Μια Φώτο μια Ιστορία

Γκιούλα Λόραντ: Πεθαίνοντας στον πάγκο σε ένα ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός

Γκιούλα Λόραντ: Πεθαίνοντας στον πάγκο σε ένα ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός

Μια από τις μεγαλύτερες μορφές στην ιστορία του ΠΑΟΚ, ο άνθρωπος που τον οδήγησε στο πρώτο του πρωτάθλημα, άφηνε την τελευταία του πνοή κατά την διάρκεια ενός αγώνα με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα πριν από 42 χρόνια.

Σχετικά Άρθρα
Γράφει ο Δημήτρης Σπηλιόπουλος

Ήταν 31 Μαίου του 1981 όταν ο ΠΑΟΚ υποδεχόταν τον Ολυμπιακό για την 32η αγωνιστική του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο Ούγγρος προπονητής του «δικεφάλου του βορρά» παρακολουθούσε την αναμέτρηση όταν στο 17ο λεπτό αυτής ψέλλισε κάτι στους συνεργάτες του και αμέσως μετά σωριάστηκε στο έδαφος. Ο γιατρός των γηπεδούχων προσπάθησε να τον επαναφέρει χωρίς αποτέλεσμα. Ο Γκιούλα μεταφέρθηκε στα αποδυτήρια και λίγο αργότερα στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης όπου και επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του από έμφραγμα. Μάλιστα η ιατροδικαστική έρευνα έδειξε πως έχει υποστεί άλλα δύο εμφράγματα, το πρώτο έξι μήνες νωρίτερα και το δεύτερο μόλις μια εβδομάδα πριν το μοιραίο περιστατικά. 

Την ίδια ώρα στην Τούμπα το ματς συνεχιζόταν κανονικά. Οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ κοιτώντας προς τον πάγκο καταλάβαιναν πως κάτι συμβαίνει, ενώ στο ημίχρονο οι υπεύθυνοι της ομάδας τους έκρυψαν την αλήθεια, λέγοντάς τους πως ο Λόραντ αισθάνθηκε απλώς και αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Τους είπαν τι πραγματικά συνέβη μετά το ματς με τα δημοσιεύματα της εποχής να αναφέρουν πως οι παίκτες του ΠΑΟΚ έμειναν στα αποδυτήρια για αρκετή ώρα άπραγοι και αμίλητοι προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουν τα τραγικά νέα. 

Ο Γκιούλα Λόραντ γεννήθηκε στην Ουγγαρία στις 6 Φεβρουαρίου του 1923 και ως ποδοσφαιριστής υπήρξε μέλος της «θρυλικής» Εθνικής ομάδας της χώρας του τη δεκατιά του 50΄. Ο ασυμβίβαστος χαρακτήρας του και το πολιτικό καθεστώς στην πατρίδα του τον οδήγησαν σε αρκετές περιπέτειες πριν αυτομολήσει στην Γερμανία. Για την απόφαση του να έρθει στην Ελλάδα, τον Δεκέμβριο του 1974, σημαντικό ρόλο έπαιξε η συμβουλή του γιατρού του να ζήσει σε μια χώρα με πιο θερμό κλίμα και ήλιο, λόγω μια χρόνιας δερματικής ασθένειας που τον ταλαιπωρούσε. 

Έκανε το ντεμπούτο του στον πάγκο του ΠΑΟΚ πάλι απέναντι στον Ολυμπιακό στην Τούμπα, ενώ στην πρώτη του ολόκληρη σεζόν ως προπονητής του «δικεφάλου του βορρά» τον οδήγησε στο πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας του, γράφοντας για πάντα το όνομα του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του συλλόγου. Το καλοκαίρι του 1976 αποφάσισε να φύγει λόγω διαφωνιών με την διοίκηση στο οικονομικό. Επέστρεψε στον ΠΑΟΚ τον Απρίλιο του 1980, με την δεύτερη θητεία του στην ομάδα που έμελλε να ολοκληρωθεί με τραγικό τρόπο τον Μάιο του 1981. 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0