Μια Φώτο μια Ιστορία

Νίκος Μαχλάς: Το 34ο γκολ του με την Φίτεσε το 1998 ήταν και το «χρυσό» για την… κορυφή της Ευρώπης

Νίκος Μαχλάς: Το 34ο γκολ του με την Φίτεσε το 1998 ήταν και το «χρυσό» για την… κορυφή της Ευρώπης

03/05/1998: Ο Νίκος Μαχλάς σκόραρε το 34ο γκολ του στην σεζόν στο πρωτάθλημα της Ολλανδίας και κατέκτησε το χρυσό παπούτσι εκείνης της χρονιάς. Ένα ιστορικό γεγονός τόσο για το Ελληνικό ποδόσφαιρο όσο και για την ομάδα της Φίτεσε.

Γράφει ο Άγγελος Κρεμαστός

Η αγάπη της Eredivisie για Έλληνες επιθετικούς δεν ξεκίνησε από τους Παυλίδη, Δουβίκα και Γιακουμάκη. Η Ολλανδία είχε «μαγευτεί» πριν αλλάξει η χιλιετία από ένα άλλο Ελληνικό «κανόνι».

Ο Νίκος Μαχλάς έχει αφήσει το δικό του «στίγμα» στην Ολλανδία με την φανέλα της Φίτεσε και μάλιστα ήταν άκρως εντυπωσιακό. Ο Κρητικός επιθετικός δεν βγήκε απλός πρώτος σκόρερ της Φίτεσε, ούτε καν του πρωταθλήματος, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης.

Ο Μαχλάς στις 3ης Μαΐου του μακρινού 1998  πέτυχε το 34ο γκολ του στην σεζόν και έσπασε όλα τα «κοντέρ» του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Η Φίτεσε απέκτησε τον Νίκο Μαχλά από τον ΟΦΗ το καλοκαίρι του 1996 καταθέτοντας ένα ποσό μικρότερο του ενός εκατομμυρίου. Η πρώτη σεζόν του Έλληνα επιθετικού εκτός συνόρων είχε «σκαμπανεβάσματα» καθώς σκόραρε μόλις οκτώ φορές, χωρίς να εντυπωσιάζει με την απόδοση του. Την επόμενη χρονιά όμως, αφού προσαρμόστηκε πλήρως έγινε ο «τρόμος» όλων των αμυντικών του πρωταθλήματος. 

ΟΦΗ: Όλα καλά με Μαχλά - Ποδόσφαιρο - Stoiximan Super League | sport-fm.gr:  bwinΣΠΟΡ FM 94.6

Η σεζόν 1997/1998 είχε «χαραγμένo» το όνομα του Νίκου Μαχλά πάνω της. Ο Έλληνα «μπόμπερ» έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών της Φίτεσε, κάτι που ήταν και απολύτως δικαιολογημένο. Άλλωστε πότε θα ξανά έβλεπαν ποδοσφαιριστή τους να κατακτά το χρυσό παπούτσι;

Την χρονιά αυτή ο Μαχλάς σκόραρε 34 φορές και ήταν ο κυριότερος λόγους όπου η Φίτεσε τερμάτισε στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος. Η ομάδα έκανε ρεκόρ συγκομιδής βαθμών (70) και πραγματοποίησε την πιο επιτυχημένη της πορεία στα 131 χρόνια ιστορίας του κλαμπ.

Στην αναμέτρηση απέναντι στην Φέγενορντ ο Μαχλάς ολοκλήρωσε την ποδοσφαιρική «παράσταση» που παρουσίαζε ολόκληρη την χρονιά, ανοίγοντας το σκορ με το 34ο γκολ του σε μόλις 32 εμφανίσεις στην σεζόν. Εξωπραγματικά νούμερα από έναν Έλληνα ποδοσφαιριστή σε ένα Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που εν τέλει του χάρισαν και το χρυσό παπούτσι.

Αφού έγινε θρύλος της Φίτεσε, το καλοκαίρι του 1999 πήρε μία ιστορική μεταγραφή στον Άγιαξ με το «αστρονομικό» (για την εποχή) ποσό των 8,5 εκατομμυρίων ευρώ, που τον έκανε και την πιο ακριβοπληρωμένη μεταγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή.

Image

Για την ιστορία, στον «Αίαντα» μπορεί να μην «μάγεψε» αλλά κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα, ενώ σήκωσε και το κύπελλο την σεζόν 2001/2002. Τα επιτεύγματα του όμως στην Φίτεσε δεν πρόκειται να ξεπεραστούν απλός με ένα «νταμπλ».

www.bnsports.gr  

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0