Μια Φώτο μια Ιστορία

Γερμανία – Αγγλία, 2010: Η εκδίκηση των «πάντσερ» και η καθιέρωση του Goal Line Technology

Γερμανία – Αγγλία, 2010: Η εκδίκηση των «πάντσερ» και η καθιέρωση του Goal Line Technology

27/06/2010: Μία ημέρα όπου οι ρόλοι… αντιστράφηκαν και η Γερμανία είναι αυτή που εκμεταλλεύτηκε ένα λάθος του διαιτητή για να πανηγυρίσει τη νίκη εις βάρος της Αγγλίας. Ο μοναδικός που χρειαζόταν να δει ότι το σουτ του Λάμπαρντ πέρασε τη γραμμή… το «έχασε» και αυτό οδήγησε στην ίδρυση του Goal Line Technology.

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Χρήστος Σκούρας

Έχει ο καιρός… γυρίσματα και αυτό έμελλε να επιβεβαιωθεί για άλλη μία φορά στο παιχνίδι της φάσης των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2010 στη Νότια Αφρική. Η Γερμανία χρειάστηκε να περιμένει πολλά χρόνια, αλλά κατάφερε να πάρει την άτυπη εκδίκηση της κόντρα στην Αγγλία, με έναν παρόμοιο τρόπο.

Η «μάνσαφτ» είχε καταφέρει να προηγηθεί από νωρίς και να αποκτήσει προβάδισμα δύο γκολ, με τους Μίροσλαβ Κλόζε και Λούκας Ποντόλσκι. Τα «τρία λιοντάρια» μείωσαν το σκορ με τον Μάθιου Άπσον, προτού ακολουθήσει η στιγμή του 38ου λεπτού που πέρασε στην ιστορία, μόλις 53 δευτερόλεπτα αργότερα.



Ο Φρανκ Λάμπαρντ επωφελήθηκε από τις κόντρες και επιχείρησε να κρεμάσει τον Μάνουελ Νόιερ, τον οποίο είχε δει να στέκεται ελάχιστα μέτρα μακριά από την εστία του. Η μπάλα βρήκε στην οριζόντια δοκό, πέρασε ολόκληρη τη γραμμή του τέρματος, ξαναχτύπησε στο δοκάρι και κατέληξε στα χέρια του τερματοφύλακα της Σάλκε.

Όλοι ήταν έτοιμοι να πανηγυρίσουν και ο Άγγλος μέσος είχε σηκώσει τα χέρια του ψηλά, όχι όμως για να χαρεί το γκολ ισοφάρισης που μόλις πέτυχε, αλλά για να εκφράσει την απορία του προς τον Ουρουγουανό διαιτητή, Χόρχε Λαριόντα, ο οποίος θεώρησε ότι η μπάλα δεν είχε περάσει ολόκληρη τη γραμμή. Ο δείκτης του σκορ έφτασε το 4-1 υπέρ της Γερμανίας και το περιστατικό αυτό έφερε αναμνήσεις από τον τελικό του Μουντιάλ του 1966

Τότε, τα δεδομένα ήταν λίγο διαφορετικά και οι ρόλοι αντεστραμμένοι, ωστόσο η ιστορία παρεμφερής. Με την αναμέτρηση στην ισοπαλία (2-2), το σουτ του Τζεφ Χαρστ κατέληξε στο οριζόντιο δοκάρι και όταν ακούμπησε το έδαφος στην επαναφορά του, όλοι απόρησαν για το εάν η μπάλα βρήκε στην γραμμή ή όχι.

Μετά από διαβουλεύσεις του «άρχοντα» της αναμέτρησης με τον Αζέρο βοηθό του, Τοφίκ Μπαχράμοφ, το τέρμα μέτρησε στο 101’ της παράτασης και η Αγγλία κέρδισε το πρώτο της και μοναδικό Παγκόσμιο Κύπελλο στην ιστορία της.

Οι Γερμανοί δεν ξέχασαν ποτέ την ξεκάθαρη αδικία απέναντι τους στο ματς στο «Γουέμπλεϊ» και οι αντίπαλοι τους «γεύτηκαν» την ήττα με έναν ανάλογο τρόπο. Στην μία περίπτωση μέτρησε ένα γκολ που δεν έπρεπε να είχε καταλογιστεί, ενώ από την άλλη μεριά το πεντακάθαρο τέρμα του Λάμπαρντ δεν λογίστηκε ποτέ ως τέτοιο.

Είναι εντυπωσιακό πως τα φέρνει μερικές φορές η τύχη και ένα τέτοιο περιστατικό συνέβη μεταξύ αυτών των δύο χωρών και με εντελώς διαφορετικό αδικημένο. Παρ’ όλα αυτά, αυτή η στιγμή αποδείχθηκε καθοριστική συνολικά για το άθλημα, αφού ο μεγάλος κερδισμένος εκείνης της αναμέτρησης ήταν το ποδόσφαιρο.

Οι διαμαρτυρίες για αυτό το προφανές λάθος οδήγησαν την FIFA στην σύσταση μίας τεχνολογίας, μέσω της οποίας θα μπορούσε να δοθεί εύκολα και άμεσα η απάντηση για το εάν ένα τέτοιο γκολ θα έπρεπε να καταλογιστεί ή όχι. Έτσι, εφευρέθηκε το Goal Line Technology και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων στην Ιαπωνία το 2012, προτού καθιερωθεί σε κάθε μεγάλη διοργάνωση.

Αυτό άλλαξε ριζικά το σπορ όπως το γνωρίζαμε και ας χρειάστηκαν (τουλάχιστον) δύο τέτοια… σφάλματα σε τόσο καθοριστικά ματς για να παρθεί η εν λόγω απόφαση!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0