Μια Φώτο μια Ιστορία

Βραζιλία - Γαλλία 5-2: Το 1958 οι «τρικολόρ» διασύρθηκαν σε ημιτελικό Μουντιάλ από κάποιον... Πελέ!

Βραζιλία - Γαλλία 5-2: Το 1958 οι «τρικολόρ» διασύρθηκαν σε ημιτελικό Μουντιάλ από κάποιον... Πελέ!

Η Γαλλία ρίχνεται στη «μάχη» των ημιτελικών απόψε (21:00) με το Μαρόκο και το BN sports θυμάται τον ημιτελικό του 1958 με τη Βραζιλία και το «άστρο» του Πελέ!

Η Γαλλία φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη χώρα μετά τη Βραζιλία το 1962 που θα διατηρήσει τα «σκήπτρα» του Παγκόσμιου Πρωταθλητή. Έγινε ήδη η πρώτη πρωταθλήτρια που περνάει στα ημιτελικά έπειτα από τη Βραζιλία του 1998 και θέλει να κάνει τα δύο εναπομείναντα -και τελευταία- βήματα.

Απέναντί της βρίσκει το Μαρόκο, την ευχάριστη έκπληξη του τουρνουά. Το παιχνίδι αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον και σίγουρα οι Γάλλοι δεν θέλουν να χάσουν αυτή την ιστορική ευκαιρία.

Με αφορμή της αποψινή αναμέτρηση, θυμόμαστε έναν από τους πιο σπουδαίους ημιτελικούς της ιστορίας των Μουντιάλ, όταν ο Πελέ έγινε σταρ μόλις στα 17 του χρόνια, πετυχαίνοντας χατ-τρικ και οδηγώντας τη «Σελεσάο» στο εμφαντικό 5-2 επί των «Τρικολόρ»!

Το «Μαρακανάσο» και η ιστορική βραδιά του Πελέ!

Η Βραζιλία κατέβηκε στα γήπεδα της Σουηδίας έχοντας μια εξαιρετική ομάδα και έναν μοναδικό στόχο- να «ξεπλύνει» τη ντροπή του 1950, όταν έχασε μέσα στο «σπίτι» της το τρόπαιο από την Ουρουγουάη.

Βαβά, Γκαρίντσα, Ντίντι, Ζαγκάλο και Ζίτο οδήγησαν εκ του ασφαλούς τη Βραζιλία στα νοκ-άουτ μιας και στον τέταρτο όμιλο νίκησαν 3-0 την Αυστρία, ήρθαν ισόπαλοι δίχως γκολ με την Αγγλία και τέλος επικράτησαν 2-0 της Σοβιετικής Ένωσης. Σε εκείνο το παιχνίδι έκανε και την εμφάνισή του ένας 17χρονος, ο Έντσον Αράντες Ντο Νασιμέντο.

Ο -έπειτα γνωστός ως- Πελέ ήταν εκείνος που πέτυχε το μοναδικό τέρμα στον προημιτελικό με την Ουαλία και η Γαλλία περίμενε λίγο πριν τον τελικό. Η ιστορία όμως περίμενε τον Πελέ.

Από «μικρός», μεγάλος σε 23 λεπτά!

Η μεγάλη Γαλλία των Φοντέν και Κοπά δε μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στη μοίρα. Ο Βαβά άνοιξε το σκορ στον ημιτελικό μόλις στο 2’, αλλά πριν τη συμπλήρωση δέκα λεπτών το παιχνίδι ήταν ήδη 1-1 χάρη στον Φοντέν. Έξι λεπτά πριν τη λήξη του πρώτου μέρους ο Ντίντι έδωσε ξανά προβάδισμα στη "Σελεσάο». Το δεύτερο ημίχρονο ήταν ένα σόου του Πελέ. Ο πιτσιρικάς έγινε μέσα σε μόλις 23 λεπτά από…μικρός, μεγάλος και έγραψε ιστορία. Το 2-1 του 53’ έγινε 5-1 στο 76’.

Το πρώτο γκολ του Πελέ ήρθε εύκολα, αφού απλώς έσπρωξε τη μπάλα στα δίχτυα μετά από ασταθή απόκρουση του κίπερ Αμπές (53’). Το «10» της Βραζιλίας σκόραρε δεύτερη φορά με δυνατό σουτ εντός περιοχής (64’) και ολοκλήρωσε με ένα από τα πιο όμορφα γκολ της ιστορίας των Μουντιάλ, ένα βολέ στα όρια της περιοχής (76’). Οι Γάλλοι απλώς μείωσαν σε 5-2 με τον Ροζέ Πιαντονί στο 82’.

Όπως ήταν λογικό όλοι ασχολούνταν με τον Πελέ. Το «μαύρο διαμάντι» έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής που πετυχαίνει χατ-τρικ στο θεσμό. Σκόραρε ακόμη ένα γκολ στον τελικό επί της Σουηδίας (5-2) και πανηγύρισε το πρώτο από τα τρία Παγκόσμια Κύπελλα της καριέρας του. Μιας λαμπρής καριέρας που -τότε- μόλις άρχιζε!

Μανώλης Μακρόπουλος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0