Μια Φώτο μια Ιστορία

Όταν κλωτσούσε ο Ζινεντίν Ζιντάν ήταν... έργο τέχνης

Όταν κλωτσούσε ο Ζινεντίν Ζιντάν ήταν... έργο τέχνης
Γενέθλια για τον Ζινεντίν Ζιντάν, ο οποίος έχει καταφέρει να γράψει ιστορία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και να μην θεωρείται τυχαία από πολλούς φίλους του αθλήματος ως ο πιο «ολοκληρωμένος» μέσος που έχει περάσει ποτέ.
Σαν σήμερα 23 Ιουνίου το 1972 είχε έρθει στη ζωή ένας άνθρωπος ο οποίος έμελλε να ομορφύνει  το ποδόσφαιρο και να αφήσει το δικό του legacy λόγω του τρομερού του ταλέντου, αλλά και της δυναμικής του παρουσίας στον αγωνιστικό χώρο. Ο λόγος για τον Ζινεντίν Ζιντάν, ο οποίος κλείνει τα 52 χρόνια ζωής. 

Πολλοί θεωρούν ότι είναι... γραφτό να ασχοληθεί κάποιος με το ποδόσφαιρο και ότι το ταλέντο είναι έμφυτο. Στην περίπτωση του «Ζιζού», μιλάμε για έναν άνθρωπο που ως παίκτης, φρόντισε να κάνει «μαγικά» στη μεσαία γραμμή και να αποκτήσει θαυμαστές σε κάθε άκρη του πλανήτη, ενώ ως προπονητής, ξεκίνησε από τα δύσκολα (κάθισε στον πάγκο της Ρεάλ), όμως κατέκτησε τρία Champions League με τη «βασίλισσα».

Η καριέρα του αξιοζήλευτη, ακόμη και όταν αγωνιζόταν στη Γαλλία με τη φανέλα της Μπορντό. Το μεγάλο του ξεπέταγμα, το έκανε στη Γιουβέντους, στην οποία αγωνίστηκε για πέντε χρόνια (151 συμμετοχές) ενώ τελικός του προορισμός ήταν η Ρεάλ (πέντε χρόνια, 155 συμμετοχές).

Εξαιρετικός χειριστής της μπάλας, πάσες και ντρίπλες που δεν έβλεπες σε άλλον παίκτη και άμεση σχέση με τα αντίπαλα δίχτυα (ιδικά για τη θέση που έπαιζε). Μπορεί η καριέρα του Ζιντάν να «σημαδεύτηκε» από την κεφαλιά στον Ματεράτσι στον τελικό του Μουντιάλ το 2006 (τελευταίο του παιχνίδι), όμως είχε ήδη καταφέρει να γράψει το όνομά του με «χρυσά» γράμματα στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Είναι πολλές οι στιγμές που θα μπορούσε να ξεχωρίσει κάποιος από τον «Ζιζού», αλλά για να καταλάβει κανείς την αξία του και το πόσο βαρύ όνομα είχε, αξίζει να κάνει μία βόλτα στο τωρινό γήπεδο της Λειψίας. Εκεί όπου ένα σημάδι του Γαλλο-αλγερινού θα μείνει για πάντα.

Το 2006, στη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων του Μουντιάλ της Γερμανίας, η Γαλλία αντιμετώπισε τη Νότια Κορέα. Οι «τρικολόρ» είχαν το προβάδισμα με γκολ του Ανρί από το 9', όμως με γκολ του Παρκ Τζι Σανγκ, οι Κορεάτες στο 81' είχαν διαμορφώσει το τελικό 1-1.

Μετά από δύο ματς, η Γαλλία είχε δύο ισοπαλίες (με Ελβετία πρώτη αγωνιστική) και έμπαινε σε μπελάδες. Σε εκείνο το ματς, το οποίο είχε διεξαχθεί στη Λειψία (Σέντραλσταντιον, η τωρινή Red Bull Arena), ο Ζιντάν είχε δεχθεί κάρτα στο 85' και θα έχανε το τρίτο ματς με το Τόγκο, το οποίο ήταν «τελικός».

Ο ίδιος είχε επιστρέψει στα αποδυτήρια γεμάτος νεύρα και σύμφωνα με τους ανθρώπους του σταδίου, ο Ζιζού έριξε μία δυνατή κλωτσιά στην πόρτα των αποδυτηρίων αφήνοντας σημάδι.

«Αρχικά σκέφτηκα να ζητήσω αποζημίωση από τη FIFA. Μετά όμως σκέφτηκα ότι θα ήταν καλό να κρατήσουμε τις τρύπες ως ανάμνηση ενός από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών», είχε δηλώσει ο διευθυντής του σταδίου, Βίνφριντ Λόντσεν.

Μπορεί οι Γάλλοι να είχαν αρνηθεί το περιστατικό, όμως αυτό το «σπάσιμο» στην πόρτα έγινε μνημείο, μιας και υπάρχει ακόμα και σήμερα στο γήπεδο της Λειψίας. Όταν... κλωτσάει ο Ζιζού, δεν πρόκειται για ζημιά, αλλά για έργο τέχνης.

Παναγιώτης Ραμαντάνης

www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0