Μια Φώτο μια Ιστορία

Γιουγκοσλαβία - Αργεντινή, 2002: Η ματσάρα ή η κλοπή του αιώνα; (video)

Γιουγκοσλαβία - Αργεντινή, 2002: Η ματσάρα ή η κλοπή του αιώνα; (video)

8 Σεπτεμβρίου 2002: Ο καλύτερος τελικός στην ιστορία του Μουντομπάσκετ ολοκληρώνεται, με την τρομερή Γιουγκοσλαβία να επικρατεί στην παράταση της επίσης απίστευτης Αργεντινής και να στέφεται ξανά πρωταθλήτρια κόσμου! Δυστυχώς όμως, ο ιστορικός αγώνας έμελλε να στιγματιστεί από τα τραγικά λάθη του κορυφαίου τότε Έλληνα διαιτητή, Νίκου Πιτσίλκα.

Γράφει ο Αντώνης Κεφαλωνίτης

Συμπληρώθηκαν 20 ολόκληρα χρόνια από εκείνον τον αλησμόνητο τελικό της Ιντιανάπολις για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μπάσκετ ανάμεσα στην Αργεντινή και την Γιουγκοσλαβία, την τελευταία μεγάλη ομάδα των «πλαβί». Η 14η έκδοση του Μουντομπάσκετ είχε φιλοξενηθεί στην αμερικανική πόλη και ο τελικός της έμελλε να μείνει στην ιστορία για δύο λόγους: για το θέαμα και την ποιότητα των δύο φιναλίστ αλλά και τα απίστευτα διαιτητικά λάθη που εν πολλοίς έκριναν το αποτέλεσμα.

Μάχη γιγάντων

Η παρέα του Ντέγιαν Μποντιρόγκα, Πρέντρακ Στογιάκοβιτς και Βλάντε Ντίβατς είχαν αναλάβει να οδηγήσουν την Γιουγκοσλαβία στην κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου παγκόσμιου ύστερα από εκείνο τέσσερα χρόνια πριν, στην Αθήνα. Αυτή τη φορά έπρεπε να ξεπεράσουν όμως το εμπόδιο της εξαιρετικής Αργεντινής των Μανού Τζινόμπιλι, Λουίς Σκόλα και Φαμπρίτσιο Ομπέρτο.

Η αποστολή των πρωταθλητών κόσμου ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Η Αργεντινή είχε παίξει κατά κοινή ομολογία απίστευτο μπάσκετ, με τα αστέρια της να είναι σε τρομερή κατάσταση και να οδηγούν την ομάδα τους αήττητη μέχρι τον τελικό! Το μόνο άσχημο γεγονός σε όλη αυτή την πορεία, το οποίο άλλαξε τις ισορροπίες ενόψει του τελικού, ήταν ο τραυματισμός του Τζινόμπιλι στον ημιτελικό κόντρα στη Γερμανία.

argentina2.jpg

Από την άλλη, η Γιουγκοσλάβοι έφτασαν στον τελικό με δύο ήττες συνολικά, αλλά αυτό μικρή σημασία είχε. Ήταν η κάτοχος του τροπαίου και εφόσον κατάφερε να φτάσει στον τελικό ήταν το μεγάλο φαβορί. Τόσο η Γιουγκοσλαβία όσο και η Αργεντινή στο δρόμο προς τον τελικό είχαν επικρατήσει και οι δύο των οικοδεσποτών ΗΠΑ, με τους «πλαβί» να τις πετάνε και εκτός συνέχειας!

Στον μεγάλο τελικό στο Gainbridge Fieldhouse, οι δύο ομάδες έδειξαν γιατί ήταν οι κορυφαίες στον κόσμο. Σε όλη σχεδόν την κανονική διάρκεια οι δύο μονομάχοι ήταν κοντά στο σκορ. Στην τρίτη περίοδο ο απίστευτος Φαμπρίτσιο Ομπέρτο, ο οποίος τελείωσε τον αγώνα με 28 πόντους και 10 ριμπάουντ, θα οδηγήσει την Αργεντινή στο +10, ωστόσο οι Γιουγκοσλάβοι θα καταφέρουν να μειώσουν τη διαφορά στο τέλος της περιόδου.

Το τέταρτο και τελευταίο δεκάλεπτο ήταν σκέτο σενάριο του Χίτσκοκ! Η Αργεντινή να προσπαθεί να ξεφύγει στο σκορ αλλά ο Στογιάκοβιτς αρχικά και ο Μποντιρόγκα στη συνέχεια να κρατάνε την ομάδα τους ολοζώντανη! Ο τότε άσος του Παναθηναϊκού, καταφέρνει με 9 προσωπικούς πόντους στο τέλος να ισοφαρίσει σε 75-75 και την Αργεντινή να έχει την κατοχή 17 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του τελικού!

Από θεατής… ο απόλυτος αρνητικός πρωταγωνιστής του τελικού!

Και δυστυχώς κάπου εκεί, ο κορυφαίος Έλληνας διαιτητής εκείνης της εποχής, Νίκος Πιτσίλκας, ο οποίος είχε την τιμή να είναι ο άρχων του τελικού της κορυφαίας διοργάνωσης του πλανήτη με μια σειρά από απίστευτες αποφάσεις έγινε ο χειρότερος πρωταγωνιστής μιας αληθινής γιορτής.

Ύστερα από την ισοφάριση των Γιουγκοσλάβων, ο Σκόλα στην επαναφορά θα χάσει την μπάλα αρχικά, στη συνέχεια της φάσης θα προσπαθήσει να την ξαναπάρει από τον Ντίβατς, με τον Πιτσίλκα ωστόσο να σφυρίζει ανύπαρκτο φάουλ! Ο πάγκος της Αργεντινής θα σηκωθεί σύσσωμος να διαμαρτυρηθεί έντονα, το γήπεδο θα πάρει φωτιά, όμως η απόφαση του Έλληνα διαιτητή δεν αλλάζει. Ο Σκόλα θα αποβληθεί με το 5ο του φάουλ και ο Ντίβατς θα έχει την ευκαιρία να δώσει τέλος στο μεγάλο θρίλερ! Αμ δε!

Ο σπουδαίος σέντερ θα καταφέρει να αστοχήσει και στις δύο βολές! Στα εναπομείναντα 5.9 δευτερόλεπτα ο Τζινόμπιλι θα πάρει την μπάλα, θα τρέξει στον αιφνιδιασμό και θα δώσει στον Σκονοκίνι, ο οποίος θα προσπαθήσει να βάλει το νικητήριο καλάθι με τον Γιάριτς ωστόσο να τον σταματάει αντικανονικά! Ο Πιτσίλκας θα κλείσει τα μάτια (;) και θα στείλει το ματς στην παράταση… Ήταν πλέον ο απόλυτος αρνητικός παράγοντας του τελικού.

Στην παράταση, οι Γιουγκοσλάβοι, εμφανώς ανώτεροι των λαβωμένων Αργεντινών, θα φτάσουν στη νίκη με 84-77 και παράλληλα στον δεύτερο συνεχόμενο παγκόσμιο τίτλο και πέμπτο συνολικά της ιστορίας της. Ήταν ο επίλογος μιας τεράστιας μπασκετικής δύναμης που έγραψε τη δική της «χρυσή» ιστορία στο μπάσκετ. Δυστυχώς όμως αμαυρώθηκε πλήρως από έναν Έλληνα διαιτητή, ο οποίος μάλιστα κρύφτηκε αργότερα ρίχνοντας τις ευθύνες στους συναδέλφους του…

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0