Μια Φώτο μια Ιστορία

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1-0, 1996: Το ντέρμπι που έμεινε στην ιστορία ως η «βραδιά του Παπουτσέλη» (video)

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1-0, 1996: Το ντέρμπι που έμεινε στην ιστορία ως η «βραδιά του Παπουτσέλη» (video)

8 Δεκεμβρίου 1996: Ο Στράτος Παπουτσέλης μόλις έχει καταλογίσει πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού σε μαρκάρισμα του Καλλιτζάκη στον Ίβιτς και σύσσωμοι οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού διαμαρτύρονται, καθώς η ανατροπή έγινε εκτός περιοχής.

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Βασίλης Βασιλείου

Ήταν 8 Δεκεμβρίου το 1996, όταν ο Ολυμπιακός υποδεχόταν τον Παναθηναϊκό στο Γ. Καραϊσκάκης, σε ένα «ντέρμπι αιωνίων» που έμελλε να μείνει στην ιστορία για τους λάθος λόγους.

Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν στο +3 από το «τριφύλλι» και παρότι το πρωτάθλημα βρισκόταν στην 11η «στροφή» του το παιχνίδι ήταν καθοριστικό. Το ξεκίνημα της σεζόν ήταν ιδανικό για τον Ολυμπιακό, καθώς στις 10 πρώτες αγωνιστικές ήταν αήττητος (8 νίκες, 2 ισοπαλίες) και οδηγούσε την «κούρσα» του τίτλου. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς μόλις ένα εξάμηνο πριν είχε αφήσει την ΑΕΚ για να μετακινηθεί στον Πειραιά και σκοπός του συλλόγου ήταν ένας και μοναδικός. Να μπει ένα τέλος στα «πέτρινα χρόνια».

Ο Παναθηναϊκός από την άλλη, ούτε πέντε μήνες μετά την πορεία του ως του «4» του Champions League και τον αποκλεισμό από τον Άγιαξ, ξεκίνησε τη σεζόν με ανάλογες βλέψεις, αλλά «προσγειώθηκε» απότομα. Δύο πρόωροι αποκλεισμοί από τη Ρόζενμποργκ στα προκριματικά του Champions League και από τη Λέγκια Βαρσοβίας στα προκριματικά του Κυπέλλου UEFA, άφησαν νωρίς εκτός Ευρώπης τους «πράσινους». Το κλίμα «βάρυνε» για τον Χουάν Ραμόν Ρότσα αρκετά και η ήττα στις 13 Οκτωβρίου του 1996 στην Πάτρα από την Παναχαϊκή σήμανε και το φινάλε. Το «τριφύλλι» με τον Ζάετς πια στον πάγκο πήγε στο Γ. Καραϊσκάκης με σκοπό να «σβήσει» τη διαφορά των τριών βαθμών που είχε από τους «ερυθρόλευκους».

Το παιχνίδι είχε λιγοστές φάσεις, αλλά αρκούσε μια που όχι μόνο «άναψε τα αίματα» αλλά πέρασε και στην... αιωνιότητα. Στο 51ο λεπτό του αγώνα Κολιτσιδάκης και Ουζουνίδης έχασαν την μπάλα και τον Ίβιτς, ο Καλλιτζάκης στην προσπάθειά του να προλάβει και να κόψει τον Σέρβο του κάνει τάκλιν και τον ανατρέπει, εκτός περιοχής. Ο Παπουτσέλης αρκετά μακριά από τη φάση και χωρίς να έχει καθαρό οπτικό πεδίο, δείχνει την «άσπρη βούλα». Αμέσως οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού «εκρήγνυνται». Ωστόσο, οι έντονες διαμαρτυρίες των «πρασίνων», τόσο εντός αγωνιστικού χώρου, όσο και στις κερκίδες, με τους οπαδούς του «τριφυλλιού» να αποδοκιμάζουν την απόφαση, δεν έφεραν αποτέλεσμα. Ο Παπουτσέλης επέμεινε στην αρχική απόφασή του, αφού και η συνομιλία που είχε με τον επόπτη Κουναλάκη δεν... ξεδιάλυνε το τοπίο. Ο Καλιτζάκης θα αποβληθεί, ο Τζόρτζεβιτς θα εκτελέσει και θα σκοράρει.

Είκοσι χρόνια αργότερα, ο ρέφερι της αναμέτρησης παραδέχτηκε πως έκανε λάθος εκείνο το βράδυ. «Τώρα και αφού την έχω δει τη φάση δεκάδες φορές σε ριπλέι, έχω πειστεί ότι η ανατροπή έγινε εκτός περιοχής, άρα δεν ήταν πέναλτι. Εκείνη την εποχή όμως δεν υπήρχαν ριπλέι, ούτε οι διαιτητές είμασταν σε θέση να δούμε ξανά τη φάση πριν αποφασίσουμε».

Το 1-0 στο σκορ παρέμεινε ως το φινάλε. Ο Ολυμπιακός πανηγύρισε μια σημαντική νίκη κόντρα στον Παναθηναϊκό, κάτι που δεν είχε πετύχει από το 1994! Την αμέσως επόμενη αγωνιστική βέβαια υπέστη ήττα από τη Βέροια και μια ακόμη από την ΑΕΚ στο ξεκίνημα του νέου έτους, αλλά... αυτές ήταν όλες κι όλες! Οι «ερυθρόλευκοι» κατόρθωσαν στο τέλος της σεζόν να επιστρέψουν στους τίτλους μετά το 1987, αλλά αυτή ήταν μόνο η αρχή.

Όσο για το «τριφύλλι», μετά την ήττα στο Γ. Καραϊσκάκης φάνηκε πως δεν συνήλθε ποτέ και με ένα καταστροφικό σερί λίγο πριν το φινάλε του πρωταθλήματος, κατέλαβε την 5η θέση, μένοντας εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0