Μια Φώτο μια Ιστορία

Σιφίουε Τσαμπαλάλα: Το γκολ που «σημάδεψε» μία ολόκληρη Ήπειρο

Σιφίουε Τσαμπαλάλα: Το γκολ που «σημάδεψε» μία ολόκληρη Ήπειρο

11/06/2010: Για να γραφτεί ιστορία πρέπει να υπάρχει και ο κατάλληλος πρωταγωνιστής. Για την Νότιο Αφρική και κατ’ επέκταση ολόκληρης της Ηπείρου τον ρόλο αυτό πήρε ο Σιφίουε Τσαμπαλάλα καθώς με ένα δικό του γκολ στην πρεμιέρα του Μουντιάλ 2010 έδωσε το «σήμα» για να πανηγυρίσει η Αφρική την έναρξη της δικής της διοργάνωσης.

Γράφει ο Άγγελος Κρεμαστός

Το Μουντιάλ αποτελεί μία παγκόσμια γιορτή του ποδοσφαίρου, για αυτό και όταν η Νότια Αφρική ανέλαβε να φιλοξενήσει την διοργάνωση για το 2010 οι κάτοικοι όλης της Αφρικής το πανηγύρισαν με την ψυχή τους, άλλωστε θα ήταν η πρώτη φορά που η δική τους Ήπειρος θα είχε αυτήν την «τιμή».

Η πρεμιέρα του Μουντιάλ 2010 κλείνει σήμερα 13 χρόνια ζωής και ακόμη συζητιέται για τον εκστασιασμό που προκάλεσε σε ολόκληρη την ‘Ήπειρο, η κύρια αιτία βέβαια έχει ονοματεπώνυμο. Ο Σιφίουε Τσαμπαλάλα έδωσε μία μεγάλη «παράσταση» στο σπουδαιότερο παιχνίδι της ζωής του.

εικόνα_Viber_2023-06-06_16-00-56-571.jpg

Η Νότιος Αφρική φιλοξένησε το Μεξικό στις 11 Ιουνίου του 2010 για την επίσημη έναρξη του Μουντιάλ. Μετά από μία φαντασμαγορική τελετή ο διαιτητής σφύριξε για να ξεκινήσει το πρώτο παιχνίδι της διοργάνωσης.

Μπορεί ο αγώνας να ήταν κολλημένος στο 0-0 για 54 λεπτά παρ’ όλα αυτά στις κερκίδες του γηπέδου είχε στηθεί ένα ατελείωτο «πάρτι» από τους οπαδούς. Η αγνή χαρά και αγάπη για το άθλημα ήταν «ζωγραφισμένη» στα πρόσωπα τους.

Fifa admits Warner paid $10m at South Africa's request - BBC News

Ο Τσαμπαλάλα όμως στο 55ο λεπτό πήρε αυτήν την χαρά και την «εκτόξευσε» στο ουρανό. Στην 50η του εμφάνιση με το εθνόσημο και ενώ όλος ο πλανήτης παρακολουθούσε, έκανε ένα «δώρο» όχι απλώς στον εαυτό του αλλά και εξ ολοκλήρου στην Αφρική.

Ο Σιφίουε μετά από εξαιρετικά εκτελεσμένη αντεπίθεση βγήκε απέναντι από τον αντίπαλο τερματοφύλακα και με ένα άπιαστο σουτ έστειλε την μπάλα στο «παραθυράκι» της εστίας για το 1-0. Οι βουβουζέλες του γηπέδου πήραν «φωτιά» δημιουργώντας ταυτόχρονα πανδαιμόνιο σε όλη την Ήπειρο. Οι «μπαφάνα-μπαφάνα» σκόραραν στην διοργάνωση που γινόταν στο… σπίτι τους.

Μετά το τρομερό γκολ η «παράσταση» ολοκληρώθηκε με ένα χορευτικό από τους ποδοσφαιριστές της Νοτίου Αφρικής με πρώτο και καλύτερο σαφώς τον σούπερ σταρ της στιγμής Σιφίουε Τσαμπαλάλα.

εικόνα_Viber_2023-06-06_16-00-56-554.jpg

Μπορεί εν τέλει ο αγώνας να έληξε ισόπαλος (1-1) και στο τέλος της «διαδρομής» η Νότιος Αφρική να μην κατάφερε να περάσει την φάση των ομίλων, αλλά το ποδόσφαιρο είναι στιγμές και επειδή αυτές είναι που γράφουν την ιστορία το γκολ του Τσαμπαλάλα και κυρίως τα συναισθήματα που δημιούργησε σε μία Ήπειρο δεν θα ξεχαστούν ποτέ.

Δύσκολο να καταλάβει κανείς τι μπορεί να σήμαινε αυτό το γκολ στον λαό της Αφρικής. Μόνο με την φαντασία μας ίσως μπορούμε να νιώσουμε ένα στίγμα της πραγματικότητας. 


www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0