Μια Φώτο μια Ιστορία

Σεούλ, 1988: Η κούρσα «φάντασμα», το άκυρο Παγκόσμιο ρεκόρ και το χρυσό μετάλλιο του Καρλ Λιούις... κατόπιν εορτής (video)

Σεούλ, 1988: Η κούρσα «φάντασμα», το άκυρο Παγκόσμιο ρεκόρ και το χρυσό μετάλλιο του Καρλ Λιούις... κατόπιν εορτής (video)
24 Σεπτεμβρίου 1988, Σεούλ: Ακριβώς πριν από 34 χρόνια έλαβε χώρα ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Μπεν Τζόνσον κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα, σπάζοντας παράλληλα το Παγκόσμιο ρεκόρ, απέναντι στον θρυλικό Καρλ Λιούις, όμως δυο μέρες αργότερα έμελλε να του παραδώσει το... χρυσάφι όντας, δυστηχώς γι' αυτόν, ο 1ος από τους 6 συνολικά αθλητές (!) που έτρεξαν στις 8 διαδρομές και είχαν κάνει χρήση αναβολικών ουσιών... 
Σχετικά Άρθρα
Γράφει ο Έκτορας Σταυρόπουλος 

Μία κούρσα «φάντασμα». Ένας αγώνας που δεν θα έπρεπε να έχει γίνει ποτέ, ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είχαν αγωνιστεί μόλις οι δύο από τους 8 συνολικά αθλητές που βρέθηκαν στην γραμμή της εκκίνησης. Δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως η πιο «βρώμικη κούρσα όλων των εποχών»...

Το ημερολόγιο έγραφε 24 Σεπτεμβρίου 1988 και 8 κορυφαίοι σπρίντερ έπαιρναν θέση στην γραμμή εκκίνησης, με στόχο το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες που λάμβαναν χώρα στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, τη Σεούλ. Όλος ο πλανήτης ήταν καθηλωμένος, περιμένοντας να μάθει τι θα συμβεί σε μία από τις μεγαλύτερες μάχες που έχουμε δει ποτέ, στην οποία συμμετείχαν δύο από τους κορυφαίους σπρίντερ που είδε ποτέ ο αθλητισμός. Ο Καρλ Λιούις και ο Μπεν Τζόνσον. Στην Ελλάδα οι εικόνες έφταναν μέσα από την περιγραφική φωνή του σπουδαίου Μανώλη Μαυρομάτη, από τα... ερτζιανά. 

Η «μεγάλη» αυτή κούρσα των 100 μέτρων βρήκε νικητή τον Καναδό Μπεν Τζόνσον, που στέφθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης, κάνοντας μάλιστα Παγκόσμιο ρεκόρ με τον απίστευτο χρόνο 9,79! Όμως η χαρά του δεν κράτησε για πολύ, καθώς μόλις δυο μέρες αργότερα βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένη ουσία (στανοζολόλη) και έχασε τα πάντα... Το Παγκόσμιο ρεκόρ, χρόνος που είχε αφήσει άναυδους ακόμα και τους συναθλητές του κοιτάζοντας το ταμπλό, ακυρώθηκε και το χρυσό μετάλλιο πέρασε στα χέρια του 2ου της κούρσας, Καρλ Λιούις (χρόνος 9,92). Ο Τζόνσον μάλιστα τις επόμενες μέρες διαπομεύτηκε και έφυγε από τη Σεούλ σαν κυνηγημένος, με συνοδεία 30 σωματοφυλάκων και αστυνομικών. 

mpenantio.jpg

Ο ίδιος δήλωνε αθώος, λέγοντας ότι ποτέ δεν έλαβε εν γνώση του κάποιο αναβολικό. Ο Λιούις πάλι στην αυτοβιογραφία του, χρόνια αργότερα δήλωσε πως το είχε καταλάβει, μιας και τα μάτια του Τζόνσον ήταν πιο κίτρινα από το φυσιολογικό, δείγμα χρήσης στεροειδών ουσιών. Στις δίκες που ακολούθησαν, ο Καναδός ισχυρίστηκε ότι είχε πέσει θύμα πλεκτάνης και στον χώρο που έγινε η εξέταση ούρων για το δείγμα υπήρχε ένα μη εξουσιοδοτημένο άτομο που του έδωσε να πιει από κάποιο άγνωστης προελεύσεως κολλώδες υγρό που έμοιαζε με μπύρα... Βέβαια ένα χρόνο αργότερα παραδέχτηκε τελικά ότι έκανε κανονικά χρήση απαγορευμένων ουσιών από το 1981 μέχρι το 1988 αλλά ξέφευγε συνεχώς, εκτός από την Σεούλ που του... την είχαν στημένη. Το 2010 σε βιβλίο που δημοσίευσε, κατονόμασε τον άνδρα που του έδωσε το υγρό στην αίθουσα δοκιμών (Άντρε Τζάκσον), ως οικογενειακό φίλο του Καρλ Λιούις, κάτι που εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε και ο 2ος, λέγοντας ότι ο Τζάκσον βρισκόταν όντως παράτυπα εκεί... 

Το 2003 ήρθε τελικά ενός είδους δικαίωση για τον Τζόνσον, όμως πλέον ήταν πολύ αργά... Ο Γουέντ Έξουμ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Αμερικανικής Ολυμπιακής Επιτροπής, αποκάλυψε με στοιχεία, ότι και ο Καρλ Λιούις είχε βρεθεί θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ που είχε γίνει πριν τους Ολυμπιακούς της Σεούλ, όμως οι αρχές των ΗΠΑ συγκάλυψαν το γεγονός! Και ο ίδιος όμως ο Αμερικανός, εννιά φορές χρυσός Ολυμπιονίκης μετά από πολλά χρόνια ομολόγησε το αδίκημά του, όταν όμως πλέον είχε παραγραφεί! Συγκεκριμένα είπε πως είχε πράξει «ό,τι και δεκάδες άλλοι Αμερικανοί αθλητές εκείνη την περίοδο», με τον δικηγόρο του να προσθέτει τη λέξη «ακουσίως». Και σαν να μην έφτανε αυτό, στην πορεία των χρόνων αποδείχθηκε ότι από τους 8 αθλητές του τελικού της περιβόητης κούρσας του 1988, οι 6 είχαν βρεθεί κάποια στιγμή μπλεγμένοι σε υπόθεση με αναβολικές ουσίες!

Το 2013 και ενώ όλα αυτά είχαν συμβεί, ο 50χρονος πλέον Μπεν Τζόνσον είχε κάνει την εξής δήλωση, δείχνοντας ότι τελικά λιγότερη σημασία έχει η ίδια η πράξη, αλλά το πως αυτή μένει χαραγμένη στην κοινή γνώμη: «Μετά από 2,5 δεκαετίες τιμωρούμαι ακόμη για κάτι που όντως έκανα. Υπάρχουν άνθρωποι που σκότωσαν, βίασαν, πήγαν φυλακή και τελικά βγήκαν. Εγώ απλά έσπασα τους κανόνες στο άθλημά μου και ακόμα σταυρώνομαι...» 



www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0