Μια Φώτο μια Ιστορία

Γιώργος Δώνης: Ο πρώτος Έλληνας που έκανε χρήση του νόμου Μποσμάν για να πάει στην Μπλάκμπερν (video)

Γιώργος Δώνης: Ο πρώτος Έλληνας που έκανε χρήση του νόμου Μποσμάν για να πάει στην Μπλάκμπερν (video)
Στις 5 Ιουνίου του 1996, ο Γιώργος Δώνης θα γίνει ο πρώτος Έλληνας που αξιοποιεί τον νόμο Μποσμάν, ο οποίος έχει αλλάξει τις μεταγραφές στο ποδόσφαιρο, για να μετακομίσει στην Αγγλία και την Μπλάκμπερν Ρόβερς.

Η σεζόν 1995-96 έχει φτάσει στο τέλος της, με τον Γιώργο Δώνη αλλά και ολόκληρο τον Παναθηναϊκό να την θυμούνται καλά. Το «τριφύλλι» είχε φτάσει μια ανάσα από τον τελικό του Champions League, δεν κατάφερε όμως να ολοκληρώσει το θαύμα απέναντι στον Άγιαξ στα ημιτελικά. Στο Άμστερνταμ ο Γιώργος Δώνης θα κάνει μια εξαιρετική κούρσα στο 87’ και θα δώσει αριστερά στον Βαζέχα, ο οποίος με πολύ όμορφο πλασέ θα νικήσει τον Φαν ντερ Σαρ και θα «χαρίσει» την νίκη στην ομάδα του με 1-0, σε μια αξέχαστη για το ελληνικό ποδόσφαιρο βραδιά.

Στην Αθήνα ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το έργο του, γνώρισε την ήττα με 3-0 και έχασε έτσι την ευκαιρία να βρεθεί στον μεγάλο τελικό του Champions League. Η φοβερή χρονιά όμως ήταν γεγονός και ένας από τους «πρωταγωνιστές» της, ο Δώνης, θα την εξαργύρωνε με μοναδικό τρόπο. Θα έπαιρνε μεταγραφή στην Μπλάκμπερν, ως ο πρώτος Έλληνας που κάνει χρήση του περιβόητου πλέον νόμου Μποσμάν.

Ένας άγνωστος Βέλγος αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι μεταγραφές

Μερικά χρόνια πριν, το 1990, ένας άσημος Βέλγος ποδοσφαιριστής, ο Ζαν-Μαρκ Μποσμάν, έβλεπε το συμβόλαιο του με την ομάδα του, την βελγική RFC Λιέγης, να φτάνει στο τέλος του. Ο ίδιος ήθελε να αποχωρήσει, με την γαλλική Δουνκέρκη να του προσφέρει ποδοσφαιρική «στέγη». Με τα σημερινά δεδομένα, η μεταγραφή αυτή θα ολοκληρωνόταν χωρίς δυσκολίες, τα πράγματα όμως τότε ήταν διαφορετικά. Οι Γάλλοι θα έπρεπε να πληρώσουν την RFC Λιέγης για να αποκτήσουν τον Μποσμάν, ακόμα και αν δεν τον «έδενε» συμβόλαιο, καθώς αυτός ήταν ο νόμος για μεταγραφές μεταξύ διαφορετικών χωρών.

Οι δύο ομάδες δεν τα βρήκαν στο οικονομικό κομμάτι της μετακίνησης, με αποτέλεσμα ο 25χρονος να παραμείνει στην Λιέγη. Η αντίδρασή του ήταν άμεση. Προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με αίτημα την ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων και κατ’ επέκταση, φυσικά, των ποδοσφαιριστών. Μετά από πέντε χρόνια σκληρής διαμάχης, ο Μποσμάν κέρδισε και χάρη σ’ αυτόν, μέχρι και σήμερα, οι ποδοσφαιριστές μπορούν να υπογράψουν σαν ελεύθεροι με όποια ομάδα επιθυμούν, αν το συμβόλαιο τους έχει λήξει. 
μποσμάν.jpg

Την ελευθερία αυτή αξιοποίησαν άμεσα πολλοί γνωστοί ποδοσφαιριστές, με τον Έντγκαρ Ντάβιντς να κάνει την αρχή και να πηγαίνει από τον Άγιαξ στην Μίλαν. Από τότε μέχρι και σήμερα ο νόμος Μποσμάν έχει χρησιμοποιηθεί αμέτρητες φορές από ποδοσφαιριστές των οποίων το συμβόλαιο με την ομάδα τους έχει λήξει. Ένας από αυτούς, ο πρώτος Έλληνας στην… λίστα του Μποσμάν, ήταν ο Γιώργος Δώνης το 1996.

Ένας Έλληνας στην Αγγλία και… τρεις πρωτιές

Στις 5 Ιουνίου του 1996, λοιπόν, ο Γιώργος Δώνης γινόταν επίσημα ποδοσφαιριστής της Μπλάκμπερν Ρόβερς. Μια μεταγραφή πολύ μεγάλη για τα ελληνικά δεδομένα, αν αναλογιστούμε πως έναν χρόνο νωρίτερα τα «ρόδα» είχαν στεφτεί πρωταθλητές Premier League, σε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του αγγλικού πρωταθλήματος.
donis-blackburn2.jpg

Το «τρένο» είχε ξεκινήσει το ταξίδι του προς άλλες πολιτείες και ο νόμος Μποσμάν του… άνοιγε τον δρόμο. Η υπογραφή του, μάλιστα, του εγγυόταν… χρυσό, καθώς οι 1.1 δις δραχμές (περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ) που του έδινε το συμβόλαιό του τον έκαναν τον πιο ακριβοπληρωμένο Έλληνα ποδοσφαιριστή.

Παράλληλα, πολύ πριν από τον Κώστα Τσιμίκα, τον Δημήτρη Γιαννούλη και τον Χρήστο Τζόλη, ο Δώνης γινόταν ο πρώτος Έλληνας με συμμετοχή στην Premier League. Αυτή ήρθε στις 17 Αυγούστου του 1996, στην ήττα της ομάδας του από την Τόττεναμ με 2-0. Ο Δώνης πραγματοποίησε μια «γεμάτη» σεζόν, με 21 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα, ενώ κατάφερε να σκοράρει και δύο φορές. Το πρώτο του γκολ άνοιξε το σκορ κόντρα στην Έβερτον και «χάρισε» στην ομάδα του μια σημαντική ισοπαλία με 1-1, ενώ το δεύτερο έβαζε το «κερασάκι στην τούρτα» στην μεγάλη νίκη επί της Κόβεντρι με 4-0.

Μετά την περιπέτειά του στην Premier League ακολούθησε η ΑΕΚ, πριν επιστρέψει ξανά στο Νησί, πρώτα για λογαριασμό της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και μετά για την Χάντερσφιλντ. Σε μια καριέρα γεμάτη διακρίσεις και επιτυχίες, ο Γιώργος Δώνης μπορεί να υποστηρίζει πως έγινε ο πρώτος Έλληνας που χρησιμοποίησε τον νόμο Μποσμάν, τον κανόνα που άλλαξε το ποδόσφαιρο.

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0