Μια Φώτο μια Ιστορία

Το «αιώνιο» ντέρμπι... κόλαση του Στράτου Αποστολάκη, στην επιστροφή του στο Καραϊσκάκη με τη φανέλα του Παναθηναϊκού (video)

Το «αιώνιο» ντέρμπι... κόλαση του Στράτου Αποστολάκη, στην επιστροφή του στο Καραϊσκάκη με τη φανέλα του Παναθηναϊκού (video)

19 Οκτωβρίου 1990: Σαν σήμερα, 32 χρόνια πριν, ο Στράτος Αποστολάκης αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό για πρώτη φορά μετά την αποχώρησή του, ως παίκτης του Παναθηναϊκού σε ένα από τα πιο επεισοδιακά «ντέρμπι αιωνίων» της ιστορίας, τόσο για αυτά που έγιναν πριν, όσο και κατά τη διάρκεια εκείνου του αγώνα, με αναβολές, απειλές, οριστική ματαίωση του Σούπερ Καπ, 3ο πάγκο για τα... ΜΑΤ ρίψη αντικειμένων και καθόλου ποδόσφαιρο…

Σχετικά Άρθρα
Γράφει ο Έκτορας Σταυρόπουλος 

Ανέκαθεν οι μετακινήσεις παικτών από τον έναν «αιώνιο» στον άλλο, είναι μια συνθήκη που «δυναμιτίζει» το ευρύτερο κλίμα, βάζει τον παίκτη στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης και πολλές φορές αποτελεί την αφορμή για αντεγκλίσεις, ακόμα και βίαιες συμπεριφορές. Αυτό όμως που έγινε το 1990 με τον Στράτο Αποστολάκη, ήταν κάτι διαφορετικό... Ήταν η «σπίθα» που άναψε μια τεράστια πυρκαγιά, που στην κορύφωσή της, στο «αιώνιο ντέρμπι» της 19ης εκείνου το Οκτώβρη, κατά σύμπτωση δεν άφησε πίσω της θύματα... 

exofyllo_apostolakis3.jpg

Ο Αποστολάκης βρισκόταν στον Ολυμπιακό για μια 5ετια, από το 1985 και όταν είχε πρωτοβρεθεί στο λιμάνι δήλωνε: «Είμαι Ολυμπιακάκιας από τότε που πήγε στον Πειραιά ο Μίχος». Μάλιστα από τότε είχε υπάρξει ένα φλερτ με τον Παναθηναϊκό, όμως ο Αποστολάκης είχε επιλέξει τους «ερυθρόλευκους», χαρακτηρίζοντας τους, «νοικοκυρεμένο σωματείο». 

Πέντε χρόνια αργότερα, το 1990 που ο Βαρδινογιάννης τον «άρπαξε» στον Παναθηναϊκό, είχε προλάβει να γίνει αρχηγός του Ολυμπιακού, πανηγυρίζοντας την προηγούμενη χρονιά το Κύπελλο κόντρα στον ΟΦΗ, ενώ είχε μόλις ανανεώσει το συμβόλαιό του. Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης όμως όχι μόνο τον έπεισε να αφήσει τον Ολυμπιακό, προσφέροντάς του καλύτερο συμβόλαιο, αλλά βρήκε και ένα νομικό «παράθυρο», ώστε να τον ντύσει άμεσα στα πράσινα! Έτσι μετά τους Δεληκάρη, Γαλάκο, Κυράστα, Βαμβακούλα και Σαργκάνη, οι «ερυθρόλευκοι» έβλεπαν ακόμη έναν παίκτη - σημαία τους να μετακομίζει στον μεγάλο αντίπαλο. 

exofyllo_apostolakis7.jpg
Λάδι στη φωτιά, ήρθαν να ρίξουν και οι προκλητικές δηλώσεις του Αποστολάκη μόλις άλλαξε στρατόπεδο, λέγοντας: «Από μικρός υποστηρίζω τον Παναθηναϊκό και ήρθα εδώ για να φάω την Ευρώπη με την κουτάλα και όχι με το κουταλάκι»... Αυτή ήταν η... σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους οπαδούς του Ολυμπιακού, που περίμεναν το πρώτο ντέρμπι «αιωνίων» για να «πληρώσει» ο Αποστολάκης τα... σπασμένα, εκτός των άλλων και για τη διοικητική αστάθεια της ομάδας τους. Λόγω του τεταμένου κλίματος, μάλιστα ακυρώθηκε το Σούπερ Καπ εκείνης της χρονιάς, υπό το φόβο τεράστιων επεισοδίων μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων. 

Σύντομα όμως έρχεται το ντέρμπι για το πρωτάθλημα, που η μοίρα έφερε νωρίς μέσα στη σεζόν και μετά από συνεχείς αναβολές για να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, τελικά ορίζεται για τις 19 Οκτώβρη, ημέρα Παρασκευή (!). Μάλιστα μέσα στο γήπεδο είναι η πρώτη φορά που είδαμε και 3ο πάγκο, εκτός από αυτούς των γηπεδούχων και των φιλοξενούμενων, για τα... ΜΑΤ. Αυτό έμελλε να είναι το 100ο ντέρμπι ανάμεσα στις δύο ομάδες, που αγωνιστικά ήταν ένα από τα χειρότερα, τελειώνοντας στη λευκή ισοπαλία.

Σε επίπεδο σοβαρών επεισοδίων πάντως, τα πράγματα τελικά πήγαν καλύτερα από το αναμενόμενο, με βάση και την ένταση που χτιζόταν για μέρες μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων και αποφεύφχθηκε η φημολογούμενη «αιματοχυσία». Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η παρουσία 2500 αστυνομικών, που τότε αποτελούσε αριθμό ρεκόρ και οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν για την εφαρμογή του σχεδίου «ΒΙΑ», αλλά και η απόφαση των γηπεδούχων να μην διαθέσουν τα 2.800 «πράσινα» εισιτήρια που επιστράφηκαν, ώστε να μην μικρύνουν οι αποστάσεις ασφαλέιας. 

exofyllo_apostolakis6.jpg

Κάθε φορά που ο Αποστολάκης ακουμπούσε τη μπάλα το Καραϊσκάκη τον έβριζε εν χορώ, ενώ όποτε επιχείρησε να εκτελέσει πλάγιο άουτ, δεχόταν καταιγίδα από αντικείμενα, μπουκάλια και κέρματα. Η πιο έντονη στιγμή του ματς όμως ήταν ένα δυνατό μαρκάρισμα του Μητρόπουλου πάνω στον Αποστολάκη, με τον Έλληνα μπακ να πέφτει για δυο λεπτά στο έδαφος, πονώντας και ακούγοντας ολόκληρο το γήπεδο να βρίζει τη μητέρα του. Αυτή όπως δήλωσε αργότερα ήταν και η πιο δύσκολη στιγμή του στο ματς, καθώς «λύγισε» συναισθηματικά λέγοντας χαρακτηριστικά μετά τον αγώνα: «Φεύγω, πάω στο χωριό να δω αν είναι καλά η μανούλα μου, μόνο εκείνη δεν φταίει που πέρασε όλο αυτό το πράγμα απόψε...» 



www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0