Μια Φώτο μια Ιστορία

Λουσιέν Λοράν: Το πρώτο γκολ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων ανήκει στον Γάλλο... μπάρμαν

Λουσιέν Λοράν: Το πρώτο γκολ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων ανήκει στον Γάλλο... μπάρμαν

13 Ιουλίου του 1930: Ο Λουσιέν Λοράν έβαλε το πρώτο γκολ σε μία νεοσύστατη διοργάνωση και κανείς δεν φανταζόταν πως 93 χρόνια μετά θα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα τέρματα στην ιστορία του αθλήματος.

Γράφει ο Άγγελος Κρεμαστός

Υπάρχουν στιγμές στην ζωή ενός ανθρώπου και ειδικά ενός αθλητή (είτε επαγγελματία είτε ερασιτέχνη) στις οποίες ο ίδιος μπορεί να γράφει ιστορία και να μην το αντιλαμβάνεται καν. Κάπως έτσι πρέπει να ένιωσε ή μάλλον να μην ένιωσε ο Λουσιέν Λοράν όταν στις 13 Ιουλίου του 1930 έβαλε το πρώτο γκολ στην ιστορία του Παγκόσμιου Κυπέλλου.

Το Μουντιάλ έκανε «πρεμιέρα» σαν διοργάνωση το 1930 στην Ουρουγουάη μετά κόπων και βασάνων, καθώς μιλάμε για σχεδόν έναν αιώνα πίσω. Οι ομάδες που συμμετείχαν ήταν μόλις 13 (εφτά από την Νότια Αμερική, δύο από την Βόρεια Αμερική και μόλις τέσσερις από την Ευρώπη). Στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας δεν συμμετείχαν ομάδες από όλες τις Ηπείρους.

Fun facts about the 1930 World Cup in Uruguay, the first one

Η διοργάνωση ξεκίνησε στις 13 Ιουλίου πρώτα με τα παιχνίδια ΓαλλίαΜεξικό (4-1) και ΑμερικήΒέλγιο (3-0). Κανένας ποδοσφαιριστής δεν ήξερε τότε πως λαμβάνει μέρος στην σπουδαιότερη ποδοσφαιρική γιορτή που δημιουργήθηκε ποτέ.

Στο 19ο λεπτό ο Λουσιέν Λοράν με ένα δυνατό βολέ άνοιξε το σκορ για τους «μπλε» σκοράροντας το σημαντικότερο γκολ της καριέρας του, το οποίο με το «ζόρι» και αν… το πανηγύρισε. Τότε για τον Λουσιέν ήταν ένα γκολ σε μία διοργάνωση καινούργια και πολύ πιθανόν τελείως ασήμαντη. 93 χρόνια μετά, το στίγμα που άφησε ο Γάλλος εκείνη την ημέρα δεν έχει «ξεθωριάσει» ακόμη και απομνημονεύεται ως μία ιστορική μορφή στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι.

IFFHS

Ο ίδιος ο Λοράν στα επόμενα χρόνια που πέρασαν δεν σχολίαζε συχνά το γεγονός αυτό και πολλές φορές απέφευγε να απαντήσει ή στεκόταν στην καλή σέντρα που του έβγαλε ο συμπαίκτης του, Ερνέστ Λιμπεράτι. Είχε σκοράρει ένα από τα σημαντικότερα γκολ στο ποδοσφαίρου και ο Λουσιέν παρέμενε ένας απλός και ταπεινός άνθρωπος, που εργαζόταν σε ένα εργοστάσιο της «Peugeot». Μετά το τέλος της ημιεπαγγελματικής του καριέρας αγόρασε ένα μπαρ για να μπορέσει να βιοποριστεί αφήνοντας τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και τα χωμάτινα γήπεδα στο παρελθόν.

Μπορεί η Γαλλία να ξεκίνησε δυναμικά με αυτήν την «4αρα» στον πρώτο της αγώνα όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη για τους «τρικολόρ».
Οι δύο απανωτές ήττες με 1-0 που ήρθαν από Αργεντινή και Χιλή οδήγησαν την Γαλλία εκτός διοργάνωσης σε έναν πρόωρο αποκλεισμό.

The place to be: Uruguay 1930 — where the World Cup began | The Seattle  Times

Για την ιστορία το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο, το κατέκτησε η διοργανώτρια, Ουρουγουάη κερδίζοντας με 4-2 στον τελικό την έτερη φιναλίστ Αργεντινή.
Ο Λουσιέν Λοράν απεβίωσε το 2005 σε ηλικία 97 ετών. Μπορεί να μην είναι πλέον μαζί μας, αλλά το κατόρθωμα του δεν πρόκειται να ξεχαστεί ποτέ. Θα μείνει για πάντα «χαραγμένο» στα κιτάπια της ιστορίας.

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0