Μια Φώτο μια Ιστορία

Ο Χατζηπαναγής με τη φανέλα της ΑΕΚ: «Όνειρο» 36 λεπτών, προς τιμήν του Παπαϊωάννου!

Ο Χατζηπαναγής με τη φανέλα της ΑΕΚ: «Όνειρο» 36 λεπτών, προς τιμήν του Παπαϊωάννου!
6 Ιουνίου 1979: Στην τελευταία παράσταση του Μίμη Παπαϊωάννου στη Νέα Φιλαδέλφεια επιστρατεύτεται ο Βασίλης Χατζηπαναγής για να τον τιμήσει! Φορά τη φανέλα της ΑΕΚ για 36 λεπτά και εκπληρώνει, έστω και σε φιλικό παιχνίδι, έναν μεγάλο πόθο των φίλων της!
Σχετικά Άρθρα
Γράφει ο Φάνης Τσοκανάς

Ένα σύντομο γκάλοπ στις αθηναϊκές εξέδρες της δεκαετίας του '70 και του '80, για το «κομμάτι» που λείπει από την εκάστοτε ομάδα του τέως ΠΟΚ, πιθανότατα θα έφερνε την ίδια απάντηση, τόσο από το ερυθρόλευκο, το πράσινο ή το κιτρινόμαυρο «στρατόπεδο»: ο Βασίλης Χατζηπαναγής! Εν τέλει, έστω και για 36 λεπτά σε φιλική αναμέτρηση, οι φίλοι της ΑΕΚ είδαν το όνειρο να παίρνει «σάρκα και οστά»!

Ο θρυλικός «Βάσια» στα ίδια χρώματα με τον Μίμη Παπαϊωάννου, τον Τάκη Νικολούδη, τον Θωμά Μαύρο, τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, που είχε κάνει ντεμπούτο λίγους μήνες πριν και τον Μίμη Δομάζο, ο οποίος στα τέλη του έτους επέστρεψε στον Παναθηναϊκό για να κλείσει την καριέρα του.

Αφορμή στάθηκε το τέλος της σπουδαίας καριέρας του Μίμη Παπαϊωάννου. Μετά από 17 χρονιά ακατάπαυστης προσφοράς στην ΑΕΚ, έδωσε την τελευταία του «παράσταση» μπροστά σε περισσότερους από 10.000 θεατές, που κατέκλυσαν τη Νέα Φιλαδέλφεια. Άλλωστε, το θέαμα ήταν πράγματι ανεπανάληπτο, αφού πέραν του Βασίλη Χατζηπαναγή, τα «κιτρινόμαυρα» φόρεσαν οι παίκτες του ΆρηΒένος και Φοιρός, που πέντε μήνες αργότερα θριάμβευσαν επί της Περούτζια του Πάολο Ρόσι στο Κύπελλο UEFA, οι Αυστριακοί Βάλτερ Σάχνερ και ο Κουρτ Γιάρα, που είχαν διακριθεί έναν χρόνο νωρίτερα στο Μουντιάλ του 1978, αλλά και ο Λάκης Παπαϊωάννου.

Όσον αφορά το παιχνίδι, ο ΠΑΟΚ επικράτησε των... επίλεκτων με 3-2, με τον Γιώργο Κούδα να σκοράρει δις (70', 83') και τον Λουκά Μπάρλο να ευχαριστεί τους «ασπρόμαυρους» που ήρθαν στην Αθήνα για να τιμήσουν έναν άνθρωπο που μπήκε στην οικογένεια της ΑΕΚ στην ηλικία των 20 ετών και αποχώρησε «κουβαλώντας» στις πλάτες του 481 συμμετοχές με την «Ένωση», 237 γκολ, πέντε πρωταθλήματα, τρία κύπελλα και μία επική πορεία έως τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA.

παπαιωαννου-κουδας_1.jpg

Παράλληλα με το «αντίο» σε έναν θρύλο, το «απόσταγα» εκείνης της βραδιάς είναι πως είτε με τον έναν, είτε με τον άλλον τρόπο, ο «Νουρέγιεφ» του ελληνικού ποδοσφαίρου, ένας άνθρωπος δέσμιος των συμβολαίων μίας άλλης εποχής, φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ, εκπληρώνοντας τον διακαή πόθο των φίλων της και φανερώνοντας, παράλληλα, τον σεβασμό που υπήρχε προς το πρόσωπο του Μίμη Παπαϊωάννου, αφού τόσοι αστέρες της εποχής συνέρευσαν στη Νέα Φιλαδέλφεια για να τον τιμήσουν.

Έστω κι αν συνέχισε ως παίκτης-προπονητής για έναν χρόνο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, για λογαριασμό του Παγκύπριου Νέας Υόρκης.

Η σύνθεση της ΑΕΚ, με τον Ανδρέα Σταματιάδη στον πάγκο της:
Χρηστίδης (70΄Παντελίδης), Γιάρα, Αρδίζογλου (27΄Ξανθόπουλος-63΄Γρηγόρης Νικολούδης), Ραβούσης (27΄ Τζιράκης), Τόσκας (27΄ Φοιρός- 53΄ Βένος), Παπαιωάννου (53΄ Κώττης), Σάχνερ, Νικολούδης (27΄ Θεοφάνους-53'  Άντωνιάδης), Μπάγεβιτς (27΄ Παπαδόπουλος- 63' Έλευθεριάδης), Δομάζος (27΄ Χατζηπαναγής-63΄ Βάγγης), Μαύρος (27΄Λάκης Παπαϊωάννου)

Πηγή φωτογραφίας και πληροφοριών από τη σελίδα: Χρονοντούλαπο της ΑΕΚ

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0