Μια Φώτο μια Ιστορία

EURO 2016: Η κορυφαία στιγμή στην ιστορία του πορτογαλικού ποδοσφαίρου είχε «μαέστρο» τον Σάντος και βοηθό του τον Κριστιάνο Ρονάλντο!

EURO 2016: Η κορυφαία στιγμή στην ιστορία του πορτογαλικού ποδοσφαίρου είχε «μαέστρο» τον Σάντος και βοηθό του τον Κριστιάνο Ρονάλντο!

10 Ιουλίου 2016: Δώδεκα χρόνια ύστερα από την κηδεία που έκανε η Εθνική μας ομάδα στους Πορτογάλους, μέσα στη Λισαβόνα, ήταν η σειρά της «Σελεσάο ντας Γκίνας» να πανηγυρίσει το τρόπαιο κόντρα στους οικοδεσπότες Γάλλους. Η στιγμή που ο « τραυματίας» Ρονάλντο κρατάει τον Φερνάντο Σάντος, με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, ήταν το απόλυτο highlight ενός τελικού που ξεπλήρωσε τους Πορτογάλους για το 2004.

Γράφει ο Αντώνης Κεφαλωνίτης

«Ήταν μια περίεργη εικόνα. Έδινα οδηγίες σε κάποιον για να παίξει άμυνα αλλά ο Κριστιάνο ήρθε από πίσω μου, με έσπρωξε και με χτύπησε φωνάζοντας: Γέρο, γέρο! Έχουμε ήδη νικήσει!».  Αυτή η αποκάλυψη που έκανε ο Σάντος μερικά χρόνια μετά τον θρίαμβο της Πορτογαλίας στο EURO του 2016, ήρθε και έκανε ακόμα πιο έντονη τη στιγμή που απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός, με αυτόν και τον Κριστιάνο Ρονάλντο, εκείνο το βράδυ της 10ης Ιουλίου.

Δώδεκα χρόνια έπρεπε να περάσουν για να καταφέρουν οι Πορτογάλοι να γευτούν αυτό που δεν τους άφησε η δική μας Εθνική ομάδα στο Έπος του 2004. Το ποδόσφαιρο ανταμείβει και η διοργάνωση του 2016 ήταν η στιγμή του Ρονάλντο και της παρέας του. Αυτή τη φορά έπρεπε εκείνοι να αγωνιστούν κόντρα στα προγνωστικά και με αντίπαλο τους οικοδεσπότες Γάλλους και η αλήθεια είναι η ατυχία τους χτύπησε από νωρίς την πόρτα…

Μόλις στο 8’ ο αρχηγός Κριστιάνο τραυματίζεται στο αριστερό γόνατο ύστερα από ένα μαρκάρισμα του Ντιμίτρι Παγέτ και όλοι παγώνουν. Μόλις 16 λεπτά θα αντέξει μέσα στον αγωνιστικό χώρο ο Πορτογάλος σούπερ σταρ και στο 24’ θα αναγκαστεί να φύγει με φορείο και τα δάκρυα με την θλίψη κάνουν ξανά την εμφάνισή τους στο πρόσωπό του, το κάρμα όμως δεν είχε «μιλήσει» ακόμα…

14682389436914_990x0.jpg

Ο Ρουί Πατρίσιο πραγματοποίησε μία ασύλληπτη εμφάνιση, κράτησε την Πορτογαλία ζωντανή, έχοντας άξιο συμπαραστάτη του τον φοβερό Πέπε. Ο Ζινιάκ δεν μπόρεσε να σκοράρει στις καθυστερήσεις του αγώνα και ο τελικός οδηγήθηκε στην παράταση, «σπάζοντας» καρδιές εντός και εκτός του Stade de France. Ήταν ο πρώτος τελικός στην ιστορία του EURO που έληγε 0-0.

Στην παράταση οι Γάλλοι άρχισαν να είναι ιδιαίτερα νευρικοί καθώς η πίεση και το άγχος είχαν αρχίσει να κυριεύουν τους παίκτες του Ντιντιέ Ντεσάν. Από την άλλη, οι Πορτογάλοι, άκρως προσηλωμένοι στο πλάνο τους, ακολουθούσαν πιστά τις οδηγίες του «μαέστρου»  Φερνάντο Σάντος. Ο Έντερ, η «χρυσή» αλλαγή του 61χρονου τότε τεχνικού, προειδοποίησε τους οικοδεσπότες στο 108’, οι οποίοι ωστόσο δεν «πήραν»  το μήνυμα. Δεν το «πήραν» ούτε στην επόμενη φάση με τον Γκερέιρο να σημαδεύει λίγο έξω από το οριζόντιο δοκάρι του Γιορίς.

Και κάπως έτσι, ήρθε η στιγμή της δικαίωσης…  Στο επόμενο λεπτό (109’), ο Έντερ πήρε την μπάλα, συνέκλινε στα αριστερά και με ένα απίστευτο σουτ εκτός περιοχής έστειλε τη μπάλα στη δεξιά γωνία του Γάλλου τερματοφύλακα και τους Πορτογάλους στα ουράνια!

Στα εναπομείναντα λεπτά, η αγωνία χτύπησε κόκκινο αλλά αυτός ο τίτλος δεν μπορούσε να χαθεί ΠΑΛΙ. Οι στιγμές με τον Κριστιάνο να έχει αναλάβει βοηθός προπονητή του Σάντος, να δίνει οδηγίες και να εμψυχώνει τους συμπαίκτες του και να κρατάει με αγωνία και λαχτάρα τον προπονητή του, έχουν μείνει στην ιστορία και αποτέλεσαν αναμφίβολα την «στιγμή» της διοργάνωσης.

ronaldo-cropped_9m22z7mkmb9iz2cp5aion18p.jpg

Το τελικό σφύριγμα του Μαρκ Κλάντενμπεργκ σηματοδότησε την κορυφαία στιγμή του πορτογαλικού ποδοσφαίρου και πολλοί μίλησαν για δικαίωση. Δικαίωση ή όχι, κανείς δεν ξέρει και μικρή σημασία έχει. O Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Φερνάντο Σάντος, ο μεγάλος σκόρερ Έντερ και η υπόλοιπη παρέα των Πορτογάλων χάρισαν το 2016 άλλη μία όμορφη ιστορία στην οποία το αουτσάιντερ κέρδισε το φαβορί…

Euro-2016-Final-Portugal-v-France_1.jpg

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0