Μια Φώτο μια Ιστορία

ΠΡΟΠΟ: Σαν σήμερα μπήκε στη ζωή μας και άλλαξε τα πάντα στον ελληνικό αθλητισμό!

ΠΡΟΠΟ: Σαν σήμερα μπήκε στη ζωή μας και άλλαξε τα πάντα στον ελληνικό αθλητισμό!
Η 1η Μαρτίου έχει μείνει στην ιστορία ως η ημέρα που «γεννήθηκαν» τα προγνωστικά ποδοσφαίρου, καθώς τότε ήταν η πρώτη φορά που κυκλοφόρησαν δελτία ΠΡΟ-ΠΟ.

Γράφει ο Βασίλης Βασιλείου

Η ιδέα του Κωνσταντίνου Καραμανλή να εκμεταλλευτεί την αγάπη του ελληνικού λαού για το ποδόσφαιρο, αλλά και την αδυναμία του στον τζόγο, βρήκε γρήγορα «στέγη». Τον Δεκέμβρη του 1958 με βασιλικό διάταγμα ιδρύεται ο Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ), ο οποίος αναλαμβάνει να διοργανώσει το παιχνίδι ΠΡΟγνωστικών ΠΟδοσφαίρου.

Ο πρώτος διαγωνισμός έλαβε χώρα την Κυριακή 1 Μαρτίου 1959, με χιλιάδες Έλληνες να συμμετέχουν. Το πρώτο δελτίο περιείχε 12 αγώνες, με τους παίκτες να καλούνται να επιλέξουν ένα από τα σημεία 1, Χ ή 2. Τότε στην Ελλάδα υπήρχε μόνο η Α’ Εθνική και τοπικά πρωταθλήματα. Έτσι το πρώτο δελτίο απαρτιζόταν από δέκα εγχώριους αγώνες και δύο της γειτονικής Ιταλίας. Φυσικά, ανάμεσα σε αυτούς ξεχώριζε το «αιώνιο ντέρμπι», μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, το οποίο αποτελούσε το «μεγάλο χαρτί» στην προώθηση του παιχνιδιού.

Αναλυτικά οι αναμετρήσεις του πρώτου δελτίου:

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

Απόλλων (ΘΕΣ.) – Άρης (ΘΕΣ.)

Α.Ε.Κ. – Εθνικός (ΠΕΙΡ.)

Π.Α.Ο.Κ. (ΘΕΣ.) – Πανιώνιος

Παναιγιάλειος – Δόξα Δράμας

Ερμής (ΠΕΙΡ.) – Δόξα (ΠΕΙΡ.)

Δάφνη Αθ. – Α.Ε. Ν.Ιωνίας

Ηλυσιακός Αθ. – Ατρόμητος Αθ.

Α.Ο. Κηφισιάς – Γ.Σ. Αμαρουσίου

Φίλιππος Θεσ. – Δόξα Νεαπ. Θες.

Βερόνα – Νοβάρα

Ταράντο – Αταλάντα

Αναπ/κοι Αγώνες:

Α.Ο. Λαυρίου – Άμυνα Αμπελ.

Θρίαμβος ΑΚ.Θ. – Παύλος Μελάς Θ.

20220301_124709.jpgΤο πρώτο δελτίο ΠΡΟ-ΠΟ και η νικήτρια στήλη

Το ποσό που κλήθηκαν να πληρώσουν όσοι κατέθεσαν δελτίο ήταν 2.50 δραχμές, ενώ συμπληρώθηκαν πάνω από 200.000 δελτία, με τις εισπράξεις να φτάνουν το 1 εκατομμύριο δραχμές. Μεγάλος νικητής ήταν ο δικηγόρος Νίκος Πάσαρης, ο οποίος μάντεψε σωστά την έκβαση και των 12 αγώνων, κερδίζοντας 228.360 δραχμές, ένα ποσό πολύ σημαντικό για την εποχή, καθώς και το… βάρος του σε ρύζι!

Ο τυχερός νικητής του πρώτου δελτίου εκτός από τα χρήματα, γέμισε τα ντουλάπια του με ρύζι. Ένα δώρο έκπληξη από την εταιρεία «Μπάρμπα Μπεν» (ή Uncle Ben’s αν προτιμάτε), που ήταν ένας από τους μεγάλους χορηγούς του παιχνιδιού.
propo-rizi.jpg

Το παιχνίδι ΠΡΟ-ΠΟ βρήκε τεράστια απήχηση σε όλη την χώρα τα επόμενα χρόνια και έγινε η μοναδική πηγή εσόδων για τον αθλητισμό της Ελλάδας για 31 συναπτά έτη. Η πρώτη εθνική κατηγορία άλλωστε οφείλει την δημιουργία της σε αυτό. Σήμερα βέβαια ο τζίρος του ΠΡΟ-ΠΟ έχει μειωθεί δραματικά, αφού οι παίκτες πλέον προτιμούν το Στοίχημα και το ΚΙΝΟ, παιχνίδια που εισήγαγε ο ΟΠΑΠ πολύ αργότερα στην αγορά.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0