Μια Φώτο μια Ιστορία

Λάμπρος Κωνσταντάρας: Ένας «τρελοπενηντάρης» που υπήρξε μεγάλος τρελό... ΑΕΚτζής! (video)

Λάμπρος Κωνσταντάρας: Ένας «τρελοπενηντάρης» που υπήρξε μεγάλος τρελό... ΑΕΚτζής! (video)

13 Μαρτίου 1913: Γεννιέται στην οδό Πλουτάρχου στο Κολωνάκι ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με μια σπουδαία καριέρα στην ηθοποιία. Λίγοι είναι όμως αυτοί που γνωρίζουν ότι εκτός από μεγάλος κωμικός ήταν και φανατικός οπαδός της ΑΕΚ, ενώ μάλιστα, λίγο έλειψε να κάνει καριέρα στον «δικέφαλο».

Γράφει ο Βασίλης Βασιλείου

Κάτι περισσότερο από ένας αιώνας, έχει περάσει από την ημέρα που γεννήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ηθοποιούς. Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με πολλές στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου, που προσφέρουν, ακόμα και σήμερα, άφθονο γέλιο στους θεατές. Βέβαια, αυτό που οι περισσότεροι στις ημέρες μας πιθανόν να αγνοούν, είναι η σχέση του κωμικού με το ποδόσφαιρο.

Πολύ πριν ασχοληθεί με το θέατρο, ο Κωνσταντάρας είχε δείξει την κλίση του προς τον αθλητισμό. Από μικρή ηλικία ήταν αθλητής στίβου με έφεση στα άλματα και στα αγωνίσματα δρόμου, ενώ μάλιστα ήθελε να ακολουθήσει καριέρα τερματοφύλακα. Την ευκαιρία την είχε άλλωστε, όταν την σεζόν 1929-30 υπήρξε μέλος της Β’ ομάδας της Ένωσης.

Ο Κωνσταντάρας όμως θεώρησε τον εαυτό του άτυχο. Ήταν μια περίοδος όπου η ΑΕΚ έβγαζε καλούς τερματοφύλακες. Ο ίδιος «έπεσε» πάνω στον Δαραβίνια, ο οποίος μαζί με τους Ρίμπα και Γιάμαλη ήταν τα «θηρία» της Εθνικής Ελλάδος εκείνη την εποχή. Έτσι, όταν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Αθήνα για το Παρίσι, εγκατέλειψε και το όνειρο του ποδοσφαίρου. Φυσικά, η ιστορία έδειξε πως αυτή η επιλογή ήταν παραπάνω από επιτυχής, αφού η σχέση του με την ηθοποιία «άνθισε» στην Γαλλία.

ενθετη_4.jpg

Μπορεί την καριέρα του τερματοφύλακα στην ΑΕΚ να την άφησε πίσω, όχι όμως και την αγάπη του για τα «κιτρινόμαυρα». Είχε πραγματική τρέλα με την ομάδα. Αρκετοί συμπρωταγωνιστές του στο θέατρο μάλιστα έχουν αναφέρει ότι πήγαινε σε παραστάσεις με ραδιοφωνάκι για να μπορεί να ακούει τους αγώνες. Η τρέλα «χτύπησε» και την ημέρα του γάμου του, αφού ο Κωνσταντάρας άργησε να βρεθεί στην εκκλησία γιατί… ήταν στο γήπεδο, με την γυναίκα του να αφηγείται με παράπονο πως «Αυτός και στον γάμο μας με έστησε για να δει την ΑΕΚ».

Βέβαια, ο μεγάλος κωμικός τελικά βρήκε την ευκαιρία να δείξει στο κοινό το ταλέντο του ως γκολκίπερ, όταν, σχεδόν 30 χρόνια μετά την ΑΕΚ, έκατσε «κάτω από τα δοκάρια» για λογαριασμό της ομάδας των ηθοποιών, με συμπαίκτες μεταξύ άλλων τον Κώστα Βουτσά, τον Νίκο Κούρκουλο και τον Τάσο Γιαννόπουλο. Φιλικές αναμετρήσεις με την αντίστοιχη ομάδα των δημοσιογράφων, αλλά και του ΠΑΟΚ, αποτελούν το μοναδικό οπτικοακουστικό υλικό με τον Κωνσταντάρα ως τερματοφύλακα.

Στο βιβλίο «Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας μέσα απ’ τα δικά μου μάτια» ο γιος του, Δημήτρης Κωνσταντάρας, διηγείται την ιστορία όπου ο πατέρας του θέλησε να μυήσει στον κόσμο του ποδοσφαίρου και της ΑΕΚ την συνάδελφό του και εξίσου μεγάλη ηθοποιό, Τζένη Καρέζη. Η Καρέζη όμως μη γνωρίζοντας πολλά από το άθλημα, έβαλε σε… μπελάδες τον Κωνσταντάρα, ο οποίος λίγο έλειψε να φάει ξύλο από οπαδούς της Ένωσης, αφού η συνοδός του πανηγύρισε σε γκολ της αντίπαλης ομάδας.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0