Μια Φώτο μια Ιστορία

«Ο άνθρωπος με τα πέντε χέρια» - Το σκίτσο για τον Σαργκάνη, εμπνευσμένο από την ατάκα Πιόντεκ για τον θρυλικό τερματοφύλακα! (video)

«Ο άνθρωπος με τα πέντε χέρια» - Το σκίτσο για τον Σαργκάνη, εμπνευσμένο από την ατάκα Πιόντεκ για τον θρυλικό τερματοφύλακα! (video)

17 Οκτωβρίου 1980: Ο γνωστός γελοιογράφος της Αθλητικής Ηχούς, Αρχέλαος, παρουσιάζει, δίχως λόγια, τον Νίκο Σαργκάνη με έξι χέρια, μετά την δήλωση του προπονητή, Σεπ Πιόντεκ, για την εμφάνιση του διεθνούς τερματοφύλακα στο ματς Δανία – Ελλάδα, δύο ημέρες νωρίτερα.

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Βασίλης Βασιλείου

Είναι το βράδυ που από Νίκος Σαργκάνης έγινε το «Φάντομ»! Η Ελλάδα αντιμετώπισε στις 15 Οκτωβρίου 1980 τη Δανία στην Κοπεγχάγη για τα προκριματικά του Παγκοσμίο Κυπέλλου του 1982 και πριν την αναμέτρηση αναμφίβολα ήταν το αουτσάιντερ. Όμως χάρη σε μια μοναδική εμφάνιση του Σαργκάνη κάτω από τα γκολπόστ, αλλά και την εκτέλεση φάουλ του Ντίνου Κούη, η «γαλανόλευκη» κατάφερε να επικρατήσει με 1-0.

Φυσικά, το αποτέλεσμα αυτό προκάλεσε εντύπωση σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τον Τύπο σε αρκετές χώρες να ασχολείται έντονα με την επιτυχία της Εθνικής Ελλάδας. Πέραν όμως του τελικού σκορ, τα βλέμματα, και όχι άδικα, έπεσαν πάνω στον Σαργκάνη.

dania_ellada_1980_10.jpg

Ο 26χρονος τότε τερματοφύλακας, πραγματοποίησε την «παρθενική» του εμφάνιση με την εθνόσημο, καθώς παραμονές του αγώνα, ο βασικός γκολκίπερ, Λευτέρης Πουπάκης, τραυματίστηκε. Έτσι, ο Σαργκάνης βρέθηκε κάτω από τα δοκάρια για την αναμέτρηση και έκανε ένα αν μη τι άλλο ονειρικό ντεμπούτο, αποκρούοντας και σταματόντας κάθε επιθετική προσπάθεια των Δανών.

Στην «κορυφή» όλων βέβαια, η... πτήση του στο σουτ του Σίμονσεν, που ανάγκασε τον Δανό ποδοσφαριστή να παραμιλά!

Μετά το τέλος του αγώνα μάλιστα, ο Σαργκάνης... βαφτίστηκε «Φάντομ», από τον θρύλο του ποδοσφαίρου της Δανίας, τον Γερμανό τεχνικό Σεπ Πιόντεκ, ο οποίος έβλεπε τον Έλληνα τερματοφύλακα να έχει «απάντηση» σε κάθε προσπάθεια της ομάδας του.

«Συγχαρητήρια για τη νίκη, με τη μόνη διαφορά ότι το ματς ήταν άνισο. Εμείς παίξαμε με φυσιολογικούς και εσύ με ένα Φάντομ», ήταν τα λόγια του προπονητή των Δανών προς τον Αλκέτα Παναγούλια, παρομοιάζοντας τον τερματοφύλακα με τα μαχητικά αεροπλάνα. Η φράση αυτή έμελλε να ταυτιστεί με τον Νίκο Σαργκάνη σε όλη την καριέρα του.

Εκτός όμως από την παραπάνω, ακόμα μια ατάκα που ακούστηκε από το στόμα του Πιόντεκ, αποτέλεσε πρωτοσέλιδο σε εφημερίδα της Δανίας:  «Ο άνθρωπος με πέντε χέρια».

Ο γνωστός γελοιογράφος της εποχής, Αρχέλαος, επηρεασμένος από τη δήλωση αυτή παρουσιάζει στο τεύχος της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ» την 17η Οκτωβρίου του 1980, τον Νίκο Σαργκάνη με έξι χέρια.

sargkanis.jpeg

Η Ελλάδα μπορεί τελικά να μην κατάφερε να εξασφαλίσει την πρόκρισή της στο Μουντιάλ του 1982, αλλά η εμφάνιση του Νίκου Σαργκάνη κόντρα στους «Δυναμίτες της Δανίας», άφησε «άφωνη» την Ευρώπη και εκείνο το βράδυ το... «Φάντομ» ξεκίνησε να χτίζει το μύθο του.

 

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0