Μια Φώτο μια Ιστορία

Ολυμπιακός - Βέρντερ Βρέμης 3-0: Ο Λούα Λούα θυμάται την επική πρόκριση στη φάση των «16» του Champions League (video)

Ολυμπιακός - Βέρντερ Βρέμης 3-0: Ο Λούα Λούα θυμάται την επική πρόκριση στη φάση των «16» του Champions League (video)
Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται από την πιο πειστική πρόκριση του Ολυμπιακού στη φάση των «16»  του UEFA Champions League. Ο Τρεζόρ Λομάνα Λούα Λούα εξιστορεί στο BN Sports όλα όσα συνέβησαν σε εκείνη την ιστορική βραδιά επί της Βέρντερ Βρέμης.

Οι ελληνικές ομάδες έχουν ζήσει τεράστιες προκρίσεις στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ιστορικές βραδιές και κάποιες στιγμές που μένουν για πάντα στις μνήμες όλων των Ελλήνων φιλάθλων που τις έζησαν. Μία από αυτές, είναι αναμφίβολα του Ολυμπιακού, τη σεζόν 2007/08 στο Champions League. Μία μέρα σαν και σήμερα, η φάση των ομίλων έφτανε στο τέλος της και οι «ερυθρόλευκοι» πανηγύριζαν την πρόκριση στους «16».

Συγκεκριμένα, ο ελληνικός σύλλογος φιλοξένησε στο «Γ. Καραϊσκάκης» την Βέρντερ Βρέμης, από την οποία απείχε δύο βαθμούς στην 2η θέση στον βαθμολογικό πίνακα. Το «καμίνι» του φαληρικού γηπέδου συνδυάστηκε αρμονικά με τον εντυπωσιακό Ιεροκλή Στολτίδη και στο τέλος της βραδιάς, ο φωτεινός πίνακας έδειχνε το 3-0. Ο Ολυμπιακός βρισκόταν στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης μέσα από όμιλο με τον γερμανικό σύλλογο, την Λάτσιο και την Ρεάλ Μαδρίτης.

3279568.jpg

Βαρόμετρα Γκαλέτι – Λούα Λούα και αιφνιδιασμός!

Ο Ολυμπιακός ήξερε πως με μία ισοπαλία μπορεί να βρίσκεται στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Όμως ο Τάκης Λεμονής δεν το σκεφτόταν σε καμία περίπτωση έτσι. Ήθελε τη νίκη. Μόνο τη νίκη και παράταξε την ομάδα όπως το είχαμε συνηθίσει. Ένα σύστημα μεταξύ 4-5-1 και 4-3-3 ουσιαστικά, με τον ρόλο των Λουτσιάνο Γκαλέτι και Τρεζόρ Λομάνα Λούα Λούα να είναι άκρως βασικός.

Ουσιαστικά, εκείνη ρύθμιζαν άμυνα και επίθεση από τα «άκρα». Από την άλλη, στον άξοναΛεντέσμα, Πατσατσόγλου και Στολτίδης ήταν εκείνοι που «κατάπιαν» τη δυνατή, μεσοεπιθετική γραμμή των φιλοξενούμενων, με αποτέλεσμα να έχουν το μειονέκτημα στην αρχή. Η ομάδα του Τάκη Λεμονή ήταν έτοιμη να αιφνιδιάσει και το έκανε. Το γήπεδο ήταν ήδη σε χαοτικό επίπεδο αλλά ένα τέρμα, θα το εκτόξευε αρκετά, ώστε να «αγχώσει» τους Γερμανούς.

3279318.jpg

Στο 12ο λεπτό, ο Ιεροκλής Στολτίδης ήταν ο άνθρωπος που ήθελε ο Ολυμπιακός. Ο Έλληνας χαφ κράτησε έξυπνα τη μπάλα στα πόδια, βρήκε κενό πεδίο βολής μπροστά του και με ένα δυνατό σουτ στην απέναντι γωνία, νίκησε τον Βίζε για το 1-0. Οι φιλοξενούμενοι ξαφνιάστηκαν και σάστισαν για ένα τέταρτο. Ο Ολυμπιακός είχε το πάνω χέρι και είχε εξαιρετικές ευκαιρίες για να βρει και δεύτερο γκολ. Ωστόσο, μόλις η Βέρντερ συνήλθε ήταν άκρως απειλητική.

