Μια Φώτο μια Ιστορία

Πετί και Όβερμαρς ήρθαν στην Άρσεναλ για να «υπογράψουν» την έναρξη της εποχής Βενγκέρ! (video)

Πετί και Όβερμαρς ήρθαν στην Άρσεναλ για να «υπογράψουν» την έναρξη της εποχής Βενγκέρ! (video)

17 Ιουνίου 1997: Ο Εμανουέλ Πετί και ο Μαρκ Όβερμαρς μετακομίζουν στο βόρειο Λονδίνο για λογαριασμό της Άρσεναλ, ώστε να θέσουν τις βάσεις της εκκίνησης για την εποχή του Αρσέν Βενγκέρ!

Γράφει ο Τάσος Φαραός

Ο Αρσέν Βενγκέρ έχει συνδέσει το όνομά του όσο κανείς άλλος με τους «κόκκινους» του βορείου Λονδίνου. Η Άρσεναλ χρωστά πολλά στον Αλσατό τεχνικό. Τίτλους, παίκτες, σπουδαίες βραδιές. Έστω κι αν το πολυπόθητο ευρωπαϊκό τρόπαιο τελικά δεν ήρθε.

Παρέμεινε για 22 χρόνια στην άκρη του πάγκου των «κανονιέρηδων». Ωστόσο, η αρχή των επιτυχιών του πραγματοποιήθηκε τη σεζόν 1997-98. Το πρώτο βήμα προς τους τίτλους εκείνης της χρονιάς, αποτέλεσαν οι αφίξεις των Εμανουέλ Πετί και Μαρκ Όβερμαρς.

Στις 17 Ιουνίου του 1997, ο Γάλλος και ο Ολλανδός υπέγραφαν και ανακοινώνονταν αμφότεροι από την Άρσεναλ, ποζάροντας χαμογελαστοί στο πλάι του Αρσέν Βενγκέρ. Χαμόγελα που λειτούργησαν ως προοικονομία για μία άκρως επιτυχημένη σεζόν.

Ο Όβερμαρς ήρθε στο Λονδίνο από τον Άγιαξ, για να ενισχύσει τις πτέρυγες της ομάδας, έχοντας ήδη κατακτήσει με τον «Αίαντα» το Champions League του 1995. Από την άλλη, ο Πετί άφησε τον πρώην σύλλογο του Βενγκέρ, τη Μονακό, με σκοπό να ανεβάσει επίπεδο τη μεσαία γραμμή των «κανονιέρηδων».

Ένα χρόνο μετά την έλευση του Αλσατού στον πάγκο της Άρσεναλ, χωρίς την κατάκτηση κάποιου τίτλου και έχοντας ολοκληρώσει τη σεζόν στην Premier League στην τρίτη θέση, οι στόχοι ήταν μεγαλύτεροι. Πράγμα που φάνηκε και στο χορτάρι.

Τα δύο νέα μεταγραφικά αποκτήματα πλαισίωσαν κάποια πολύ σπουδαία ονόματα που βρίσκονταν στην ομάδα, όπως ο Πατρίκ Βιεϊρά, ο Ντένις Μπέργκαμπ και ο Ίαν Ράιτ. Ήταν σαν να συμπληρώθηκαν τα κομμάτια που έλειπαν από το τέλειο παζλ.

Αμφότεροι λειτούργησαν ως κομβικά «γρανάζια» στη… μηχανή του Βενγκέρ, η οποία στο φινάλε της συγκεκριμένης περιόδου (1997-98) κατάφερε να φτάσει στο νταμπλ, με την κατάκτηση του πρωταθλήματος, το πρώτο για την Άρσεναλ επί εποχής Premier League, αλλά και του FA Cup! Ο Όβερμαρς μάλιστα, έκρινε και το ματς στο «Ολντ Τράφορντ» για την 30η αγωνιστική κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία ήταν ο κύριος συνδιεκδικητής του τίτλου, με το τέρμα που πέτυχε στο 79ο λεπτό.

Αυτό αποτέλεσε την εκκίνηση για την απόλυτη ανατροπή στην κορυφή της βαθμολογίας, καθώς πριν την έναρξη του ματς βρισκόταν στο -9 από τους «κόκκινους διαβόλους»! Στο τέλος, όμως, ήταν εκείνη που κατέκτησε το τρόπαιο, με έναν πόντο περισσότερο από την ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.  

H πρώτη «γεμάτη» σεζόν του Βενγκέρ, καθώς την προηγούμενη ανέλαβε τον Οκτώβριο, κρίθηκε απόλυτα επιτυχημένη. Ήταν η αρχή για μία εποχή που θα μνημονεύεται για πάντα από τους φιλάθλους της Άρσεναλ, αλλά και του ποδοσφαίρου γενικότερα.

Πετί και Όβερμαρς κατέγραψαν από 32 συμμετοχές στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, με τον δεύτερο να βρίσκει δίχτυα σε 12 περιπτώσεις. Ήταν το «κλειδί» που άνοιξε την πόρτα των επιτυχιών για τον Αλσατό τεχνικό. Κατορθώματα που θα έφταναν μετέπειτα στο θρυλικό αήττητο πρωτάθλημα των «Invincibles». Έστω κι αν τα τελευταία του χρόνια στο τιμόνι του συλλόγου από το βόρειο Λονδίνο, δεν έμελλε να είναι «ρόδινα».

wenger.jpg

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0