Μια Φώτο μια Ιστορία

Το «Μάικλ Τζόρνταν vs Ολυμπιακός» δεν ήταν απλά ένα όνειρο, συνέβη το 1997 στο Παρίσι

Το «Μάικλ Τζόρνταν vs Ολυμπιακός» δεν ήταν απλά ένα όνειρο, συνέβη το 1997 στο Παρίσι
18/10/1997: Ο Ολυμπιακός του αείμνηστου Ντούσαν Ίβκοβιτς αντιμετώπισε στο πλαίσιο του διεθνούς τουρνουά μπάσκετ McDonalds τους διαστημικούς Σικάγο Μπουλς του Μάικλ Τζόρνταν στο Παλαί ντε Μπερσί του Παρισιού. Φεύγοντας από την πόλη του φωτός, οι «ερυθρόλευκοι» πήραν μαζί τους και το παρκέ!
Σχετικά Άρθρα

Παρίσι. Είκοσι πέντε χρόνια πριν.

Λίγους μήνες μετά το θαύμα της Ρώμης και την κατάκτηση του triple-crown ο Ολυμπιακός κλήθηκε να συμμετάσχει στο διεθνές τουρνουά μπάσκετ McDonald’s. Οι «ερυθρόλευκοι» του Ντούσαν Ίβκοβιτς δεν είχαν πια στο ρόστερ τους τους Ντέιβιντ Ρίβερς, Γιώργο Σιγάλα και Κρίστιαν Βελπ, ενώ έπρεπε να ενσωματώσουν τα νέα πρόσωπα, δηλαδή τους Αρτούρας Καρνισόβας, Μάικλ Χόκινς, Τζόνι Ρότζερς και Ντούσαν Βούκσεβιτς.

Οι Πειραιώτες ζορίστηκαν λίγο, αλλά ξεπέρασαν το εμπόδιο της Ατένας Κόρτνομπα (Αργεντινή) στον ημιτελικό της διοργάνωσης, επικρατώντας με 89-86. Στον τελικό ήρθαν αντιμέτωποι με μία από τις -κατά γενική ομολογία- καλύτερες ομάδες όλων των εποχών, τους Σικάγο Μπουλς του Μάικλ Τζόρνταν και του Φιλ Τζάκσον. Σκόπιμα δεν αναφέρουμε τους Σκότι Πίπεν και Ντένις Ρόντμαν, αφού δεν είχαν αγωνιστεί τότε λόγο τραυματισμού. Όπως είχε συμβεί και με τον Παναγιώτη Φασούλα από πλευράς ελληνικής ομάδας.

Η λάμψη του MJ ήταν αρκετή για να θαμπώσει άπαντες. Δεν ήταν λίγοι οι τότε παίκτες του Ολυμπιακού που έχουν παραδεχτεί ότι ήθελαν να αποσπάσουν ένα «κλικ» με τον GOAT, αν και δίστασαν να το επιδιώξουν, φοβούμενοι την αντίδραση του Ντούντα.

«Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα παιχνίδια στα οποία έχω αγωνιστεί προσωπικά. Παίζαμε με τους Μπουλς, που ήταν η μεγαλύτερη ομάδα στον κόσμο, με τους καλύτερους παίκτες. Ήταν μια τεράστια εμπειρία. Έχω τις καλύτερες αναμνήσεις τόσο από το ματς όσο και από την διοργάνωση και την αντιμετώπιση του κόσμου. Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, καθώς ο πρωταθλητής Ευρώπης αντιμετώπιζε τον πρωταθλητή κόσμου.

Το παιχνίδι που έπαιζαν οι Μπουλς ταίριαζε στο στυλ μου, γιατί οι άμυνες δεν ήταν πολύ κλειστές και υπήρχαν χώροι να επιτεθείς. Μάλιστα ήμουν από τους πρώτους σκόρερ της ομάδας μου, σημειώνοντας 16 πόντους. Για τον Τζόρνταν τι να πούμε; Ό,τι και να πούμε είναι λίγο. Είναι κορυφαίος παίκτης. Και μόνο το γεγονός πως βρισκόμασταν κοντά του μας έκανε να αισθανόμαστε δέος. Ήταν σαν ένα όνειρο που γινόταν πραγματικότητα», είχε σχολιάσει ο 25χρονος τότε Φράνκο Νάκιτς.

Το Παλαί Ντε Μπρεσί ήταν φυσικά κατάμεστο. Τα 13.515 εισιτήρια που είχαν κυκλοφορήσει είχαν κάνει φτερά. Το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον τεράστιο. Περισσότεροι από 1.000 ρεπόρτερ, από 50 διαφορετικές χώρες υπολογίζεται ότι είχαν κατακλύσει το Παρίσι.

Οι «Ταύροι» από το Σικάγο είχαν επικρατήσει με το άνετο 104-78 των Πειραιωτών με τον Τζόρνταν να βάζει… σβηστά 27 πόντους και να αναδεικνύεται MVP. Από τους «ερυθρόλευκους» πρώτος σκόρερ με 19 πόντους ήταν ο Καρνισόβας, ο οποίος το 2020 ανέλαβε χρέη αντιπροέδρου στους Μπουλς.

 O Ολυμπιακός δεν έφυγε βέβαια με άδεια χέρια από την πόλη του φωτός. Στις αποσκευές της ελληνικής ομάδας προστέθηκε το παρκέ (ναι, καλά διαβάστε), το οποίο είχαν φέρει οι ίδιοι οι Μπουλς στη γαλλική πρωτεύουσα και συμφώνησαν να το παραχωρήσουν στην ελληνική ομάδα με τη λήξη του McDonald’s.

Τα δεκάλεπτα: 30-20, 54-43, 75-60, 104-78

Σικάγο Μπουλς (Φιλ Τζάκσον): Τζόρνταν 27, Μπράουν 12, Κερ 10, Λόνγκλεϊ 9, Γουένιγκτον 8, Κούκοτς 5, Γκόρενς 7, Κάφεϊ 6, Χάρπερ 6, Μπούσλερ 6, Μπαρέλ 4, Κλάιν 2, Μπουθ 2, Καλάμπρια, ΛαΡού

Ολυμπιακός (Ντούσαν Ίβκοβιτς): Καρνισόβας 19, Νάκιτς 16, Τάρλατς 14, Χόκινς 12, Καραπλής 6, Ρότζερς 4, Τόμιτς 3, Ζεβρονσένκο 2, Μίχαλος 2, Βούκσεβιτς, Μπακατσιάς, Ζουρμπένκο, Πέττας

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0