Μια Φώτο μια Ιστορία

«Έξι στην Πόρτο και... λίγα ήταν!»: Η μεγάλη παράσταση της ΑΕΚ του Μπάρλου, στο ευρωπαϊκό ντεμπούτο Μπάγεβιτς και Δομάζου! (video)

«Έξι στην Πόρτο και... λίγα ήταν!»: Η μεγάλη παράσταση της ΑΕΚ του Μπάρλου, στο ευρωπαϊκό ντεμπούτο Μπάγεβιτς και Δομάζου! (video)
13/09/1978: Στο πρώτο ευρωπαϊκό ματς του Ντούσαν Μπάγεβιτς στα «κιτρινόμαυρα», η ΑΕΚ διαλύει την Πόρτο με σκορ 6-1! Ο «Ντούσκο» οργιάζει και με τον Μίμη Δομάζο, που μόλις έχει έρθει στη Νέα Φιλαδέλφεια, υπογράφουν μία από τις μεγαλύτερες νίκες της «Ένωσης», εκτός συνόρων!
Σχετικά Άρθρα
Γράφει ο Φάνης Τσοκανάς

Η τύχη φάνηκε να μην «χαμογελά» στην ΑΕΚ στην έναρξη της αγωνιστικής περιόδου 1978/79. Η κάτοχος του νταμπλ, παρά τη μυθική της πορεία έως τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA την σεζόν '76/77 και την παρουσία της ως ισχυρή, στην κλήρωση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, έπεσε πάνω στην πρωταθλήτρια Πορτογαλίας, Πόρτο. Εν τέλει, η ίδια όρισε την τύχη της.

Όχι μόνο δεν «λύγισε» υπό το βάρος της περίστασης, αλλά επιφύλασσε στους Πορτογάλους ένα «αξέχαστο» βράδυ. Μία τόσο βαθιά... χαρακιά, που κι αν πέρασαν περισσότερα από 40 χρόνια, το σημάδι παραμένει, την ώρα που για την ίδια, αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή νίκη της ιστορίας της, μετά το 6-0 κόντρα στην άσημη Γκρέβενμαχερ, το 2001.

Στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης, η ΑΕΚ φιλοξενεί τους «δράκους» στην κατάμεστη Νέα Φιλαδέλφεια. Οι παίκτες του Φέρεντς Πούσκας, που έχει διαδεχθεί το καλοκαίρι τον Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι, «αποζημιώνουν» τους περισσότερους από 27.000 φίλους της «Ένωσης», αφού πέντε λεπτά πριν λήξει το 1ο ημίχρονο, η ΑΕΚ προηγείται με 4-0!

Με δύο εντυπωσιακά γκολ του Ντούσαν Μπάγεβιτς στο 4' και στο 20', στο ευρωπαϊκό του ντεμπούτο στα «κιτρινόμαυρα», ένα σόλο του Αρδίζογλου στο 17' κι ένα φοβερό γυριστό του Τάσου Κωνσταντίνου στο 39', η ΑΕΚ έχει μετατρέψει έναν ευρωπαϊκό «Γολγοθά», σε πάρτι! Από την άλλη, ο Νικολούδης, αλλά και ο άρτι αφιχθείς από τον ΠαναθηναϊκόΜίμης Δομάζος, δεν βρίσκουν δίχτυα, αλλά πραγματοποιούν μία μυθική εμφάνιση, με τον «στρατηγό», να βιώνει μία δεύτερη νιότη!

Η Πόρτο εκμεταλλεύεται στο 50ο λεπτό το λάθος του Νικολάου, μειώνει, αλλά δεν υπάρχει επιστροφή. Όπως εξομολογείται ο Θωμάς Μαύρος μετά από χρόνια: «Ό,τι κάναμε μας έβγαινε!»

Πράγματι, η ΑΕΚ δεν σταματά στα τέσσερα γκολ. Ο Νικολάου «εξιλεώνεται» σκοράροντας στο 58' και ο Μαύρος δύο λεπτά αργότερα, «γράφει» το τελικό 6-1. Ένα σκορ, που σύμφωνα με όσους έζησαν εκείνο το μυθικό βράδυ, θα μπορούσε να είναι διψήφιο για την ΑΕΚ!


Εν ολίγοις, πρόκειται για την τελευταία ευρωπαϊκή παράσταση της μεγάλης ΑΕΚ του Λουκά Μπάρλου. Ένα όνειρο για την ίδια, ένας εφιάλτης για την Πόρτο, που για να καταφέρει ομάδα να τον ισοφαρίσει, χρειάστηκε να φτάσουμε στον Απρίλιο του 2015 και την Μπάγερν Μονάχου του Πεπ Γκουαρδιόλα. Ίσως αυτό αρκεί, για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του επιτεύγματος.

Όσον αφορά τη ρεβάνς; Η ΑΕΚ αντιμετωπίζει το ματς με χαλαρότητα, πόσω μάλλον από τη στιγμή που προηγείται με τον Μαύρο. Εν τέλει, δέχεται τέσσερα γκολ σε ένα ημίωρο, αλλά και πάλι προκρίνεται, για να σταθεί εκ νέου άτυχη, και να κληρωθεί με τη μετέπειτα κάτοχο του τροπαίου, Νότιγχαμ Φόρεστ.

Η ομάδα του Μπράιαν Κλαφ στάθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο και κάπως έτσι, η «Ένωση» δεν κατάφερε να την εκτρέψει από την πορεία της προς τον πρώτο από τους δύο σερί ευρωπαϊκούς τίτλους της.

Οι ενδεκάδες των δύο ομάδων:

ΑΕΚ (Φέρεντς Πούσκας): Χρηστίδης, Μουσούρης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου, Αρδίζογλου, Τάσος (53' Λ. Παπαδόπουλος), Νικολούδης, Μπάγεβιτς, Βιέρα, Μαύρος

Πόρτο (Ζοσέ Πεντρότο): Φονσέκα, Βιεϊρίνια (46' Λίμα Περέιρα), Σιμόες (66' Βιτάλ), Μέντες, Αουρέλιο, Τεϊσέιρα, Φρέιτας, Φράσκο, Ολιβέιρα, Γκόμες, Ντούντα

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0