Μια Φώτο μια Ιστορία

Η επιστροφή Σάντος στην ΑΕΚ, ένα «συμβόλαιο» αμοιβαίας εκτίμησης με τον Ντέμη Νικολαΐδη (video)

Η επιστροφή Σάντος στην ΑΕΚ, ένα «συμβόλαιο» αμοιβαίας εκτίμησης με τον Ντέμη Νικολαΐδη (video)
16/07/2004: Η ΑΕΚ των χιλίων προβλημάτων ανακοινώνει την επιστροφή του Φερνάντο Σάντος και ο (τότε) 50χρονος Πορτογάλος κόουτς, είτε το αντιλαμβάνεται, είτε όχι, ξεκινά μία σχέση ζωής με την Ελλάδα.
Γράφει ο Φάνης Τσοκανάς

Η συγκεκριμένη φωτογραφία δεν συμβαδίζει με την ημερομηνία επιστροφής του Φερνάντο Σάντος στην ΑΕΚ το 2004. Αντικατοπτρίζει, όμως, σε απόλυτο βαθμό, τη σχέση του με τον Ντέμη Νικολαΐδη.

Η οποία, σε τελική ανάλυση, ήταν και ο κύριος λόγος της επιστροφής του στην «Ένωση», σε ένα από τα δυσκολότερα καλοκαίρια της ιστορίας της.

Στις 16 Ιουλίου του 2004, η ΑΕΚ των χιλίων προβλημάτων και της αβεβαιότητας, ανακοινώνει την πρόσληψη του Φερνάντο Σάντος. Ενός προπονητή από το πάνω ράφι, γνωστό στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά, για τον οποίο ο -τότε- πρόεδρος της ΑΕΚ, Ντέμης Νικολαΐδης, έτρεφε απεριόριστο σεβασμό, από την πρώτη τους συνεργασία, μιας και ο 50χρονος -τότε- Πορτογάλος προπονητής, είχε γνωρίσει τον Ντέμη ως ποδοσφαιριστή, στην πρώτη του θητεία στη Νέα Φιλαδέλφεια (σεζόν 2001/02).



«Με τον Σάντος δεν έχασα χρόνο, τον ήξερα πολύ καλά. Το νούμερο ένα που κοιτάς δεν είναι να πάρεις έναν παικταρά σέντερ φορ. Είναι να πάρεις έναν προπονητή. Ο Σάντος για εκείνη την ΑΕΚ ήταν πολυτέλεια»
είχε δηλώσει κάποτε ο Ντέμης Νικολαΐδης, συμπληρώνοντας:

«Πήρε παίκτες τους οποίους είτε δεν τους ξέραμε, είτε δεν ήταν πρώτης διαλογής και κατάφερε να παίξει ομαδικό ποδόσφαιρο. Έχοντας τον κόσμο, την εμπιστοσύνη της διοίκησης και χωρίς ανασφάλεια».

Πράγματι. Στην πρώτη του σεζόν ο Φερνάντο Σάντος άγγιξε το θαύμα, διατηρώντας την ΑΕΚ με ρόστερ ειδικών συνθηκών, ζωντανή στη διεκδίκηση του τίτλου, έως και το περίφημο ματς με τον Ιωνικό.



Παρέμεινε στην ΑΕΚ, είδε το ρόστερ της να δυναμώνει και στη 2η σεζόν του, έθεσε τις βάσεις για την επιστροφή της στους ομίλους του Champions League. Έστω κι αν ο διάδοχός του, Λορέντσο Σέρα Φερέρ, ήταν αυτός που «σφράγισε» το εισιτήριο, μέσω των προκριματικών.



Ο Φερνάντο Σάντος έφυγε από την ΑΕΚ το 2006, άντεξε μόλις έναν χρόνο μακριά από την Ελλάδα και το 2007, γύρισε για λογαριασμό του ΠΑΟΚ, αυτήν τη φορά.

Πάντως, από εκείνη την 16η Ιουλίου του 2004, με εξαίρεση τον έναν χρόνο που πέρασε στην Μπενφίκα, απέδειξε περίτρανα πόσο αγάπησε και δέθηκε με τη χώρα μας, αφού έμεινε σε αυτήν έως το 2014, όντας ο «αρχιτέκτονας» της καλύτερης πορείας της Εθνικής Ελλάδας σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Όσον αφορά τη σχέση που ανέπτυξε με την ΑΕΚ, τους φίλους της, αλλά και τον ίδιο τον Ντέμη Νικολαΐδη;

Η συγκεκριμένη φωτογραφία, έχει άγνωστη ημερομηνία λήψης, αλλά μοιάζει απόλυτα ενδεικτική και αναλλοίωτη στον χρόνο.

Ένα πλατύ χαμόγελο από όλες τις πλευρές. Ακόμα και από τον Φερνάντο Σάντος, που δεν το συνήθιζε.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0