Μια Φώτο μια Ιστορία

Εκεί απ’ όπου ξεκίνησε, θα έγραφε και ιστορία με τον Παναθηναϊκό: Ο Βαζέχα στη Ριζούπολη «εκθρόνισε» τον Αντωνιάδη! (video)

Εκεί απ’ όπου ξεκίνησε, θα έγραφε και ιστορία με τον Παναθηναϊκό: Ο Βαζέχα στη Ριζούπολη «εκθρόνισε» τον Αντωνιάδη! (video)

Λένε ότι πολλές φορές ένα όνομα κουβαλά μαζί του μία ολόκληρη ιστορία. Σίγουρα αυτό ισχύει στην περίπτωση του Κριστόφ Βαζέχα. Ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια στην ιστορία του Παναθηναϊκού, μία μέρα σαν σήμερα (24/01) έγινε ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για το «τριφύλλι».

Γράφει η Άρτεμις Κλεφτάκη

Η 24η Ιανουαρίου 1998 έμελλε να είναι μία ιστορική ημέρα για τον Παναθηναϊκό και τον Κριστόφ Βαζέχα. Οι «πράσινοι» φιλοξενήθηκαν στη Ριζούπολη από τον Απόλλωνα Αθηνών στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος. Σε αυτό το γήπεδο, κόντρα στον ίδιο αντίπαλο, ο Πολωνός είχε πετύχει το πρώτο του γκολ στην Ελλάδα μερικά χρόνια πριν, το 1990.

Οι φιλοξενούμενοι δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερο πρόβλημα απέναντι στην «Ελαφρά Ταξιαρχία». Προηγήθηκαν στο 25’ με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Γεωργιάδη με τον Στράντλι λίγο αργότερα να διπλασιάζει τα τέρματα της ομάδας του. Ο Απόλλων μείωσε με τον Κωνσταντινίδη στο δεύτερο μέρος, προτού ο Γεωργιάδης δώσει ξανά προβάδισμα δύο γκολ στους «πράσινους» από το σημείο του πέναλτι.

Λίγα λεπτά μετά, ήρθε η στιγμή που ο Κριστόφ Βαζέχα θα έγραφε ιστορία με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Στο 64ο λεπτό, από γύρισμα του Μπασινά μέσα στη μικρή περιοχή, ο Πολωνός ήταν εκεί και με κοντινή προβολή σημείωσε ένα «χρυσό» γκολ.

ee440e35c7f2b723b87f3a226abef724_XL_1.jpg

Ήταν το 181ο του με την πράσινη φανέλα, έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου ξεπερνώντας έναν άλλο «θρύλο» της ομάδας, τον Αντώνη Αντωνιάδη. Ο Βαζέχα το πανηγύρισε μπροστά από το πέταλο που βρίσκονταν οι φίλοι του «τριφυλλιού», βγάζοντας τη φανέλα του, σε μία αλησμόνητη στιγμή για όλο τον κόσμο του συλλόγου, αλλά και για τον ίδιο.

Με τη συμπλήρωση του 90λέπτου, εξαπέλυσε μια «οβίδα» έξω από τη μεγάλη περιοχή και πέτυχε ένα πανέμορφο γκολ διαμορφώνοντας το τελικό 5-2 για τον Παναθηναϊκό, ενώ για τον Απόλλωνα είχε μειώσει προσωρινά ο Κωνσταντινίδης.

Χωρίς_τίτλο_8.png

Εκείνη τη σεζόν, σημείωσε 32 γκολ για το πρωτάθλημα, με τον Παναθηναϊκό να τερματίζει δεύτερος πίσω από τον Ολυμπιακό, με τρεις βαθμούς διαφορά. Ο Πολωνός χρίστηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος για τρίτη φορά στην καριέρα του στην Ελλάδα, με 23 γκολ.

Σε αγώνες πρωταθλήματος, μέτρησε συνολικά 390 συμμετοχές «ματώνοντας» τα αντίπαλα δίχτυα 244 φορές. Ένας αριθμός που τον καθιστά πρώτο στη λίστα των σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία του Παναθηναϊκού, ενώ στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι δεύτερος, πίσω μόνο από τον Θωμά Μαύρο (261).

Το γήπεδο της Ριζούπολης φαίνεται πως ήταν… γραφτό να αποτελέσει κομμάτι της ιστορίας ενός από τους καλύτερους ξένους ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί στα ελληνικά γήπεδα. Εκεί άνοιξε λογαριασμό με την πράσινη φανέλα, εκεί ξεπέρασε τον Αντωνιάδη με 182 γκολ, οκτώ χρόνια μετά. Μία ημέρα, σαν σήμερα, 26 χρόνια πριν.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0