Με ωραίες και συντονισμένες ενέργειες, ξέφευγαν εξαιρετικά στην επίθεση και τελείωναν τις φάσεις με υποδειγματικό τρόπο, χωρίς ωστόσο να βρίσκουν δίχτυα. Αυτό έδινε ώθηση στην ομάδα του Τάκη Λέμονη και άγχος στην γερμανική πλευρά, η οποία δεν έψαχνε απλώς την ισοφάριση αλλά και την ανατροπή του σκορ για να προκριθούν.

‘”¡Ã–…œÕ” À…√  / œ”÷–-¬≈—Õ‘≈— ¬—≈ë” / CHAMPIONS LEAGUE / OLYMPIAKOS-WERDER

Η «ταφόπλακα» με την υπογραφή Στολτίδη!

Στο δεύτερο μέρος η Βέρντερ Βρέμης είχε το πάνω χέρι. Ο ελληνικός σύλλογος αναγκάστηκε να παίξει πιο αμυντικά ώστε να διατηρήσει το σκορ και τα κατάφερε με μεγάλη ακρίβεια. Ο Κώστας Μενδρινός και ο Αντώνης Νικοπολίδης, ήταν παρόντες τις στιγμές που χρειάστηκε και ο Ολυμπιακός κράτησε το 1-0 μέχρι και το 70ο λεπτό. Ο Ιεροκλής Στολτίδης κατέβασε από τα αριστερά, έβγαλε την σέντρα και εκεί ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς πήρε την κεφαλιά μέσα στην καρδιά της περιοχής, νικώντας τον Βίζε. Ένα γκολ που έβαλε ξανά φωτιά στο φαληρικό γήπεδο.

Εκεί, γράφτηκε και ο επίλογος των ελπίδων για τους Γερμανούς. Όμως, ξεκίνησε κάτι άλλο. Κάτι διαφορετικό. Πλέον, ο Ολυμπιακός ήταν και με τα δύο πόδια στην επόμενη φάση του Champions League. Το ματς ήταν στα μέτρα και η παρέα του Ντιέγκο είχε καταρρεύσει. Ο Στολτίδης ολοκλήρωσε τον θρίαμβο. Δύο λεπτά μετά, ο Έλληνας άσος εκμεταλλεύτηκε τα λάθη στην περιοχή και με κοντινό σουτ έκανε το 3-0. Αυτό ήταν και το τελικό σκορ του αγώνα, με το οποίο ο Ολυμπιακός κλείδωσε τη θέση του στην επόμενη φάση.

Πρόκριση για πρώτη φορά μετά από 1998…

Οι ποδοσφαιριστές του Τάκη Λεμονή δεν πέρασαν απλά στους «16» του Champions League. Έγραψαν ιστορία. Ήταν η πρώτη φορά που ο Ολυμπιακός πέρασε σε αυτήν την φάση αλλά και συνέχισε μετά τους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογική έπειτα από το 1998. Ταυτόχρονα, σε έναν όμιλο όπου υπήρχαν Ρεάλ Μαδρίτης, Βέρντερ Βρέμης και Λάτσιο, οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν πως μπορούν να τις κοιτάξουν στα μάτια.

Μάλιστα, τα διπλά σε Βρέμη και Ρώμη, ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν για να μπει η χρονιά με «χρυσά» γράμματα στην ιστορία των Πειραιωτών. Η κληρωτίδα τον έβγαλε απέναντι στην Τσέλσι των Μακελελέ, Μαλουντά και Ντρογκμπά. Η αποστολή ήταν κάτι παραπάνω από δύσκολη αν αναλογιστεί κανείς πως οι «μπλε» έφτασαν μέχρι τον μεγάλο τελικό. Το πρώτο ματς στον Πειραιά έληξε με 0-0 ενώ στη ρεβάνς, η Τσέλσι επικράτησε με 3-0 και σταμάτησε το ταξίδι του Ολυμπιακού στα «αστέρια».

‘”¡Ã–…œÕ” À…√  / œ”÷–-¬≈—Õ‘≈— ¬—≈ë” / CHAMPIONS LEAGUE / OLYMPIAKOS-WERDER

Λούα Λούα: «Είχαμε μέταλλο πρωταθλητή – Από τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας μου»

Ένας από τους ποδοσφαιριστές που πρωταγωνίστησαν σε εκείνο το ματς αλλά και σε όλη την διάρκεια των αγώνων στους ομίλους, ήταν ο Τρεζόρ Λομάνα Λούα Λούα. Ο Αφρικανός εξτρέμ ήταν ένας από τους κορυφαίους που έχει αγωνιστεί στον Ολυμπιακό και γνωστός για τις κωλοτούμπες και τους απίστευτους πανηγυρισμούς.

