Μια Φώτο μια Ιστορία

Η μοιραία έξοδος του Λέμαν, η κόκκινη κάρτα και το όνειρο της Άρσεναλ που «έσβησε» το 2006! (video)

Η μοιραία έξοδος του Λέμαν, η κόκκινη κάρτα και το όνειρο της Άρσεναλ που «έσβησε» το 2006! (video)

Ήταν 25 Ιουλίου του 2003, όταν ο Γενς Λέμαν ερχόταν στο Βόρειο Λονδίνο για λογαριασμό της Άρσεναλ. Ένα χρόνο μετά ήταν ο μοναδικός γκολκίπερ που όντας βασικός στον 21ο αιώνα, κατέκτησε αήττητος το πρωτάθλημα της Premier League. Μία διετία αργότερα, οδεύοντας προς το καλοκαίρι του 2006, δεν θα ξεχάσει ποτέ εκείνη την κόκκινη που αντίκρισε, σε μία έξοδο που θα εύχεται, να μην είχε κάνει ποτέ…

Γράφει ο Δημήτρης Μανάκος

Γυρνάμε τον χρόνο πίσω. Μία εικοσαετία πίσω. Τότε που η Άρσεναλ δεν συνιστούσε έκπληξη που διεκδικούσε το πρωτάθλημα, αλλά θα λογιζόταν ως κάτι απροσδόκητο το να μην βρίσκεται μεταξύ των ομάδων που θέλουν να φέρουν τον τίτλο στο σπίτι.

Το καλοκαίρι του 2003, ο Αρσέν Βενγκέρ αναζητά τερματοφύλακα. Ο Γενς Λέμαν είναι διαθέσιμος και ο Αλσατός αποφασίζει να τον φέρει στο «Χάιμπουρι» και να τον καταστήσει τον βασικό του γκολκίπερ για τα επόμενα χρόνια.

Υπάρχουν πολλές, ιδιαίτερες στιγμές του Λέμαν στους «κανονιέρηδες». Είναι δεδομένο. Αλλά εκείνη, η πορεία προς τον τελικό του Champions League το 2006 και η στιγμή της… αποβολής στον τελικό, δεν θα λησμονηθούν ποτέ.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Επρόκειτο αναμφίβολα για μία από τις καλύτερες σεζόν της Άρσεναλ στην σύγχρονη ιστορία της, και… ακόμη μία, υπό τις οδηγίες του Αρσέν Βενγκέρ, δύο χρόνια μετά το αήττητο πρωτάθλημα του 2003-04.

Οι «κανονιέρηδες», με βασικό τερματοφύλακά τους, όπως και προ διετίας, τον Γερμανό Γενς Λέμαν, πραγματοποιούν εξαιρετική σεζόν, τερματίζουν στην 4η θέση της Premier League, παρά το γεγονός πως δεν παρουσιάζουν την ίδια σταθερότητα με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά στην Ευρώπη πραγματοποιούν την υπέρβαση.

Ξεκινούν την πορεία τους στον όμιλο με τον Άγιαξ, την Τουν και την Σλάβια Πράγας, τερματίζουν στην κορυφή, με +8 στην διαφορά τερμάτων και μόλις δύο γκολ παθητικό, και εν συνεχεία «γράφουν» ιστορία, καθώς αποκλείουν την Ρεάλ Μαδρίτης, την Γιουβέντους και την Βιγιαρεάλ, δίχως να δεχθούν ούτε ένα γκολ!

Και όλα αυτά με βασικό τους γκολκίπερ τον Γερμανό, που με κάποιον περίεργο τρόπο μπόρεσε σε 540 αγωνιστικά λεπτά να μην δει την εστία του να παραβιάζεται, παίζοντας απέναντι σε «μεγαθήρια» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Η Άρσεναλ κερδίζει μέσα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», χάρη σε ένα σόλο του Τιερί Ανρί, δεν δέχεται γκολ ούτε από την «Μεγάλη Κυρία», και εν τέλει πλησιάζει πιο κοντά στο να κάνει για… δεύτερη φορά σέντρα σε ενενηντάλεπτο, απέναντι στην Βιγιαρεάλ!

Το «κίτρινο υποβρύχιο» κερδίζει πέναλτι στις καθυστερήσεις, αλλά ο εξαιρετικός Γενς Λέμαν είναι και πάλι εκεί. Αποκρούει στο 90’, η Άρσεναλ διατηρεί το «μηδέν» και η «λευκή ισοπαλία» της εξασφαλίζει την πρόκριση στον τελικό.

Το μομέντουμ, η κατάσταση των ποδοσφαιριστών της και κυρίως ο ίδιος ο Λέμαν, πείθουν το φίλαθλο ποδοσφαιρικό κοινό πως η κορυφαία, ευρωπαϊκή στιγμή των «κανονιέρηδων» στη νέα εποχή του Champions League έχει φτάσει.

Αντιμετωπίζουν την Μπαρτσελόνα στο Παρίσι, αλλά τα δεδομένα αλλάζουν άμεσα. Ο Γερμανός αποβάλλεται στο 18ο λεπτό. Η Άρσεναλ μένει με «10», σε μία απόφαση που συζητείται μέχρι και σήμερα. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ο Κάμπελ βάζει μπροστά τους Λονδρέζους, ο Τιερί Ανρί αστοχεί σε τετ-α-τετ, 20 λεπτά πριν από το φινάλε και το ματς έρχεται «τούμπα», με ένα από τα έξι γκολ που έβαλε στην καριέρα του ο Μπελέτι.

Προσέφερε πολλά ο Λέμαν στην Άρσεναλ. Είναι δεδομένο, δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Αλλά άθελά του της στέρησε και κάτι. Κάτι που ο ίδιος πήρε να της «χαρίσει», αναλογικά με τις εμφανίσεις του, εν έτει 2006. Στην καλύτερη πιθανόν κατάσταση της καριέρας του…

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0