Μια Φώτο μια Ιστορία

Δυτική Γερμανία – Γαλλία 1982: Όταν η… ρουλέτα των πέναλτι πρωτοεμφανίστηκε σε παιχνίδι Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Δυτική Γερμανία – Γαλλία 1982: Όταν η… ρουλέτα των πέναλτι πρωτοεμφανίστηκε σε παιχνίδι Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Η Δυτική Γερμανία και η Γαλλία προσέφεραν έναν συγκλονιστικό ημιτελικό στο Μουντιάλ της Ισπανίας το 1982. Με την κανονική διάρκεια και την παράταση να έχουν ολοκληρωθεί, οι δύο ομάδες ήταν ακόμα ισόπαλες, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στη διαδικασία των πέναλτι. Κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Γράφει ο Τάσος Φαραός

 

«Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν», Ιούλιος 1982. Ο Ντιντιέ Σιξ έχει «ζωγραφισμένη» την απογοήτευση στο πρόσωπό του, όπως φαίνεται στη φωτογραφία του γαλλικού περιοδικού ONZE. Ο λόγος; Έχει μόλις αστοχήσει στην κρίσιμη διαδικασία των πέναλτι, που καθορίζει την ομάδα που θα βρεθεί στον τελικό του Μουντιάλ της Ισπανίας. Το αξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι ότι αυτή αποτελεί μόλις την πρώτη φορά στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που χρειάστηκαν τα πέναλτι για να κρίνουν το νικητή ενός αγώνα!

Δυτική Γερμανία και Γαλλία, λοιπόν, κοντράρονται στο γήπεδο της Ανδαλουσίας στην ημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στόχος, φυσικά, το «χρυσό» εισιτήριο που οδηγεί στον τελικό της διοργάνωσης, εκεί που ήδη περιμένει η Ιταλία, έχοντας προκριθεί νωρίτερα επικρατώντας με 2-0 επί της Πολωνίας.

Ας δούμε, όμως, πώς έφτασαν οι δύο ομάδες έως εδώ. Οι Γερμανοί πέρασαν από την πρώτη φάση των ομίλων, κατακτώντας την κορυφή του γκρουπ κόντρα σε Αυστρία, Αλγερία και Χιλή. Την ίδια θέση πήραν και στον επόμενό τους όμιλο, κόντρα σε Ισπανία και Αγγλία, φτάνοντας έτσι στα ημιτελικά του θεσμού.

Εκεί βρήκαν τους «τρικολόρ», οι οποίοι αρχικά προκρίθηκαν δύσκολα ως δεύτεροι στον όμιλο με Αγγλία, Τσεχοσλοβακία και Κουβέιτ. Εν συνεχεία, βρέθηκαν στο ίδιο γκρουπ με την Αυστρία και τη Βόρεια Ιρλανδία για τη δεύτερη φάση της διοργάνωσης, έχοντας πολύ ευκολότερο έργο, νικώντας και στα δύο τους παιχνίδια.

τιγκανα.jpg

Κάπως έτσι έφτασε η βραδιά της 8ης Ιουλίου του 1982. Η Δυτική Γερμανία πήρε το προβάδισμα στο 17’ με τον Λιτμπάρσκι, για να έρθει το γκολ της ισοφάρισης από τον Πλατινί εννέα λεπτά αργότερα (26’). Το 1-1 δεν άλλαξε μέχρι και το τελευταίο σφύριγμα της κανονικής διάρκειας και έτσι η παράταση μεταξύ των δύο ομάδων ήταν γεγονός.

Στο έξτρα ημίωρο η Γαλλία μπήκε πολύ δυνατά και έδειχνε να καθαρίζει την πρόκριση, κάνοντας το 3-1 με τα γκολ των Τρεζόρ (92’) και Ζιρές (98’). Τα «πάντσερ», όμως, δεν είχαν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη. Ο Ρουμενίγκε μείωσε, αρχικά, σε 3-2 στο 102’, ενώ ο Φίσερ επανέφερε πλήρως τους Γερμανούς στο παιχνίδι, ισοφαρίζοντας σε 3-3 στο 108’.

Τα πέναλτι, λοιπόν, έμελλε, για πρώτη φορά, να καθορίσουν ποια ομάδα θα βρεθεί στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Όταν ο Στίλικε είδε τον Ετορί να αποκρούει το πέναλτι του, οι Γάλλοι βρίσκονταν ήδη μπροστά με 3-2. Έτσι, ο Σιξ, εκτελώντας το τέταρτο πέναλτι είχε την ευκαιρία να δώσει «γερό» προβάδισμα πρόκρισης στους «μπλε». Πράγμα, όμως, που δεν έκανε, καθώς ο Σουμάχερ έδιωξε τη μπάλα, με τον Γάλλο να είναι πλήρως απογοητευμένος.

Στη συνέχεια, οι Γερμανοί ήταν αλάνθαστοι και έτσι το δεύτερο χαμένο πέναλτι της Γαλλίας με τον Μποσίς αποδείχθηκε μοιραίο. Η Δυτική Γερμανία, με τον τρόπο αυτό, εξασφάλισε τη θέση της στον τελικό του «Σαντιάγο Μπερναμπέου», ενώ η ιστορία του πρώτου αγώνα σε Μουντιάλ που κρίθηκε στα πέναλτι είχε ήδη γραφτεί, μένοντας χαραγμένη για πάντα στη μνήμη των 70.000 φιλάθλων που παρακολούθησαν από κοντά την αναμέτρηση.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0