Μια Φώτο μια Ιστορία

Το 1958 η Βραζιλία δεν κέρδισε μόνο το πρώτο της Παγκόσμιο κύπελλο αλλά και τον Πελέ

Το 1958 η Βραζιλία δεν κέρδισε μόνο το πρώτο της Παγκόσμιο κύπελλο αλλά και τον Πελέ
Ήταν 29 Ιουνίου το 1958 όταν η Βραζιλία κατακτούσε το πρώτο της Παγκόσμιο κύπελλο. Μία διοργάνωση που κανείς φίλος του ποδοσφαίρου δεν ξεχνάει μιας και ήταν το Μουντιάλ του Πελέ.
Κάθε Μουντιάλ έχει ξεχωριστεί θέση στην καρδιά του κόσμου, μιας και από τότε που ξεκίνησε, είναι με διαφορά η πιο συναρπαστική ποδοσφαιρική διοργάνωση. Η διοργάνωση του 1958, έχει πολλούς λόγους να είναι γνωστή στο φίλαθλο κοινό. Μια μέρα σαν και αυτή πριν από 65 χρόνια, η Βραζιλία νικούσε τη Σουηδία με 5-2 στον τελικό και κατακτούσε το πρώτο της Μουντιάλ. Το όνομα του πρωταγωνιστή; Πελέ!
Από το πρώτο του άγγιγμα με την μπάλα, ο 17χρονος τότε Πελέ, έδειχνε ότι είχε κάτι ξεχωριστό. Μπορεί η «σελεσάο» να ήταν γεμάτη αστέρια για την τότε εποχή, με τον Γκαρίντσα να ξεχωρίζει, όμως το γεγονός ότι ένα παιδί που δεν είχε κλείσει καν τα 18 χρόνια ζωής είχε... κλέψει την παράσταση, κάτι σήμαινε. Που να ήξεραν κι όλας όσοι τον παρακολουθούσαν τότε για πρώτη φορά ότι θα έμενε στην ιστορία.
Το πρώτο του γκολ το είχε πετύχει κόντρα στην Ουαλία, ενώ στα ημιτελικά με τη Γαλλία, είχε γίνει ο πρώτος παίκτης που πέτυχε χατ τρικ σε Παγκόσμιο κύπελλο.



Το γεγονός ότι η Βραζιλία είχε πάρει την πρόκριση στον τελικό και έπαιζε με την οικοδέσποινα της διοργάνωσης (Σουηδία) ήταν μια καλή ευκαιρία για εξιλέωση, μιας και οχτώ χρόνια νωρίτερα, είχε χάσει μέσα στο θρυλικό «Μαρακανά» από την Ουρουγουάη. Το Μουντιάλ του 1958 κυλούσε τόσο καλά για τους Βραζιλιάνους που το τελικό αποτέλεσμα στο τελευταίο ματς τα μαρτυράει όλα.

Ένα αγωνιστικό «πάρτι» με τη «σελεσάο» να επικρατεί με το βαρύ 5-2. Οι γηπεδούχοι είχαν ανοίξει το σκορ με τον Νιλς Λίντχολμ στο 4', όμως με δύο γκολ του Βαβά, ένα του Πελέ και ένα του Μάριο Ζαγκάλο, η Βραζιλία είχε το προβάδισμα με 4-1 στο 68'. Ο Σίμονσον είχε μειώσει προσωρινά στο 80' με το... κερασάκι στην τούρτα να έρχεται από τον Πελέ στο 90'.



Ένας 17χρονος είχε οδηγήσει τη Βραζιλία στην πρώτη της κατάκτηση, η οποία ήταν η αρχή μεγάλων στιγμών που θα ακολουθούσαν. Το χαμόγελο του Πελέ είναι κάτι που θα μείνει αξέχαστο σε όλους τους Βραζιλιάνους αλλά και τους ποδοσφαιρόφιλους που έστω και από βίντεο, τον έχουν δει να... μαγεύει.

Παναγιώτης Ραμαντάνης

www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0