Μια Φώτο μια Ιστορία

Όταν ο Μπεστ αποχαιρετούσε τη Γιουνάιτεντ και… βούλιαζε στο αλκοόλ!

Όταν ο Μπεστ αποχαιρετούσε τη Γιουνάιτεντ και… βούλιαζε στο αλκοόλ!
1η Ιανουαρίου 1974: Το τελευταίο ματς του Τζορτζ Μπεστ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ένα παιχνίδι κόντρα στην ΚΠΡ, μία ήττα της ομάδας του και ένα «αντίο» που δεν θα λησμονηθεί ποτέ. Ένας απίστευτος ποδοσφαιριστής, με μεγάλες τάσεις αυτοκαταστροφής, που δυστυχώς, από εκείνη τη μέρα και μέχρι το 2005, απασχόλησε τον ποδοσφαιρικό πλανήτη, περισσότερο για την εξωγηπεδική του ζωή.

Γράφει ο Δημήτρης Μανάκος

Εάν η ποδοσφαιρική καριέρα του Τζόρτζ Μπέστ δεν ήταν τόσο πολύ βουτηγμένη στο αλκοόλ, ίσως σήμερα θα μιλούσαμε για τον μεγαλύτερο μπαλαδόρο που ανέδειξε η Βρετανία. Πάντως παράπονο δεν θα μπορούσε να έχει ο Ιρλανδός αφού  η ζωή του είχε πραγματικά τα πάντα: δόξα, χρήματα, τζόγο και τζόγος.

Ο Μπόμπ Μπίσοπ που εργαζόταν για λογαριασμό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Βόρεια Ιρλανδία είναι αυτός που θα ανακαλύψει την ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα του 15χρονου Τζορτζ ο οποίος πολύ σύντομα βρέθηκε στο Ολντ Τράφορντ για να δοκιμαστεί από τον Ματ Μπάσμπι. Μάλιστα, στην αυτοβιογραφία του ο Βορειοϊρλανδός άσος αναφέρει εκείνη την ημέρα παρομοιάζοντας  την γνωριμία του με τον τεχνικό των «μπέμπηδων» σαν συνάντηση με τον… Θεό .

Ο Μπεστ άρχισε να αγωνίζεται στα «φυτώρια» του συλλόγου και σε αντίθεση με την μετέπειτα εξέλιξη του περνούσε πολλές ώρες στο γήπεδο μετά το τέλος της προπόνησης, προσπαθώντας να σημαδέψει το οριζόντιο δοκάρι με τέτοιο τρόπο ώστε η μπάλα να επιστρέψει και πάλι στα πόδια του!

Τον Μάιο του ‘63, ο Μπεστ υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τη Γιουνάιτεντ ανοίγοντας τα φτερά του στον δρόμο προς τη δόξα. Το ντεμπούτο του έγινε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους εναντίον της Γουέστ Μπρομ και το πρώτο γκολ ήρθε τον Δεκέμβριο κόντρα στη Μπέρνλι. Τον Ιανουάριο του 64 οι οπαδοί είχαν την χαρά να απολαύσουν για πρώτη φορά στην επίθεση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον Μπεστ, μαζί με τον Λόου και τον Τσάρλτον. Την επονομαζόμενη «Αγία Τριάδα» στην ιστορία των «κόκκινων διαβόλων».

Τρεις μήνες αργότερα, ο Μπεστ έκανε την παρθενική του εμφάνιση με την εθνική ομάδα της Βόρειας Ιρλανδίας κόντρα στην Ουαλία. Το όνομα του άρχισε να γίνεται όλο και πιο γνωστό στη Βρετανία.

Η γνωριμία όμως της Ευρώπης με τον Μπεστ έγινε τρία χρόνια αργότερα, όταν στα προημιτελικά του Πρωταθλητριών οι «κόκκινοι διάβολοι» έπρεπε να υπερασπιστούν στη Λισαβώνα το υπέρ τους 3-2 επί της Μπενφίκα. Παρά τις οδηγίες του Μπάσμπι για συντηρητική προσέγγιση του αγώνα, ο Μπεστ πήρε τη μπάλα και άρχισε να κάνει παιχνίδι πετυχαίνοντας και δυο γκολ. Η δικαίωση ήρθε στο τέλος του αγώνα όταν η Γιουνάιτεντ κατάφερε να φύγει νικήτρια από το Ντα Λουζ και μάλιστα με σκορ 5-1 επί της αήττητης έως τότε στην έδρα της (για 19 αγώνες) ομάδας του Εουσέμπιο. Ο τίτλος των Times  την επόμενη μέρα ανέφερε «Ο Μπεστ είναι ερωτευμένος με τη μπάλα», όμως δυστυχώς (ή ευτυχώς) για αυτόν μαζί του ήταν ερωτευμένος σχεδόν όλος ο γυναικείος πληθυσμός που άρχισε να του στέλνει χιλιάδες γράμματα.

Συνολικά, παρέμεινε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για 11 σεζόν και ήταν πάντα ο κορυφαίος. Όσο όμως μεγάλωνε, τόσο έμπλεκε… ακόμη περισσότερο με το αλκοόλ. Στο ξεκίνημα της δεκαετίας του 1970, έμοιαζε πως είναι θέμα χρόνου η ολοκλήρωση των «χρυσών» χρόνων του Μπεστ με την αγαπημένη του ομάδα.

Και πράγματι, την 1η Ιανουαρίου του 1974, ο ίδιος φόρεσε για τελευταία φορά στην καριέρα του την φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Κανείς δεν θα θυμάται εκείνη την ήττα από την αήττητη για 24 ματς, ΚΠΡ, με 3-0. Απεναντίας, κανείς δεν θα ξεχάσει το φινάλε ενός τεράστιου ποδοσφαιριστή από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, προτού μεταβεί στη Φούλαμ, για να παίξει 47 ματς και να σκοράρει 10 φορές.

Τα χρόνια πέρασαν, τα περιστατικά που ο Τζορτζ Μπεστ απασχόλησε τον ποδοσφαιρικό πλανήτη, λόγω του «πάθους» του για το ποτό ήταν αναρίθμητα και το 2005 νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο Κρόμγουελ στο Λονδίνο με πνευμονία, μέχρι το μεσημέρι της 25ης Νοεμβρίου οπότε και Τζορτζ Μπεστ έφυγε από τη ζωή.

«Αν είχα γεννηθεί πιο άσχημος, ίσως ο κόσμος να μην μάθαινε ποτέ κάτι για τον Πελέ» είχε δηλώσει πριν από δύο δεκαετίες  ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής που ανέδειξε η Βόρεια Ιρλανδία και πιθανόν τα βρετανικά νησιά. Πόσο επίκαιρο… Πλέον, ο Πελέ έχει φύγει από τη ζωή και τρεις μέρες μετά, ο Μπεστ είχε αποχαιρετήσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μία για πάντα…

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0