Μια Φώτο μια Ιστορία

Όταν ο Σαραβάκος διέλυε τη Γκέτεμποργκ για τα μάτια του Παναθηναϊκού! (video)

Όταν ο Σαραβάκος διέλυε τη Γκέτεμποργκ για τα μάτια του Παναθηναϊκού! (video)

Ο «μεγάλος μικρός» γιορτάζει σήμερα τα 61α του γενέθλια και το BN Sports θυμάται τις αξέχαστες εμφανίσεις του στις τέσσερις διαφορετικές αναμετρήσεις του Παναθηναϊκού κόντρα στη Γκέτεμποργκ.

Σχετικά Άρθρα

Γράφει η Ξανθίππη Δασκαλάκη

Είναι να απορεί κανείς για το πόσο ευλογημένοι είμαστε, αναπολώντας τους μεγάλους Έλληνες αστέρες του ποδοσφαίρου οι οποίοι πέρασαν από τα εγχώρια γήπεδα. Ένας εξ αυτόν είναι -προφανώς- και ο Δημήτρης Σαραβάκος.

Ο «μικρός» πλέον… μεγάλωσε και σήμερα, 26 Ιουλίου, γιορτάζει τα 61α του γενέθλια και προς τιμήν του το BN Sports θυμάται το… παρελθόν του σε 4 αγώνες απέναντι στη Γκέτεμποργκ ο οποίοι έμειναν ανεξίτηλοι στην καριέρα του, αλλά και στην ιστορία του Παναθηναϊκού επίσης.

Ο χρόνος γυρνάει πίσω στον Μάρτιο του 1985, βρίσκοντας τους «πρασίνους» να αγωνίζονται για μια θέση στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών απέναντι στους Σουηδούς. Το πρώτο ματς θα διεξαγόταν στη Σουηδία, η ρεβάνς στο ΟΑΚΑ και οι προσδοκίες για την ομάδα του Γιάτσεκ Γκμοχ ήταν… στα ουράνια!

Η αποστολή του Παναθηναϊκού έβαλε μπρος για το παγωμένο Γκέτεμποργκ και στον αγωνιστικό χώρο έδωσε τα πάντα. Οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να προηγηθούν με τον Σαραβάκο να ευστοχεί από την άσπρη βούλα στο 50’, το οποίο εν τέλει ήταν και το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης (1-0).

saR.jpg

Κάπως έτσι, λοιπόν, το «τριφύλλι» είχε κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα για την πρόκριση στους «4» της διοργάνωσης. Το μόνο που έμενε ήταν να κάνει ένα εξίσου αποφασιστικό στη ρεβάνς, το οποίο θα ήταν και το καθοριστικό.

Έτσι λοιπόν κι έγινε. Η ημέρα του επαναληπτικού ήρθε και σχεδόν 75.000 θεατές είχαν γεμίσει τις κερκίδες του ΟΑΚΑ. Το, ωστόσο, δεν ξεκίνησε σε καμία περίπτωση ιδανικά για τους γηπεδούχους.

Μόλις στο 10ο λεπτό η Γκέτεμποργκ προηγήθηκε με γκολ του Νίλσον, ισοφαρίζοντας ουσιαστικά το αποτέλεσμα του πρώτου ματς. Ο Παναθηναϊκός μπόρεσε να απαντήσει με αντεπίθεση και τον Δημόπουλο να σκοράρει στο 44’, όμως λίγο αργότερα ο Χόλμγκρεν έφερε την ομάδα του σε σκορ πρόκρισης. Αυτό που είχε ζητήσει ο Γκμοχ από τους παίχτες του να πιέσουν ψηλά την Γκέτεμποργκ.

Κάπου εκεί χρειάστηκε να… επέμβει ο «μικρός». Πιο συγκεκριμένα στο 79’ ο Σαραβάκος όχι μόνο κέρδισε πέναλτι, αλλά ανέλαβε και την εκτέλεση και εύστοχα έγραψε το 2-2.

Με αυτόν τον τρόπο το «τριφύλλι» πανηγύρισε τη δεύτερη στην ιστορία του πρόκριση στα ημιτελικά (η πρώτη το 1971) και ο Δημήτρης Σαραβάκος έδειξε για ακόμη μία φορά το… ζωντανό παραμύθι που εκπροσώπευε!

Φυσικά οι δύο ομάδες συναντήθηκαν ξανά λίγα χρόνια αργότερα, στο πλαίσιο της φάσης των «16» της… πειραματικής έκδοσης του Champions League. Τον Νοέμβριο του 1991 ο Παναθηναϊκός ταξίδευε στη Σουηδία για τον αγώνα ρεβάνς, έχοντας ήδη επικρατήσει με 2-0 στο ματς της Αθήνας (27’ Σαραβάκος,49’  Μαραγκός).

Εκεί, ωστόσο, η Γκέτεμποργκ κατάφερε να προηγηθεί με γκολ των Σβένσον (23’) και Έκστρομ (37’), βάζοντας γερές βάσεις για την πρόκριση. Τον τελευταίο λόγο είχε και στην προκειμένη περίπτωση ο Σαραβάκος ο οποίος με μια… αξέχαστη γκολάρα στο 60ο κι ένα εύστοχο πέναλτι στο 81ο λεπτό, έφερε το ματς στα ίσα και έστειλε την ομάδα του στους «8».

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0