Μια Φώτο μια Ιστορία

Ρεκόμπα, Πανιώνιος: Όταν… σείστηκε το «Ελ. Βενιζέλος» για τον θιασώτη των μικρών απολαύσεων! (photos)

Ρεκόμπα, Πανιώνιος: Όταν… σείστηκε το «Ελ. Βενιζέλος» για τον θιασώτη των μικρών απολαύσεων! (photos)

Στις μέρες μας φαντάζει αδειανή, κάπως παγερή, ξεχασμένη στο χρόνο. Όμως κάποτε στην Πλατεία κυκλοφορούσαν «ημίθεοι», ψυχές ταξιδιάρες. Μία μέρα σαν και αυτή, μιάμιση δεκαετία πίσω ο Κωνσταντίνος Τσακίρης, με την αμέριστη αρωγή του Λάμπρου Χούτου, έκανε τα όνειρα των απανταχού «Πανθήρων», να ζωντανέψουν. Ο μεγάλος Άλβαρο Ρεκόμπα στην Ελλάδα για τον Πανιώνιο και η νύχτα έγινε μέρα.

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Μάνος Φυρογένης

Το ημερολόγιο καρφιτσωμένο στην 7η Σεπτεμβρίου του 2008. Όλα κανονισμένα και κλεισμένα υπό άκρα μυστικότητα προ ολίγων ημερών. Ακόμα και οι πρωταγωνιστές του deal όμως, όσοι υπήρξαν παρόντες ή πλήρωσαν αδρά για την επίτευξη αυτού, ήθελαν να βεβαιωθούν. Και τότε ξεπρόβαλε από την αίθουσα αφίξεων με τον ανυπόμονο κόσμου του «Ιστορικού» να είναι στα… κάγκελα, να αδημονεί. Ο Άλβαρο Ρεκόμπα, στην Ελλάδα για τον Πανιώνιο.
3331270_1.jpg

Αν ήταν χορός, θα ήταν αυστριακό βαλς. Το βαλς των βαλς που λένε, η κορωνίδα. Και αν ήταν ήχος, τότε σίγουρα ο «Γαλάζιος Δούναβης» του Γιόχαν Στράους, κινούμενοι ακουστικά στο ίδιο μήκος κύματος. Η ωδή του τεράστιου αυτού συνθέτη.

Ράθυμος μα και αρχοντικός. Νωχελικός μα και κορδωτός. Αυτό ήταν ο ποδοσφαιριστής Άλβαρο Ρεκόμπα, ο σπουδαιότερος (και πιο ακριβοπληρωμένος) αθλητής που αγωνίστηκε ποτέ στην Πλατεία. Κι’ ας μην τον άφησαν οι τραυματισμοί του ή τα χρόνια του να σημειώσει αριθμούς αξιομνημόνευτους. Και μόνο που φόρεσε τα «κυανέρυθρα» και πρόσφερε μερικές στιγμές μαγείας φορώντας τα, φτάνει και περισσεύει.

Ούτε τον Ρονάλντο, ούτε τον Αντριάνο, ούτε τον Ζλάταν, τον Ετό ή τον Βερόν. Τόσοι και τόσοι φόρεσαν τα «νερατζούρι» επί των ημερών του Μοράτι, όμως ο Άλβαρο ήταν για τον ισχυρό άνδρα της Ίντερ, ο ένας και μοναδικός, ο καβαλιέρος των φανερών και κρυφών του επιθυμιών. Ήταν… ερωτευμένος μαζί του σε βαθμό που τον κράτησε στο Μιλάνο για 11 χρόνια την ίδια ώρα που η πλειονότητα των επιλογών του για τον πάγκο δεν μπορούσαν να… δαμάσουν το αστείρευτο ταλέντο του και την αλλεργία του για προπόνηση. «Ο Ρεκόμπα δεν είναι ποδοσφαιριστής. Ο Ρεκόμπα είναι το ίδιο το ποδόσφαιρο, όπως το έχω εγώ στο μυαλό μου» είχε πει κάποτε στον… αέρα. Αυτόν τον παίκτη έφερε στην Ελλάδα ο Πανιώνιος.
3331267.jpg

img_1658801645_1.jpg

Η πρώτη ιδέα μπήκε σε ένα παιχνίδι…airsoft. Τίποτα όμως δεν προμήνυε πως ένας αρτίστας τέτοιου βεληνεκούς, ο πιο ακριβοπληρωμένος τη διετία 2001-03 παγκοσμίως, θα γινόταν κάτοικος Νέας Σμύρνης. Τίποτα και κανένας εκτός του Λάμπρου Χούτου. Ο καλός φίλος του «Τσίνο» και συμπάικτης του στο Τζουζέπε Μεάτσα, βλέποντας το χρόνο να περνάει και τον Ρεκόμπα να μη βρίσκει αυτό που ήθελε και περίμενε σε Αγγλία και Ιταλία, έβαζε… φιτιλιές στον Τσακίρη. Μέχρι που το μπαρούτι κάηκε και στις αρχές του Σεπτέμβρη η «βόμβα», με εκατέρωθεν υπερβάσεις και υποχωρήσεις, πυροδοτήθηκε. Ο Πανιώνιος ήθελε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά την πώληση του Ραφίκ Τζιμπούρ και όχι απλά το έκανε, αλλά τις μετέτρεψε και σε φαντασιώσεις.

Μία τέτοια μέρα σαν και αυτή, η Ελλάδα υποδέχθηκε ένα… σύμβολο ρομαντισμού. Σε μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα κίνηση για ομάδα πλην των «μεγάλων», ο διεθνής αερολιμένας έγινε κόκκινος και μπλε. Περί τους χίλιους φίλους του «Ιστορικού», ανηφόρισαν εκστασιασμένοι στα Σπάτα για να κάνουν την υποδοχή του δικού τους «θεού» αξέχαστη. Και τα κατάφεραν.

Ο ανυποψίαστος Ρεκόμπα συνάντησε μία «τρελαμένη» λαοθάλασσα που… διψούσε από τη φήμη και την αίγλη του. Οι πρώτες φωτογραφίες του Ρεκόμπα σε κυανέρυθρο φόντο βγήκαν και μπήκαν μια για πάντα στο αρχείο κάθε υποστηρικτή του συλλόγου, μικρού και μεγάλου.
img_1658801646_3-960x572.jpg

RECOBA2.jpg

Αν και η εκκίνησή του έδειξε πως μόνο για τα τελευταία του… ένσημα δεν πάτησε το πόδι του στον τόπο μας (2 ασίστ στο ντεμπούτο του και δύο γκολ στο επόμενο ματς), οι συνεχείς τραυματισμοί δεν του επέτρεψαν να φανερώσει όλες του τις αρετές. Στα 22 παιχνίδια (19 την περίοδο 2008-09) που φόρεσε τη φανέλα του «Ιστορικού», έστειλε πέντε φορές τη μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα και μοίρασε έξι τελικές πάσες. Όμως ελάχιστη σημασία έχει αυτό.

Ο Ουρουγουανός ενορχηστρωτής ήρθε για να σαγηνεύσει τα πλήθη. Να προσφέρει στο ελληνικό ποδόσφαιρο κάποιες στιγμές αληθινής μαγείας και αγνού πάθους για τη φύση του αθλήματος. Ο Άλβαρο Ρεκόμπα ήταν το ίδιο το σπορ, η φαιά ουσία του και οι φίλοι του Πανιωνίου μπορούν να περηφανεύονται πως κάποτε, ήταν δικός τους.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0