Μια Φώτο μια Ιστορία

Από γκάνγκστερ… βασιλιάς: Ο Γκάλης «έσπασε» το ιστορικό φράγμα των 11.000 πόντων, κόντρα στο Παγκράτι!

Από γκάνγκστερ… βασιλιάς: Ο Γκάλης «έσπασε» το ιστορικό φράγμα των 11.000 πόντων, κόντρα στο Παγκράτι!

29/02/1992: Ο Νίκος Γκάλης έδωσε μία ακόμη «μαγική» παράσταση και στο πλαίσιο της αναμέτρησης Παγκράτι - Άρης, έσπασε το «φράγμα» των 11.030 πόντων και έγινε ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο ελληνικό πρωτάθλημα!

Γράφει ο Γιώργος Καπουκάκης

Ήταν η τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου του 1992 και έμελλε να αποδειχθεί ιστορική για τον Νίκο Γκάλη.

Στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής του ελληνικού πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης, Παγκράτι και Άρης διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους, ωστόσο τα «φώτα» είχαν πέσει επάνω στον «γκάνγκστερ».

Αυτό θα συνέβαινε ούτως ή άλλως, ωστόσο σε εκείνο το ματς, ο κόσμος είχε έναν έξτρα λόγο για να ασχοληθεί... αποκλειστικά με τον σπουδαίο γκαρντ των «κίτρινων».

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Γκάλης χρειαζόταν μόλις 21 πόντους, για να ξεπεράσει τον Βασίλη Γκούμα και να γίνει ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην μεγάλη κατηγορία. Και όλα έδειχναν πως θα τα κατάφερνε.

Όπερ και εγένετο. Στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, με ένα από τα... γνωστά του «τρελά» λέι απ, ο Γκάλης σκόραρε και έφτασε τους 11.031 πόντους, «σπάζοντας» το ρεκόρ, του άλλοτε παίκτη της ΑΕΚ, του Πανελληνίου και του Ηλυσιακού!


Η αναμέτρηση διακόπηκε. Κανένας δεν συνέχισε να αγωνίζεται και όλοι έτρεξαν να συγχαρούν τον ηγέτη του Άρη για το σπουδαίο επίτευγμα του.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο εν λόγω παιχνίδι, ο Γκάλης είχε σταματήσει στους 39 πόντους, με 3 ριμπάουντ και 3 ασίστ, σε 39 (!) λεπτά συμμετοχής, με τον Άρη να επικρατεί 98-90 του Παγκρατίου στο φινάλε.

Στην καριέρα του στο ελληνικό μπάσκετ, ο «γκάνγκστερ» μέτρησε συνολικά 12.714 πόντους και μέχρι σήμερα... οδηγεί την σχετική «κούρσα». Την 5άδα των κορυφαίων σκόρερ στο ελληνικό πρωτάθλημα, συμπληρώνουν οι Βασίλης Γκούμας (11.030), Παναγιώτης Γιαννάκης (9.291), Απόστολος Κόντος (8.712) και Τάκης Κορωναίος (7.465).

Φυσικά, ένα τόσο σημαντικό ρεκόρ δεν θα μπορούσε να μην συνοδευθεί από τις απαραίτητες τιμές. Γι' αυτό το λόγο, ο Νίκος Γκάλης βραβεύθηκε τέσσερις ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα, πριν από το τζάμπολ, της αναμέτρησης του Άρη με τον Παναθηναϊκό.


www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0