Μια Φώτο μια Ιστορία

Μέσι – Μόντριτς: 17 χρόνια μετά την «πρώτη πράξη» θα πέσει ένας… θρυλικός επίλογος!

Μέσι – Μόντριτς: 17 χρόνια μετά την «πρώτη πράξη» θα πέσει ένας… θρυλικός επίλογος!

1/3/2006: Αργεντινή και Κροατία τέθηκαν αντιμέτωπες σε φιλικό αγώνα στο Σεντ Γιάκομπς Παρκ της Βασιλείας. Οι Λιονέλ Μέσι και Λούκα Μόντριτς, πιτσιρικάδες τότε, είχαν την πρώτη τους συνάντηση εντός αγωνιστικού χώρου, αγνοώντας φυσικά ότι για πολλά χρόνια οι «μονομαχίες» τους έμελλε να γίνουν… ρουτίνα. Σχεδόν 17 χρόνια αργότερα, οι δύο τους φορούν ξανά τις εμφανίσεις με το εθνόσημο και ετοιμάζονται πλέον για έναν… τελευταίο χορό.

Γράφει ο Βασίλης Βασιλείου

Γυρίζουμε το χρόνο πίσω στο 2006, έτος Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αργεντινή και Κροατία ετοιμάζονται για τη διοργάνωση της Γερμανίας και την 1η ημέρα του Μάρτη κανονίζουν ένα μεταξύ τους φιλικό στην Ελβετία.

Ενάμιση χρόνο περίπου νωρίτερα, στις 16 Οκτώβρη 2004, ένας 17χρονος από το Ροζάριο έκανε το επαγγελματικό ντεμπούτο του με την φανέλα της Μπαρτσελόνα και πλέον δεν ήταν άγνωστος κοινό. Ο Λιονέλ Μέσι είχε δείξει ήδη το ταλέντο του και πριν από το παιχνίδι με τους Κροάτες είχε αγωνιστεί ξανά με τη φανέλα της «αλμπισελέστε».

Στον αντίποδα, κανείς, ή μάλλον σχεδόν κανείς, δεν είχε ακούσει ξανά το όνομα ενός 20χρονου που ετοιμαζόταν για την «παρθενική» συμμετοχή του με το εθνόσημο της χώρας του. Ο Λούκα Μόντριτς ίσα που είχε προλάβει να πραγματοποιήσει μερικές συμμετοχές με την πρώτη ομάδα της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, η οποία πίστευε πολύ στο ταλέντο του, σε σημείο που του έκανε συμβόλαιο 10ετούς διάρκειας. Εκείνο το βράδυ στη Βασιλεία, ο Ζλάτκο Κράνιτσαρ αποφάσισε να δώσει φανέλα βασικού στον Λούκα.

Μέσα στο κρύο της ελβετικής πόλης, οι δύο νεαροί ποδοσφαιριστές «έγραψαν» το πρώτο κεφάλαιο των «μαχών» τους. Ο Λιονέλ Μέσι μάλιστα σκόραρε το πρώτο του γκολ σε επίπεδο εθνικών ομάδων, όμως η Αργεντινή ηττήθηκε με σκορ 3-2. Από εκείνο το βράδυ ο Μόντριτς σημείωσε ακόμη 159 εμφανίσεις με την Κροατία και με διαφορά πλέον είναι ο πρώτος σε συμμετοχές στην ιστορία. Από την άλλη ο «κοντός» κατέχει την πρωτιά τόσο στα γκολ (95) όσο και στις συμμετοχές με την «αλμπισελέστε» (170).

Το βράδυ της Τρίτης (13/12) στο Κατάρ οι δύο τους θα δώσουν μια τελευταία παράσταση στο χορτάρι, ένα τελευταίο Pas de Deux. Άλλωστε με χορό μοιάζουν οι κινήσεις του Μόντριτς και του Μέσι στον αγωνιστικό χώρο. Στο τέλος όμως, ένας μόνο θα βρεθεί, για δεύτερη φορά στην καριέρα του, στον μεγάλο τελικό ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Την πρώτη τους, αμφότεροι αποχώρησαν με «σκυμμένο κεφάλι», τιμήθηκαν όμως με τη Χρυσή Μπάλα της διοργάνωσης.

Με το περιβραχιόνιο στο χέρι και το «10» στην πλάτη οι δύο τους έχουν ένα τεράστιο βάρος να σηκώσουν στον ημιτελικό του Μουντιάλ. Το ποιος θα το καταφέρει, προς το παρόν, άγνωστο. Αναμφίβολα όμως όλα τα μάτια θα είναι καρφωμένα πάνω τους. Το όνειρο της κατάκτησης ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου αναμένεται να τελειώσει για έναν από τους δύο και ίσως αυτό να σηματοδοτήσει ένα «κύκνειο άσμα» είτε για τον Μέσι με την Αργεντινή, είτε για τον Μόντριτς με την Κροατία. Το σίγουρο είναι ότι απολαύσαμε μια διαδρομή που πρόκειται να ολοκληρωθεί όπως ξεκίνησε. Από ένα κοινό σημείο!

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0