Μια Φώτο μια Ιστορία

Λίβερπουλ - Έβερτον: Μία πόλη ενωμένη στη διαφορετικότητά της! (video)

Λίβερπουλ - Έβερτον: Μία πόλη ενωμένη στη διαφορετικότητά της! (video)

Δύο γήπεδα που απέχουν τέσσερα χιλιόμετρα και μία πόλη που χωρίζεται σε δύο χρώματα. Το κόκκινο και το μπλε. Ή αλλιώς… Λίβερπουλ εναντίον Έβερτον. Δύο ομάδες που μοιράζονται την ίδια πόλη, αλλά απέχουν… χιλιόμετρα από τις ποδοσφαιρικές τους προτιμήσεις. Τι συνέβη όμως όταν βρέθηκαν στον τελικό του Milk Cup;

Γράφει ο Δημήτρης Μανάκος

Είναι δύσκολο να αντιληφθούμε, αν δεν καλύψουμε την απόσταση με τα πόδια, πόσο κοντά βρίσκονται τα γήπεδα της Λίβερπουλ και της Έβερτον. Δύο έδρες που χωρίζονται κυριολεκτικά από… 4 χιλιόμετρα. Το Άνφιλντ και το Γκούντισον Παρκ βρίσκονται… δίπλα, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους.

Συνθέτουν μία πόλη, με έντονο ποδοσφαιρικό χρώμα, αλλά σαφώς διαφορετικό. Έχουμε το κόκκινο και το μπλε. Και τι ακριβώς συμβαίνει όταν αυτά τα δύο τίθενται αντιμέτωπα στο Wembley;

Πέρασαν 40 χρόνια από τότε. Ο λόγος για τον τελικό του Milk Cup το 1984, με τη Λίβερπουλ να κατακτά το τρόπαιο και να γίνεται μία από τις τρεις ομάδες μέχρι και σήμερα, που επιχείρησε να πάρει τα πάντα σε μία αγωνιστική περίοδο.


Πρόκειται για ένα επίτευγμα που έχουν προσπαθήσει ακόμη δύο σύλλογοι, αλλά ποτέ δεν έγινε πραγματικότητα. Αρχικά, δεν το κατάφερε η ίδια τότε, όταν πήρε τα πάντα, αλλά είχε αποκλειστεί από την Μπράιτον της 2ης κατηγορίας στο FA Cup.

Εν συνεχεία, το προσπάθησε αλλά δεν το κατάφερε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του 1999, όπου ναι μεν ήταν κυρίαρχη, αλλά είχε αποκλειστεί από το Λιγκ Καπ από νωρίς και συμμετείχε σε τρεις διοργανώσεις.

Και τέλος, η Μάντσεστερ Σίτι το 2019, όπου τα «σάρωσε» όλα επί αγγλικού εδάφους, αλλά αποκλείστηκε από το Champions League από την Τότεναμ. Προσθέτουμε σε αυτό και την περσινή ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ, που έπαιξε κάθε διαθέσιμο ματς στη σεζόν, αλλά πήρε τα δύο εγχώρια Κύπελλα, για να επιστρέψουμε στο παρελθόν και στα δύο ντέρμπι απέναντι στην Έβερτον.

Το πρώτο ματς ολοκληρώθηκε στη «λευκή» ισοπαλία, με τα «ζαχαρωτά» να έχουν έντονα παράπονα από την διαιτησία, καθώς ο Άλαν Χάνσεν είχε βρει την μπάλα με το χέρι. Στη ρεβάνς, η εικόνα επίσης δεν ήταν θελκτική από πλευράς θεάματος, αλλά οι «κόκκινοι» επικράτησαν, χάρη σε ένα γκολ του Γκρέιαμ Σούνες.

Ο τέταρτος συνεχόμενος τίτλος της Λίβερπουλ στον θεσμό ήταν γεγονός και ο τρίτος διαδοχικός τελικός που κατάφερε να «υποτάξει» τους νικητές του Κυπέλλου Αγγλίας στην εκάστοτε σεζόν.

Πρόκειται για έναν θεσμό, που στο άκουσμά του… ξαφνιάζει. Σαφώς και είχε λάβει την ονομασία «Milk Cup» για διαφημιστικούς λόγους και στον οποίο συμμετείχαν 92 ομάδες. Τότε όμως, συναντήθηκαν για πρώτη φορά Λίβερπουλ και Έβερτον στον τελικό, στις 28 Μαρτίου του 1984!

Η εν λόγω αναμέτρηση δεν έμεινε στην ιστορία απαραίτητα επειδή οι παίκτες των δύο ομάδων φωτογραφήθηκαν όλοι μαζί, δίχως να είναι χωρισμένοι. Ήταν ο πρώτος τελικός που μεταδόθηκε στην βρετανική τηλεόραση και ο μοναδικός (ως τότε) που έλαβε χώρα την Κυριακή.

Άπαντες από όσους θα παραταχθούν σήμερα (13/2) στο Άνφιλντ, δεν θα τον θυμούνται. Αλλά αυτό δεν αναιρεί τίποτα. Ούτε εκείνη την αναμνηστική φωτογραφία, ούτε την κατάκτηση της Λίβερπουλ, ούτε τους τίτλους στο ξεκίνημα της δεκαετίας του 80’ και σαφώς την διαφορετικότητα που διέπει την πόλη. Μία πόλη τόσο ξεχωριστή και άρρηκτα συνδεδεμένη με το ποδόσφαιρο, ώστε να έχει κάτι να την διακρίνει!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0