Μια Φώτο μια Ιστορία

Ο Τζορτζ Μπεστ «χόρευε» και στη λάσπη: Τα άπιαστα έξι γκολ κι ένα πριμ 15 λιρών, που... ακυρώθηκε! (video)

Ο Τζορτζ Μπεστ «χόρευε» και στη λάσπη: Τα άπιαστα έξι γκολ κι ένα πριμ 15 λιρών, που... ακυρώθηκε! (video)

07/02/1970: Υπάρχουν κάποια ματς που είναι γραφτό να μείνουν στην ιστορία. Ένα τέτοιο ήταν εκείνο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Νορθάμπτον Τάουν, πριν από 54 χρόνια ακριβώς. Η ημέρα που ο Τζορτζ Μπεστ έκανε... όργια σκοράροντας έξι γκολ!

Γράφει η Άρτεμις Κλεφτάκη

Ένα κρύο Σάββατο της 7ης Φεβρουαρίου του 1970, το σκηνικό είχε στηθεί στο Κάουντι Γκράουντ, στα Ανατολικά Μίντλαντς της Αγγλίας. Πλήθος κόσμου θα γινόταν μάρτυρας μίας επικής αναμέτρησης.

Η Νορθάμπτον Τάουν της τέταρτης τη τάξει κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου, υποδεχόταν τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ των Τζορτζ Μπεστ και Μπόμπι Τσάρλτον, για τον 5ο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας.

Northampton-Town-v-Manchester-United-07-02-1970-FA.webp

Σε έναν αγωνιστικό χώρο λασπωμένο, που κατά τη διάρκεια του ματς έγινε σχεδόν… βαλτώδης, έμελλε να δοθεί μία παράσταση για έναν ρόλο. Στην κυριολεξία. Αυτόν που εκτέλεσε με απόλυτη επιτυχία ο Τζορτζ Μπεστ, ο «πέμπτος Beatle», που αντιστάθμιζε στο χορτάρι τα εξωαγωνιστικά του «παραπτώματα».

Αυτό το παιχνίδι, σηματοδότησε την επιστροφή του στη δράση μετά από 28 ημέρες, εξαιτίας τιμωρίας που του επέβαλε η Αγγλική Ομοσπονδία. Ο λόγος; Στην αναμέτρηση με τη Μάντσεστερ Σίτι για το Λιγκ Καπ είχε κλωτσήσει πάνω στον εκνευρισμό του τη μπάλα από τα χέρια του διαιτητή, Τζακ Τέιλορ.

Ίσως και να ήταν μία αυστηρή απόφαση από την Ομοσπονδία, να αφήσει σχεδόν ένα μήνα εκτός αγωνιστικής δραστηριότητας το… κακό, αγόρι. Η επιστροφή του, όμως, ήταν αποστομωτική.  

«Κατά τη διάρκεια που ήμουν τιμωρημένος, λάμβανα γράμματα από άτομα που έλεγαν ότι η ομάδα ήταν καλύτερη χωρίς εμένα», είχε πει ο Μπεστ, σε μία περίοδο που αμφισβητούνταν από πολλούς. Και ενώπιον περίπου 28.000 θεατών, αλλά και αρκετών ακόμη τηλεθεατών, απέδειξε εκείνη τη μέρα πόσο καλύτερη ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με αυτόν.

Ο Βορειοϊρλανδός «χόρεψε» μέσα στη λάσπη και έκανε ό,τι ήθελε την αντίπαλη άμυνα. Τι κι αν χρειάστηκε 20 λεπτά για να βρει το πρώτο γκολ στη συνάντηση με κοντινή κεφαλιά, η συνέχεια ήταν… καταιγιστική! Το δεύτερο ήρθε λίγο αργότερα, όταν απέφυγε με χαρακτηριστική ευκολία τον τερματοφύλακα της Νορθάμπτον και σκόραρε σε κενή εστία.

george-best-manchester-united-northampton-town-1970-fa-cup-tie_3780688.jpg

Στην επανάληψη, ολοκλήρωσε –για αρχή– το χατ-τρικ πανηγυρίζοντας για να προσθέσει στιγμές αργότερα ακόμη ένα γκολ, το πιο όμορφο, με κεφαλιά-ψαράκι. Και έκλεισε με ακόμη δύο, όσο πιο… Τζορτζ Μπεστ γινόταν, κάνοντας τα «δικά» του μέσα στη μεγάλη περιοχή.

«Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ποδοσφαιριστή», δήλωσε μετά το παιχνίδι. «Αποκαλώ τον εαυτό μου ‘διασκεδαστή’. Ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι έχουν πληρώσει για να με δουν να κάνω κάτι θεαματικό και αυτό προσπάθησα να κάνω το Σάββατο. Η δουλειά μου είναι να κάνω κάτι που ο κόσμος θα γυρίσει σπίτι με την αίσθηση ότι θα ήθελε να με ξαναδεί να παίζω», ήταν τα πρώτα του λόγια μετά το νικηφόρο αποτέλεσμα που έστειλε τη Γιουνάιτεντ στον επόμενο γύρο της διοργάνωσης.

george-best-manchester-united-northampton-town-1970-fa-cup-tie_3780691.jpg

Οι ποδοσφαιριστές της Νορθάμπτον απείχαν πολύ από το υποσχόμενο… πριμ της εποχής, της τάξεως των 15 λιρών, σε περίπτωση που απέκλειαν τους αντιπάλους τους.

Η εμπειρία ήταν μάλλον τραυματική, τουλάχιστον έτσι φαίνεται να τη βίωσε ο Ρέι Φέρφαξ που είχε αναλάβει την δύσκολη αποστολή να μαρκάρει τον Μπεστ. Και δεν δίστασε να το πει:

«Γιατί έπρεπε να μου συμβεί; Η μόνη φορά που τον πλησίασα ήταν όταν βγαίναμε στο ημίχρονο και στη λήξη της αναμέτρησης! Σχεδιάσαμε τα πάντα, αλλά όλα ήταν χωρίς νόημα. Πολύ πριν τελειώσει το ματς, ένιωθα άρρωστος σωματικά».

George_Best_A_Memoir_Landscape-11581009237762_large.jpg

Παρότι η Γιουνάιτεντ αποκλείστηκε στον ημιτελικό από τη Λιντς (με την πρόκριση στον τελικό να «κλειδώνει» στο τρίτο ματς), ο  Τζορτζ Μπεστ έβαλε τη «σφραγίδα» του σε εκείνη την κρύα και… λασπωμένη ημέρα της 7ης Φεβρουαρίου του 1970.

Το ρεκόρ του «έσπασε» μόλις ένα χρόνο μετά ο Τεντ ΜακΝτάγκαλ της Μπόρνμουθ πετυχαίνοντας εννέα γκολ. Όμως, για τους «κόκκινους διαβόλους», παραμένει ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει σημειώσει έξι γκολ σε ένα παιχνίδι. Ο μοναδικός, αντισυμβατικός και υπερταλαντούχος κύριος Τζορτζ Μπεστ!



www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0