά εναντίον του γονέα – προέδρου του Συλλόγου έχοντας δημιουργήσει ένα εργοστάσιο παραγωγής μηνύσεων – 4 τον αριθμό  και αγωγών – 11 τον αριθμό, προκειμένου μέσω ενός νομικού bulling να τον τρομοκρατήσουν δια να σιωπήσει. Παρόλο που έγγραφα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού τον δικαιώνουν. Όπως λένε παλιοί του χώρου, στην ΕΛΟΚ δεν πέρασε ούτε μία μέρα. Κυνήγι συλλόγων επί Γερόλυμπου, κυνήγι και επί Σιετή… Μηνύσεις, αγωγές, πειθαρχικά, υπέρογκα δικαστικά έξοδα εναντίων όσων ζητάνε την εφαρμογή του Νόμου στην ΕΛΟΚ, επί Γερόλυμπου, το ίδιο και επί Σιετή... Ας σκεφτούμε μόνο ότι για το 2024 η Διοίκηση Σιετή έχει προϋπολογίσει 30.000 ευρώ αμοιβή του νομικού της συμβούλου, σχεδόν το 25% των κρατικών επιχορηγήσεων του 2023 ήτοι το 7.5% σχεδόν των εσόδων του 2023. Διερωτάται εύλογα, λοιπόν, κάποιος αν η ΕΛΟΚ είναι φορέας ανάπτυξης και καλλιέργειας του Καράτε ή απλά ένα νομικό γραφείο…

Η πλασματική επιχορήγηση της ΕΛΟΚ

Εδώ θα αναφερθούμε σε ένα γεγονός που ήταν απαρχή για νέες πρωτοβουλίες από τον Υπουργό Αθλητισμού. Τον Ιανουάριο του 2022 κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατά παντός Υπευθύνου που αφορούσε την λήψη κρατικής επιχορήγησης με πλασματικά στοιχεία από την Ελληνική Ομοσπονδία Καράτε. Περιληπτικά η υπόθεση που είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης σχετίζεται με εικονικό προϋπολογισμό ο οποίος κατατέθηκε από την πλευρά της ΕΛ.Ο.Κ για το έτος 2022 προκειμένου η Ομοσπονδία να λάβει κρατική επιχορήγηση για το αντίστοιχο έτος. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες μας, οι οικονομικές υπηρεσίες της Γ.Γ.Α έχουν προβεί στις αντίστοιχες διαπιστώσεις οι οποίες είναι στην διάθεση του Εισαγγελέα. Η υπόθεση ήταν στην διαδικασία της προανάκρισης και θα οδηγηθεί στο ακροατήριο στις 11.3.2024, καταλογίζοντας ευθύνες στους άμεσα εμπλεκόμενους… 

Τα πλασματικά οικονομικά στοιχεία στις Ομοσπονδίες

Υπό αυτό το πρίσμα και με νέα απόφαση του, ο Υπουργός Αθλητισμού  προκειμένου να επιτευχθεί ο οικονομικός εξορθολογισμός της λειτουργίας των Αθλητικών Ομοσπονδιών  προανήγγειλε  3 νέες δράσεις μέσω προαπαιτούμενων μέτρων  για την χρηστή οικονομική διαχείριση τους με έναρξη εφαρμογή τους το 2024 και ένθεν. Σκοπός είναι πλέον να αποφεύγονται οι μεγάλες αποκλίσεις που παρατηρούνται στους προϋπολογισμούς των Αθλητικών Ομοσπονδιών με τους απολογισμούς τους, που δεν συνάδουν με την ορθή οικονομική αποτύπωση των στοιχείων που συμπεριλαμβάνονται εντός των προϋπολογισθέντων εσόδων – εξόδων και κατά συνέπεια των απολογισμών τους και των πραγματικών εξόδων τους.

Αποτέλεσμα αυτού είναι, τα προϋπολογισθέντα έξοδα  να μην αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα των απολογισθέντων εξόδων των οποίων αναφέρονται. Τα οποία αφορούν την ανάπτυξη και την καλλιέργεια του αθλήματος,  προσπαθώντας μέσω των πλασματικών οικονομικών στοιχείων που παρουσιάζουν,  να αλιεύσουν οι το δυνατόν όσο μεγαλύτερες κρατικές επιχορηγήσεις για τις οποίες ο σκοπός λήψης τους, ουδεμία σχέση έχει με τον σκοπό για τον οποίο θα προοριζόντουσαν (!)    

Στο πνεύμα Μητσοτάκη-Βρούτση η εξυγίανση του Αθλητισμού  

Ο Υπουργός Αθλητισμού στοχεύει με τις ενέργειες του αυτές, ώστε οι πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού που αφορούν τον Αθλητισμό μέσω των κρατικών επιχορηγήσεων που λαμβάνουν οι Αθλητικές Ομοσπονδίες να αντικατοπτρίζουν και να αποσκοπούν στην ανάπτυξη και την  καλλιέργεια των αθλημάτων που εκπροσωπούν και όχι να χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς (!)

Ο Υπουργός Αθλητισμού αναλαμβάνει ξεκάθαρες  πρωτοβουλίες στοχεύοντας αποκλειστικά στο τέλος, φαινομένων που λυμαίνονται τον ελληνικό ερασιτεχνικό αθλητισμό  τα οποία δεν πρέπει να χρήζουν την ευλογία ενός καθεστώτος ευνοϊκής μεταχείρισης από την Πολιτεία υπό την κάλυψη του μανδύα του Ερασιτεχνικού Αθλητισμού.

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0