Μια Φώτο μια Ιστορία

Νίκος Γκάλης: Ο πρώτος χορός του... γκάνγκστερ με τη «γαλανόλευκη»! (video)

Νίκος Γκάλης: Ο πρώτος χορός του... γκάνγκστερ με τη «γαλανόλευκη»! (video)

Στις 6 Μαΐου του 1980, στο Βεβέ της Ελβετίας, o Νίκος Γκάλης συστήθηκε στο ελληνικό και το ευρωπαϊκό κοινό. Γιατί η αλήθεια είναι πως στην Αμερική, τον γνώριζαν ήδη, αρκετά καλά. Στο Προ-ολυμπιακό τουρνουά που βρήκε την Εθνική μας ανέτοιμη, ο «γκάνγκστερ» έδειξε από τι υλικό είναι φτιαγμένος και απέδειξε πως είναι ο παίκτης που έρχεται... και αναμένεται να απασχολήσει για τις επόμενες δεκαετίες!

Γράφει ο Δημήτρης Τσάκνης


Ο Νίκος, γιος του Γιώργου και της Στέλλας Γεωργαλλή, γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου του 1957 στο Νιου Τζέρσεϊ των Ηνωμένων Πολιτειών. Από μικρός προσπάθησε να εκτονώσει το πλούσιο και αξεπέραστο μπασκετικό του ταλέντο ως παίκτης των «Πειρατών» του Σέτον Χολ στο κολεγιακό πρωτάθλημα, όμως κάποιο γύρισμα της τύχης τον ανάγκασε να πραγματοποιήσει το υπερατλαντικό ταξίδι για την Ελλάδα και τον Άρη Θεσσαλονίκης, στερώντας το σπάνιο ταλέντο του από τον κόσμο του NBA. Ο «γκάνγκστερ» ήταν φιλόδοξος και επέλεξε την καλύτερη και πιο επιτυχημένη ομάδα της εποχής. Τον «Αυτοκράτορα» του ελληνικού μπάσκετ των Χατζηγεωργίου και Πεταλίδη. Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις ο ομογενής Nick Galis φτάνει στη Θεσσαλονίκη στις 18 Οκτωβρίου 1979. Ο Γκάλης έκανε το ντεμπούτο του με την ομάδα του Άρεως στις 2 Δεκεμβρίου του 1979 σε μία αναμέτρηση με χρώμα εμφυλίου απέναντι στον Ηρακλή. Οι «κίτρινοι» επικράτησαν με 79-78 και ο Γκάλης σημείωσε την πρώτη… 30άρα.

Agis_Galis_01.jpg

Το ντεμπούτο του Έλληνα «Θεού» με τη φανέλα της Εθνικής Ομάδας πέρασε από «χίλια κύματα» με τον καλαθοσφαιριστή να βγάζει διαβατήριο με μία «ιερή κομπίνα», όπου δηλώθηκε ως δημότης Τριλόφου Θεσσαλονίκης, με διεύθυνση κατοικίας την οδό Δημήτρη Γούναρη 36. Ο άνθρωπος που συνέβαλλε στα μέγιστα, ήταν ο «δαιμόνιος» Άγις Κυνηγόπουλος που με αυτό τον τρόπο ευεργέτησε το ελληνικό μπάσκετ προσπερνώντας γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούσαν έως και 24 μήνες.

2_9_0.jpg


Με το πλαστό και προσωρινό διαβατήριο, ο Γκάλης ταξίδεψε μαζί με την ελληνική ομάδα στο Βεβέ της Ελβετίας, όπου η Εθνική θα έδινε τους αγώνες του Προ-ολυμπιακού τουρνουά του 1980. Ο Νίκος Γκάλης τέθηκε στη διάθεση του ομοσπονδιακού προπονητή, Ρίτσαρντ Ντουκσάιρ και στο ντεμπούτο του στις 6 Μαΐου 1980, «έγραψε» 25 πόντους, οι οποίοι ωστόσο δεν φάνηκαν αρκετοί για να ξεπεράσει η Εθνική μας ομάδα το εμπόδιο της Σουηδίας (ήττα με 79 – 71).

Γκάλης-Ελλάδα-Σουηδία-1980.jpg

Η Ελλάδα δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας, ωστόσο εκείνο το απόγευμα, η «Γαλανόλευκη» κέρδισε έναν «παίκτη – Θρύλο» που έμελλε να γράψει ιστορία με τη φανέλα της Εθνικής.

Κάποιοι θα μπορούσαν να ισχυριστούν πως η Εθνική μας τιμωρήθηκε για την απόφασή της και τη μηχανορραφία του πλαστού διαβατηρίου. Τα πράγματα όμως δεν είναι καθόλου έτσι, καθώς η συμμετοχή του Γκάλη στα δρώμενα της Εθνικής μας ομάδα σε ηλικία 23 ετών χρειαζόταν χρόνο. Και ο Έλληνας... Θεός με αυτό τον τρόπο τον βρήκε.



www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0