Μια Φώτο μια Ιστορία

H πιο απίστευτη ανατροπή στα Eυρωπαϊκά Kύπελλα του μπάσκετ είχε τη σφραγίδα της ΑΕΚ!

H πιο απίστευτη ανατροπή στα Eυρωπαϊκά Kύπελλα του μπάσκετ είχε τη σφραγίδα της ΑΕΚ!
9 Δεκεμβρίου 1971Το βράδυ που η μπασκετική ΑΕΚ έκανε την απίστευτη ανατροπή34 πόντων στον επαναληπτικό αγώνα με την Λέφσκικαι κατόρθωσε την πρόκριση στην προημιτελική φάση στο Κύπελλο Κυπελλούχων.

Η σεζόν 1971/72 για την μπασκετική ΑΕΚ μπορεί να μην βάφτηκε με χρυσά γράμματα, αφού η Ένωση δεν κατάφερε να φτάσει σε κάποιο τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ωστόσο κατόρθωσε να ανατρέψει ένα από τα ιστορικότερα παιχνίδια στην πορεία της στα ευρωπαϊκά σαλόνια απέναντι στη Λέφσκι!

Οι κιτρινόμαυροι, έχοντας τελειώσει δεύτεροι στο ελληνικό πρωτάθλημα, τη σεζόν 1971/72 αγωνίστηκαν στον ευρωπαϊκό θεσμό του Κύπελλου Κυπελλούχων. Στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης στο δρόμο τους βρέθηκε η τουρκική Μπεσίκτας, την οποία ξεπέρασαν με δύο νίκες σε Ελλάδα και Τουρκία με σκορ 72-45 και 67-66 πήραν το εισιτήριο για τον Β’ γύρο. Εκεί θα συναντούσαν την βουλγάρικη Λέφσκι! 

Η πρώτη αναμέτρηση τελέστηκε σε βουλγάρικο έδαφος και η «Ένωση» βίωσε τη… συντριβή με 103-69 και εκεί, βεβαίως, χάθηκαν οι περισσότερες ελπίδες για την ελληνική ομάδα, καθώς θα έπρεπε να ανατρέψει την εις βάρος της διαφορά πόντων (34) έτσι ώστε να βρεθεί στην προημιτελική φάση του θεσμού! 

Η διαφορά των 34 πόντων έμοιαζε... χαοτική, αλλά η ΑΕΚ έκανε το απόλυτο. Στις 9 Δεκεμβρίου του 1971, με πρωτεργάτη τον Λουκά Κόντο ο οποίος σκόραρε 34 πόντους, η Ένωση έκανε το ακατόρθωτο και πήρε μια τεράστια νίκη με 37 πόντους διαφορά (115-67) στο κλειστό του Σπόρτινγκ.
3_80.jpg
Αναλυτικά οι σκόρερς για τον δικέφαλο: Νεσιάδης 14π., Τρόντζος 19π., Κόντος 34π., Χριστοφόρου 12π., Νυδριώτης 6π., Τσοσκούνογλου 4π., Βαφόπουλος 9π., Διάνας και Βασιλειάδης.

Αθλητικά πρωτοσέλιδα μετά τον πρώτο και μετά τον δεύτερο αγώνα της «Ένωσης».
ipiccy_image_10.jpg
ipiccy_image_11_1.jpg

Η παρακάτω φωτογραφία είναι σε μια από τις προπονήσεις προετοιμασίας της «Ένωσης» για τον αγώνα με τη Λέβσκι στην Αθήνα. Οι εικονιζόμενοι από πάνω αριστερά προς τα δεξιά είναι Βασιλειάδης, Λαρετζάκης, Βαφόπουλος, Νεσιάδης, Χριστοφόρου, Νυδριώτης, Βογδανίδης, Τόκας, Ζούπας, Κόντος και Διάνας. (Την φωτογραφία παραχώρησε ο Ντίνος Τόκας, στέλεχος εκείνης της ομάδας)
Screenshot_1_2.png

Για την ιστορία, η προημιτελική φάση του Κυπέλλου Κυπελλούχων αποτελούταν από δύο ομίλους των τριών ομάδων. Οι «κίτρινοι» βρέθηκαν στο Β’ Όμιλο μαζί με τον Ερυθρό Αστέρα και την Ολίμπια Μιλάνο, αλλά δεν κατόρθωσαν να προκριθεί. Μόνο οι δύο πρώτες κάθε ομίλου έπαιρναν εισιτήριο για τον ημιτελικό. Ερυθρός Αστέρας και Ολίμπια Μιλάνο κατέκτησαν την πρώτη και τη δεύτερη θέση αντίστοιχα, αφήνοντας εκτός τον «Δικέφαλο».

Ο τελικός πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη και το ζευγάρι ήταν οι δύο προκριθέντες του Β’ ομίλου με νικητή την δεύτερη στον όμιλο Ολίμπια Μιλάνο!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0