Μια Φώτο μια Ιστορία

Η Γιουνάιτεντ ως γηπεδούχος στην έδρα της Σίτι; Όχι μόνο έγινε, αλλά γράφτηκε και ιστορία το 1948!

Η Γιουνάιτεντ ως γηπεδούχος στην έδρα της Σίτι; Όχι μόνο έγινε, αλλά γράφτηκε και ιστορία το 1948!

Μέιν Ρόουντ. Το παλιό γήπεδο της Μάντσεστερ Σίτι, κάποτε έγινε «σπίτι» της... μισητής Γιουνάιτεντ για τις εντός έδρας αναμετρήσεις της. Εκεί, έμελλε να γραφτεί και ιστορία, απέναντι στην Άρσεναλ, στις 17 Ιανουαρίου του 1948, όταν και σημειώθηκε ρεκόρ προσέλευσης!

Γράφει η Άρτεμις Κλεφτάκη

Λίγα χρόνια είχαν περάσει από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι πληγές που άφησε πίσω του ήταν ακόμη ανοιχτές και οι μνήμες αρκετά «φρέσκιες» στο μυαλό όλων. Όπως και των Άγγλων, που είχαν βιώσει τον εφιάλτη μέσα στην ίδια τους τη χώρα, με τις αεροπορικές επιδρομές της Λουφτβάφε να προκαλούν ανυπολόγιστες καταστροφές.

Μετά τη λήξη του Πολέμου, το ποδόσφαιρο ξαναμπήκε στις ζωές των Άγγλων. Ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας τους που μοιάζει με βαλβίδα αποσυμπίεσης, ιδίως σε δύσκολες καταστάσεις, όπως ήταν τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια.

Κάτι τέτοιο συνέβη πριν από 76 χρόνια. Στις 17 Ιανουαρίου του 1948, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φιλοξένησε την Άρσεναλ σε μια αναμέτρηση για το αγγλικό πρωτάθλημα. Όχι, όμως, στο Ολντ Τράφορντ, αλλά στο παλιό γήπεδο της «μισητής» συμπολίτισσας Μάντσεστερ Σίτι, το Μέιν Ρόουντ.

stadium-history.jpg

Η Γιουνάιτεντ αναγκάστηκε να αγωνιστεί εκεί, αφού το Ολντ Τράφορντ βρισκόταν υπό ανακατασκευή μετά τον βομβαρδισμό από τους Ναζί τον Μάρτιο του 1941. Απόρροια της αεροπορικής επίθεσης, που είχε ως κύριο στόχο το βιομηχανικό συγκρότημα του Τράφορντ Παρκ, ήταν οι τεράστιες ζημιές που προκλήθηκαν στον αγωνιστικό χώρο και την κεντρική κερκίδα του γηπέδου.

EBR_NostalgiaThenNow_July4_02.jpg

Μέχρι να ολοκληρωθεί η ανοικοδόμησή του, η Γιουνάιτεντ έπαιζε ως οικοδέσποινα στο Μέιν Ρόουντ και υποχρεωνόταν να πληρώσει για τη «φιλοξενία» της Σίτι 5.000 λίρες ετησίως, μαζί με ένα ποσοστό από τις εισπράξεις των θυρών.

Στην αναμέτρηση με την Άρσεναλ ο κόσμος κατέκλεισε το γήπεδο για να παρακολουθήσει το σπουδαίο παιχνίδι. Οι «κανονιέρηδες» έρχονταν στο Μάντσεστερ ως πρωτοπόροι της βαθμολογίας, με εννέα βαθμούς περισσότερους από την τέταρτηΓιουνάιτεντ. Η πρώτη μεταξύ τους συνάντηση εκείνη τη σεζόν στο Χάιμπουρι είχε λήξει με νίκη 2-1 υπέρ των γηπεδούχων.

Στο Μέιν Ρόουντ δεν έπεφτε… καρφίτσα! Το παιχνίδι έμεινε στην ιστορία, καθώς σημειώθηκε ρεκόρ προσέλευσης με τους 83.260 θεατές να είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που είχε καταγραφεί ως τότε σε ματς της πρώτης κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Όσον αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι, οι φιλοξενούμενοι βρέθηκαν μπροστά χάρη σε γκολ του Ρετζ Λιούις, με τους τυπικά γηπεδούχους να ισοφαρίζουν σε 1-1 με τον Τζάκ Ρόουλι, σκορ που έμεινε μέχρι και το σφύριγμα της λήξης.

CY6IKN-WcAAo8kl.jpg

Με την ολοκλήρωση της σεζόν 1947/1948, η Άρσεναλ αναδείχθηκε πρωταθλήτρια με 59 βαθμούς, εφτά περισσότερους από τη Γιουνάιτεντ, η οποία ωστόσο κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας, νικώντας την Μπλάκπουλ με 4-2.

Αρκετά χρόνια αργότερα, η Μάντσεστερ Σίτι άφησε οριστικά το Μέιν Ρόουντ, που είχε στο μεταξύ μετατραπεί σε γήπεδο καθήμενων, όπως εξάλλου και όλα τα υπόλοιπα μετά την τραγωδία του Χίλσμπορο.

Σήμερα, ένα συγκρότημα σύγχρονων κατοικιών δεσπόζει εκεί που άλλοτε βρισκόταν η ιστορική έδρα των «πολιτών», όπου το μακρινό 1948 η παρουσία χιλιάδων ανθρώπων «έγραψε» ιστορία στην αγγλική λίγκα.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0