Μια Φώτο μια Ιστορία

Λιθουανία 1992: Η φανέλα όνειρο με τη σφραγίδα των «Grateful Dead» που έμεινε στην ιστορία (video)

Λιθουανία 1992: Η φανέλα όνειρο με τη σφραγίδα των «Grateful Dead» που έμεινε στην ιστορία (video)

08/08/1992: Μια ανεξάρτητη (σσ. από τη Σοβιετική Ένωση), γεμάτη ταλέντο και φιλοδοξίες, αλλά «άπορη» Λιθουανία καταφέρνει να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, χάρη στην οικονομική στήριξη της ψυχεδελικής ροκ μπάντας «Grateful Dead».

Γράφει η Βασιλική Καραμούζα

Μία από τις ιστορίες που έχουν σημαδέψει τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992 είναι αυτή της «άλλης» Dream Team. Όχι της γνωστής, αυτής του Μάικλ Τζόρνταν, του Τσάρλς Μπάρκλεϊ, του Κάρλ Μαλόουν και των άλλων αστέρων του NBA, που μπόρεσαν για πρώτη φορά ως επαγγελματίες να συμμετάσχουν στο τουρνουά, αλλά αυτή της Λιθουανίας, που μόλις δύο χρόνια νωρίτερα είχε γίνει ανεξάρτητο κράτος (σσ. αποσχίστηκε από τη Σοβιετική Ένωση στις 11 Μαρτίου του 1990) και λίγο έλειψε να μείνει εκτός Ολυμπιάδας λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων.

Βλέπετε το ταλέντο των Ρομάνας Μπραζντάουσκις, Σεργκέι Γιοβάισα, Βαλντεράμας Χόμιτσους, Γκιντάρας Εϊνίκις, Γκιντάρας Κράπικας, Ντάριους Ντιμάβιτσιους, Ρίμας Κουρτινάιτις, Άρβιντας Σαμπόνις, Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, Αρούνας Βισότσκας, Άλβιντας Παζντράζντις και Αρτούρας Καρνισόβας ήταν άφθονο και θα ήταν πραγματικά κρίμα να μην μπορούσαν να το ξεδιπλώσουν στο παρκέ.

Για το δικό τους καλό, αλλά και για το καλό του παγκόσμιου αθλητισμού, η διάσημη στα 70σ και 80σ μπάντα «Grateful Dead» από το Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια αποφάσισε να τους χρηματοδοτήσει όταν άκουσε τον Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, τον μοναδικό NBAερ της τότε ομάδας, να επικοινωνεί το πρόβλημα εντός Αμερικής.

FZoRQiKWYAIG_Hl.jpg

Το συγκρότημα όχι μόνο πλήρωσε το ταξίδι και τη διαμονή των αθλητών της ομάδας μπάσκετ της Λιθουανίας στην Ισπανία, αλλά είδε την εν λόγω υπόθεση και ως μια επιχειρηματική ευκαιρία. Με τη βοήθεια του καλλιτέχνη Γκρεγκ Σπέιερς σχεδίασαν τα πιο εκκεντρικά ρούχα που θα μπορούσε να σκεφτεί ανθρώπινους νους. Πράσινο, κόκκινο και κίτρινο, τα χρώματα της λιθουανικής σημαίας και ένας σκελετός να καρφώνει μια μπάλα του μπάσκετ!

Η Λιθουανία έφτασε μέχρι την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου και δεν δίστασε να εμφανιστεί φορώντας τα συγκεκριμένα ρούχα στην απονομή, μαγνητίζοντας τόσο τα βλέμματα του κοινού, όσο και τα φώτα της δημοσιότητας.

Μέχρι και σήμερα, τριάντα χρόνια αργότερα, η εν λόγω εικόνα έχει μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στις μνήμες των φανατικών οπαδών του μπάσκετ, ενώ μοιάζει σχεδόν αδύνατο να υπάρξει ομάδα που θα φορέσει ποτέ πιο… εντυπωσιακές εμφανίσεις.

ΥΓ. «The Other Dream Team» είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ του Μάριους Μαρκεβίτσιους, το οποίο κυκλοφόρησε στις 21 Ιανουαρίου του 2012 και αποτυπώνει λεπτομερώς την παραπάνω ιστορία, τόσο με πλάνα από τους αγώνες, όσο και με μεταγενέστερες συνεντεύξεις των ίδιων των πρωταγωνιστών. 



www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0