Μια Φώτο μια Ιστορία

ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 3-3: Το μπαράζ... θρίλερ στη Νέα Φιλαδέλφεια που έστεψε την «Ένωση» πρωταθλήτρια Ελλάδας! (video)

ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 3-3: Το μπαράζ... θρίλερ στη Νέα Φιλαδέλφεια που έστεψε την «Ένωση» πρωταθλήτρια Ελλάδας! (video)
23 Ιουνίου 1963: Ο ιστορικός αγώνας μπαράζ στη Νέα Φιλαδέλφεια έμελλε να δώσει το πρωτάθλημα στην ΑΕΚ, σε μια συγκλονιστική κούρσα με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό.
Σχετικά Άρθρα
Σεζόν 1962/63. Ο Παναθηναϊκός του Χάρι Γκέιμ οδεύει πρόσω ολοταχώς για το 4ο διαδοχικό τους πρωτάθλημα, πραγματοποιώντας μια εντυπωσιακή κούρσα μέσα στη χρονιά. Ένα, όμως, ματς έμελλε να του χαλάσει όχι απλά τα σχέδια, αλλά και να του στερήσει τον τίτλο από το... πουθενά!

Στις 5 Μαΐου του 1963 η ΑΕΚ τον υποδέχεται και ο νικητής του ντέρμπι γνωρίζει πως αποκτά τεράστιο προβάδισμα για τον τίτλο. Το ματς έχει «κολλήσει» στο 0-0, μέχρι που ο Πανάκης «ανοίγει» στο 80’ το σκορ για το «τριφύλλι» και το «κλείνει» στο 88’ διαμορφώνοντας το τελικό 2-0.

Η ΑΕΚ έρχεται ισόπαλη με τον Ολυμπιακό στην αμέσως επόμενη αγωνιστική. Όλοι θεωρούν ότι το πρωτάθλημα καταλήγει σε «πράσινα» χέρια, αλλά κάνουν λάθος!

Ο Παναθηναϊκός πέφτει θύμα έκπληξης, καθώς γνωρίζει την ήττα από τον Εθνικό (4-2). Η ΑΕΚ του Γένε Τσάκναντι μπαίνει ξανά γερά στο κόλπο, καθώς ο τίτλος του πρωταθλητή θα ξεκαθαριζόταν μέσω αγώνα μπαράζ!

aek_pao12.jpg

Η ομάδα του Παναθηναϊκού υπερτερούσε στην επίθεση (75-66), ενώ η ΑΕΚ στην άμυνα (21-28). Ο συντελεστής, όμως, δεν προέκυπτε -τότε- με αφαίρεση των παθητικών γκολ από τα ενεργητικά, αλλά με διαίρεση. Έτσι λοιπόν, στον αγώνα μπαράζ η ΑΕΚ του 3,14 ήταν ανώτερη του Παναθηναϊκού (2,67), με αποτέλεσμα στην περίπτωση της ισοπαλίας, να κατακτούσε εκείνη το πρωτάθλημα.

Ο Παναθηναϊκός δέχθηκε, για εισπρακτικούς λόγους να γίνει το μπαράζ στο υπερσύγχρονο και πολύ πιο μεγάλο στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας, το οποίο γέμισε από περίπου 40 χιλιάδες θεατές στις 23 Ιουνίου του 1963 στις 17.30.

Όσο για το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, στο «πράσινο» στρατόπεδο δεν είχαν μόνο να ξεπεράσουν το σοκ από την ήττα με τον Εθνικό, αλλά και το ότι θα αγωνιζόντουσαν χωρίς τον ηγέτη τους Τάκη Λουκανίδη, που είχε τιμωρηθεί με δύο μήνες, καθώς είχε διαπληκτιστεί με τον Γιώργο Χασιώτη του ΠΑΟΚ. Παρόλα αυτά, το παιχνίδι ξεκίνησε ιδανικά για τον Παναθηναϊκό.

Μόλις στο 9ο λεπτό, ο Τουμπέλης με πλασέ έκανε το 1-0, αλλά πριν τελειώσει το πρώτο ημίχρονο, η ΑΕΚ ήταν σε θέση οδηγού. Ο 20χρονος Μίμης Παπαϊωάννου με δύο γκολ (24’, 28’) και ο Κώστας Νεστορίδης με απευθείας εκτέλεση κόρνερ στο 39’ (είχε και δοκάρι στο 16’), έφεραν την ΑΕΚ «αγκαλιά» με το πρωτάθλημα.

Το δεύτερο ημίχρονο εξελίχθηκε σε έναν επιθετικό μονόλογο του Παναθηναϊκού που κατάφερε να ισοφαρίσει μέσα σε δύο λεπτά. Στο 64’ ο Λινοξυλάκης μείωσε με καρφωτή κεφαλιά και στο 65’ ο Παναγιωτίδης έκανε το 3-3. Η φάση που στιγμάτισε τον αγώνα, ωστόσο, ήταν αυτή στο 81ο λεπτό.

Ο Πανάκης έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, αλλά ο Ολλανδός διαιτητής, Άντριες φαν Λιούβερν, το ακύρωσε με μεγάλη καθυστέρηση.

Στο σφύριγμα της λήξης, ακολούθησε το αδιαχώρητο στο κατάμεστο στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας. Ξέφρενοι πανηγυρισμοί, αλλά και έντονη συγκίνηση, ανάμεσα σε παίκτες και φιλάθλους. Ήταν το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της στην Α' Εθνική, άλλωστε.

aek_Exw.jpg

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα για το μπαράζ τίτλου στο παρακάτω βίντεο από το λεπτό 8:46 έως και περίπου το 13:10.


www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0