Μια Φώτο μια Ιστορία

Puma vs Adidas: Ο Γιόχαν Κρόιφ και η «επανάσταση» της μίας... ρίγας!

Puma vs Adidas: Ο Γιόχαν Κρόιφ και η «επανάσταση» της μίας... ρίγας!
Καλοκαίρι 1974: Για τα μάτια της Puma o Γιόχαν Κρόιφ αγωνίστηκε με δύο ρίγες, αντί για τρεις στη φανέλα του, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Δυτικής Γερμανίας, την ίδια ώρα που οι συμπαίκτες του προμόταραν την μεγάλη αντίπαλο... Adidas!  
Το καλοκαίρι του 1974 η Εθνική Ολλανδίας θεωρούνταν ένα από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του Μουντιάλ της Δυτικής Γερμανίας. Ήταν μάλιστα η εποχή όπου το ποδόσφαιρο περνούσε στον απόλυτο επαγγελματισμό και οι ποδοσφαιριστές υπέγραφαν τα πρώτα τους επαγγελματικά συμβόλαια για ένα καλύτερο μέλλον γι’ αυτούς και τις οικογένειες τους.
 
Στην περίπτωση του Γιόχαν Κρόιφ το συμβόλαιο που είχε υπογράψει με την Puma ήταν αυτό που αντί να καλυτερέψει τα πράγματα τον έφερνε σε συνεχόμενη κόντρα με την Ολλανδική ομοσπονδία ποδοσφαίρου λόγω του ότι η Εθνική θα φόραγε Adidas στο Μουντιάλ του 1974.
 
Η Puma είχε προλάβει να τα βρει με τον «Ιπτάμενο Ολλανδό», λανσάροντας και μια τεράστια καμπάνια ενόψει του Μουντιάλ με τα παπούτσια του να έχουν την επωνυμία «Puma King Cruyff». Ο Κρόιφ εξήγησε στην ομοσπονδία της Ολλανδίας πριν από την έναρξη των αγώνων πως δεν θα αγωνιζόταν με Adidas και πως δεν θα άλλαζε γνώμη, ότι και εάν γινόταν.
 
«Ωραία λοιπόν, εσείς έχετε αποφασίσει ότι θα φοράμε Adidas. Αυτό δηλαδή θα κάνουμε και όταν θα πάμε στο Μουντιάλ;” Ήταν τα λόγια που είπα στην Ομοσπονδία. Εκείνοι τότε μου απάντησαν ότι η φανέλα ανήκε στην Εθνική και εγώ από την πλευρά μου τους εξήγησα ότι: “Το κεφάλι, το κορμί και τα πόδια ανήκουν σε μένα”. Ήταν τα πρώτα χρόνια του επαγγελματισμού και η Εθνική είχε ήδη κλείσει συμφωνία με την εταιρεία ένδυσης. Μόνο που εγώ είχα τη δική μου συμφωνία με άλλη εταιρεία. Και έτσι έκανα το δικό μου», γράφει ο ίδιος ο Κρόιφ στην αυτοβιογραφία του για το περιστατικό που άφησε εποχή.  
 
Η Ολλανδική ομοσπονδία, έπειτα από αρκετά επεισόδια και λογομαχίες, επέτρεψε στον Κρόιφ κάτι πρωτοποριακό για την τότε εποχή, αφήνοντας τον να αφαιρέσει την μία από τις τρεις ρίγες που έχει για έμβλημα η Adidas! Πολλοί δεν κατάλαβαν στην αρχή τι είχε γίνει, όμως στον τελικό της διοργάνωσης κόντρα στην διοργανώτρια Δυτική Γερμανία δημιουργήθηκε μεγάλο θέμα, το οποίο λύθηκε άμεσα, αφού ο αντιδραστικός Κρόιφ επέμεινε και αγωνίστηκε με τις δύο ρίγες στον τελικό στην ήττα από τους Δυτικογερμανούς με 2-1.



www.bnsports.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0