Μια Φώτο μια Ιστορία

Το σημαντικότερο γκολ του Τζέραρντ στο Άνφιλντ, ήταν αυτό κόντρα στον Ολυμπιακό! (video)

Το σημαντικότερο γκολ του Τζέραρντ στο Άνφιλντ, ήταν αυτό κόντρα στον Ολυμπιακό! (video)

8 Δεκεμβρίου 2004: Ο Στίβεν Τζέραρντ με έναν «κεραυνό» στέλνει την μπάλα στα δίχτυα του Αντώνη Νικοπολίδη, για να χαρίσει στη Λίβερπουλ την πρόκριση στα νοκ-άουτ του Champions League και να στείλει τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο UEFA.

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Βασίλης Βασιλείου

Ήταν η τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Champions League. Ο Ολυμπιακός ταξίδεψε στο Άνφιλντ με φιλοδοξίες και όνειρο την πρόκριση στη φάση των «16» της διοργάνωσης. Οι «ερυθρόλευκοι» έπαιζαν ουσιαστικά για... τρία αποτελέσματα αφού ακόμη και σε ήττα με ένα γκολ διαφορά θα ήταν αυτοί που θα τερμάτιζαν στην δεύτερη θέση του ομίλου πίσω από την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια.

Οι Πειραιώτες χόρευαν σε ρυθμούς... σάμπα από το καλοκαίρι εκείνης της σεζόν, αφού στο σύνολο του Ντούσαν Μπάγεβιτς ήρθε να προστεθεί ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής, Ριβάλντο. Η ομάδα ήταν σε καλό «φεγγάρι» αφού στον όμιλο είχε τρεις νίκες και μια ισοπαλία, ενώ είχε δεχθεί μόλις δύο γκολ. Η νίκη μάλιστα στο Γ. Καραϊσκάκης επί της Λίβερπουλ με σκορ 1-0 έδινε ένα απαραίτητο «μαξιλαράκι ασφαλείας» για τη «μάχη» του Άνφιλντ.

Η Λίβερπουλ βέβαια εκείνο το διάστημα ήταν ασταθής και η απόδοσή της θύμιζε... καρδιογράφημα. Για αυτό άλλωστε το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου έπαιζε τα... ρέστα της για πρόκριση στα νοκ-άουτ. Οποιαδήποτε έκβαση πέρα της νίκης με σκορ πρόκρισης θα ήταν ένα ηχηρό καμπανάκι για τον Ράφα Μπενίτεθ, ο οποίος μερικούς μήνες πριν είχε διαδεχθεί τον Ζεράρ Ουγιέ στον πάγκο της ομάδας.

PA-773599.jpgΗ ενδεκάδα της Λίβερπουλ: Κέρκλαντ, Φίναν (Χοσέμι 85′), Χίπια, Κάραχερ, Ρίσε, Τραορέ (Σιναμά Πονγκόλ 46′), Τσάμπι Αλόνσο, Τζέραρντ, Κιούελ, Μπάρος (Μέλορ 78′).

Οι «κόκκινοι» μπήκαν αποφασιστικά στο ματς και από νωρίς ψάχνει το γκολ. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στα πρώτα δύο λεπτά είχαν κερδίσει τρία κόρνερ! Σε ένα από αυτά μάλιστα ο Μίλαν Μπάρος σκόραρε, αλλά το γκολ δεν μέτρησε, αφού είχε προηγηθεί φάουλ στον Ανατολάκη. Λίγες στιγμές αργότερα, ο Τσάμπι Αλόνσο εκτέλεσε φάουλ, ο Στίβεν Τζέραρντ βρήκε ελάχιστα την μπάλα, αλλά αρκετά ώστε να της δώσει κατεύθυνση προς την εστία, όμως εκείνη χτύπησε στο δοκάρι και έφυγε έξω.

PA-773781_1.jpgΗ ενδεκάδα του Ολυμπιακού: Νικοπολίδης, Βενετίδης (Μάριτς 84′), Σούρερ, Ανατολάκης, Πάντος, Καφές, Στολτίδης, Γεωργιάδης (Ρέζιτς 70′), Τζόρτζεβιτς, Ριβάλντο, Τζιοβάνι (Οκκάς 87′).

