Μια Φώτο μια Ιστορία

H iconic άσπρη φανέλα της Μπαρτσελόνα του Κρόιφ με την ιστορία να… επαναλαμβάνεται! (video)

H iconic άσπρη φανέλα της Μπαρτσελόνα του Κρόιφ με την ιστορία να… επαναλαμβάνεται! (video)

Δεκαετία του 1970. Η δεκαετία του rock ‘n’ roll, της εκκεντρικής μόδας, των blockbuster ταινιών, αλλά και σημαντικών κοινωνικών αλλαγών∙ οι γυναίκες και οι ομοφυλόφιλοι ξεκινούν δειλά να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, ενώ πραγματοποιούνται και οι πρώτες περιβαλλοντικές εκστρατείες. Είναι όμως, και η εποχή που το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο βρίσκεται στα καλύτερα του, προσφέροντας αίγλη και θέαμα. Η Μπαρτσελόνα ήταν μια από τις ομάδες-όνειρο εκείνης της εποχής και με την limited edition λευκή φανέλα της έκανε… παπάδες!

Τα αποκαλυπτήρια της δεύτερης εμφάνισης για τη σεζόν 2023/24 πραγματοποίησαν οι «μπλαουγκράνα» με άρωμα… 70s. Η ολόλευκη φανέλα μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο, σε μια περίοδο που η Καταλανική ομάδα μας έδειχνε πως είναι το ποιοτικό ποδόσφαιρο.

Η επιλογή του χρώματος κρύβει και μια πιο ιδιαίτερη συναισθηματική σύνδεση για τον σύλλογο. Πριν από 44 χρόνια, όταν και φορέθηκε τελευταία φορά το εν λόγω χρώμα, ένα αστέρι γεννιόταν στην ομάδα. Ο Γιόχαν Κρόιφ, ο οποίος εκτός από εμβληματική φιγούρα και στα μετέπειτα χρόνια των «μπλαουγκράνα», αποτέλεσε και αποτελεί έως σήμερα είδωλο για μικρούς και μεγάλους που τρέφουν αληθινή αγάπη για το άθλημα.

Με αυτόν τον τρόπο, η Μπαρτσελόνα ήθελε να αποδώσει φόρο τιμής στον άνθρωπο που την ανέδειξε και εκείνη τον αγάπησε όσο κανέναν.

Αυτό που κάνει iconic την φανέλα τη δεκαετία του 1970, είναι πως χρησιμοποιήθηκε σε πολύ συγκεκριμένους αγώνες∙ σε ορισμένα ματς του Κυπέλλου UEFA, του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου (τωρινό Champions League), στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης σε ματς κόντρα στη Στεάουα Βελιγραδίου και σε εκλεκτούς εκτός έδρας αγώνες κόντρα στην Ουγγαρία και την Αγγλία.

Αξίζει να γίνει ειδική μνεία στη νύχτα που ο Κρόιφ άναψε «φωτιές» στο Βίλα Παρκ. Την 1η Μαρτίου 1978 η ομάδα του Λουσιέν Μιλέρ αντιμετώπισε την ομάδα του Ρον Σόντερς στον πρώτο αγώνα των προημιτελικών του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου. Το ματς έληξε με ισοπαλία (2-2), όμως ο Ολλανδός ήταν ο ξεκάθαρος πρωταγωνιστής.

Παρόλο που τον ταλαιπωρούσε ένας τραυματισμός στο γόνατο, ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες δεν του επέτρεπε να αγωνιστεί, εκείνος έδειξε σθένος και ξεκίνησε βασικός. Σαν σωστός καλλιτέχνης «ζωγράφιζε» σε κάθε του πάτημα, σε κάθε του βήμα. Το πρώτο γκολ μάλιστα, προήλθε από μια απίστευτη σόλο προσπάθεια, επιβεβαιώνοντας όλους όσους τον τοποθετούσαν στην ίδια κατηγορία με τον Πελέ και τον Μαραντόνα.

Φυσικά, ο πόνος στο γόνατο, όσο περνούσαν τα λεπτά, γινόταν όλο και πιο ανυπόφορος, με αποτέλεσμα 10’ πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου να αποχωρήσει με όλο το στάδιο όρθιο να τον καταχειροκροτεί. Τι και αν ισοφάρισε η Βίλα με τα γκολ των Μακνοτ και Ντίχαν, κρατώντας την ομάδα ζωντανή; Ο Κρόιφ είχε κλέψει την παράσταση μαγεύοντάς τους άπαντες.

Αποτελεί αδιαμφισβήτητα την ψυχή της Μπαρτσελόνα και το πνεύμα του θα ζει για πάντα στο Καμπ Νου. Αυτό ήθελαν να δείξουν και οι τωρινοί «μπλαουγκράνα» επαναφέροντας το λευκό χρώμα στην ενδυμασία τους. Μια γλυκιά κίνηση που διαιωνίζει τον θρύλο του Ολλανδού!

Σουζάννα Μποντίνη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0