Ο ίδιος μίλησε αποκλειστικά στο BN Sports για εκείνη την βραδιά και αναφέρθηκε στα συναισθήματα, την σημασία αλλά και το τι γινόταν στο γήπεδο την ώρα του ματς. Ταυτόχρονα αποκάλυψε το μυστικό της επιτυχίας σε έναν τέτοιο όμιλο.

Αναλυτικά είπε:

  • Τι θυμάσαι από την ατμόσφαιρα του γηπέδου;

«Η ατμόσφαιρα ήταν εντυπωσιακή. Πραγματικά ήταν ότι καλύτερο. Όλοι περίμεναν αυτό το παιχνίδι. Μία ολόκληρη πόλη, μία ολόκληρη ομάδα. Ήταν το παιχνίδι της χρονιάς για εμάς και για εμένα είναι αξέχαστο αυτό που έζησα»

  • Τι σας έλεγε ο Τάκης Λεμονής για το παιχνίδι;

«Ο Τάκης Λεμονής είναι ένας από τους πιο θετικούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Ήταν πάντα θετικός και μας έδωσε πίστη στους εαυτούς μας. Δεν έλεγε πολλά αλλά έκανε τα απαραίτητα για να υπάρχει θετικότητα στα αποδυτήρια και εμείς, να έχουμε καθαρό μυαλό για τα ματς»

  • Πιστεύατε στην πρόκριση στην επόμενη φάση του ChampionsLeagueκαι γιατί;

«Και βέβαια πιστεύαμε. Είχαμε αποδείξει σε όλη την διάρκεια πως διαθέτουμε ένα ισχυρό σύνολο που μπορεί να κάνει το ακατόρθωτο. Δεν είμασταν έτσι μόνο στο Champions League αλλά και γενικά στην σεζόν. Είχαμε μέταλλο πρωταθλητή και νιώθαμε έτσι. Υπήρχε πίστη στην ομάδα και νιώθαμε πως μπορούσαμε να το κάνουμε»

3279353.jpg

  • Τι θυμάσαι από τα τρία γκολ του Ολυμπιακού; Ποια τα συναισθήματα που είχες εκείνη την στιγμή;

«Το πρώτο γκολ μας έδωσε αυτοπεποίθηση. Στο γήπεδο γινόταν χαμός και εμείς παρασυρόμασταν από τον ρυθμό των οπαδών. Αυτό το τέρμα μας ανέβασε στα ύψη την πίστη μας. Είχαμε την δύναμη για να συνεχίσουμε. Στο 2ο και στο 3ο, το γεγονός πως μπήκαν μαζί, με απογείωσε. Μας έστειλε στο απόλυτο των συναισθημάτων. Ένιωθα μοναδικά.»

  • Θεωρείς πως είναι η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας σου;

«Δεν μπορώ να πω πως είναι η κορυφαία στιγμή αλλά σίγουρα, είναι από τις μεγαλύτερες στην καριέρα μου. Είναι από τις νίκες που δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ και οι εικόνες είναι χαραγμένες στη μνήμη μου»

  • Ποιο ήταν το μυστικό για να τερματίσετε 2οισε όμιλο με Ρεάλ Μαδρίτης, Λάτσιο και Βέρντερ Βρέμης;

«Είχαμε ένα εξαιρετικό σύνολο. Παίκτες που μπορούσαν να ταιριάξουν εντυπωσιακά και έναν προπονητή που γνώριζε ακριβώς πως θα μας εκμεταλλευτεί. Όπως είπα και πριν, από την αρχή της σεζόν είχαμε μέταλλο πρωταθλητή. Δεν φοβόμασταν κανέναν και δεν έπρεπε  να συμβεί ποτέ. Πηγαίναμε στα ματς μόνο για τη νίκη και τίποτα άλλο. Σε κάθε ματς. Για αυτό θεωρώ πως καταφέραμε να ελέγξουμε αυτές τις τόσο δυνατές ομάδες»

3279425.jpg



www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0