Ο Ολυμπιακός άντεξε στην πίεση και δειλά-δειλά μετά το 20’ προσπάθησε να βγει μπροστά. Για την ακρίβεια, ο Ριβάλντο βλέποντας τους συμπαίκτες του να πελαγοδρομούν, πήρε την ομάδα στις πλάτες του. Με μια κούρσα στο 25’ έφτασε έξω από την περιοχή, όπου ο Σάμι Χίπια αναγκάστηκε να τον γκρεμίσει για να τον ανακόψει. Μέγα λάθος. Ο Ρίμπο έστησε την μπάλα σχεδόν πάνω στο ημικύκλιο της περιοχής και με μια έξοχη εκτέλεση «έγραψε» το 1-0.

041208-032-Lpool-Olympiakos.jpgΗ εκτέλεση φάουλ του Ριβάλντο

Η Λίβερπουλ ήταν πλέον με την πλάτη στον τοίχο και ήθελε τρία γκολ για να πάρει την πρόκριση. Οι «ερυθρόλευκοι» κατόρθωσαν μέχρι την ανάπαυλα να διατηρήσουν το προβάδισμα, όμως με την επιστροφή των ομάδων από τα αποδυτήρια θα άλλαζε το σκηνικό. Ο Μπενίτεθ απέσυρε τον Τραορέ και πέρασε στη θέση του τον Σιναμά-Πονγκόλ και ο Γάλλος αμέσως σκοράρει.

Το Άνφιλντ άρχισε να «κατηφορίζει» ξανά, όμως οι «ερυθρόλευκοι» κρατούσαν το αποτέλεσμα. Ο τεχνικός των «κόκκινων» βλέποντας ότι το γκολ δεν ερχόταν, αποφασίζει να επέμβει εκ νέου στο ματς. Στο 78’ αντικαθιστά τον Μπάρος με τον νεαρό Νιλ Μέλορ και δύο λεπτά αργότερα ο πιτσιρικάς σηκώνει στο πόδι το Μερσεϊσάιντ. Η Λίβερπουλ όμως χρειαζόταν ακόμη ένα γκολ.

mellorjpeg.jpgΟ πανηγυρισμός του Νιλ Μέλορ

 «Αν πρέπει να διαλέξω ένα δικό μου γκολ που ήταν τόσο σημαντικό για την ομάδα και τον σύλλογο θα πρέπει να είναι αυτό απέναντι στον Ολυμπιακό», θα δηλώσει ο Στίβεν Τζέραρντ στην συνέντευξη Τύπου όπου ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την ενεργό δράση.

«Ο χρόνος του γκολ και το αποτέλεσμα που χρειαζόμασταν εκείνη τη βραδιά... Στα αποδυτήρια αρκετά μετά συνειδητοποίησα ότι ήταν σημαντικό γκολ για να βοηθήσω την ομάδα να προκριθεί, αλλά χρειάστηκε να περάσουν μερικές εβδομάδες από τον τελικό της Κωνσταντινούπολης και να ηρεμήσουν τα πράγματα, ώστε να αντιληφθώ το ταξίδι μας ως εκεί και να καταλάβω πόσο τεράστιο ήταν το γκολ με τον Ολυμπιακό». Ο αρχηγός της Λίβερπουλ ήταν αυτός που στο 86’ με ένα σουτ, σήμα κατατεθέν, «εκτέλεσε» τον Νικοπολίδη και έδωσε τη λύση στην ομάδα του.

Το φινάλε του αγώνα έστειλε τη Λίβερπουλ στα νοκ-άουτ του Champions League και τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο UEFA. Το «παραλίγο» κάζο, εξελίχθηκε σε μια αξιομνημόνευτη βραδιά για τους «κόκκινους», ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε η πορεία τους στη διοργάνωση.

Δίχως το γκολ του Τζέραρντ, αλλά και τη «μαεστρία» του Μπενίτεθ, κόντρα στην ελληνική ομάδα, η Λίβερπουλ θα είχε αποχαιρετήσει πρόωρα το Champions League και το «θάυμα της Κωνσταντινούπολης» μερικούς μήνες μετά δεν θα είχε συμβεί ποτέ.

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0