Μια Φώτο μια Ιστορία

Η «χρυσή» στιγμή που ο Τρεζεγκέ χάρισε στη Γαλλία το δεύτερό της Euro! (video)

Η «χρυσή» στιγμή που ο Τρεζεγκέ χάρισε στη Γαλλία το δεύτερό της Euro! (video)

Σαν σήμερα, πριν από 22 χρόνια (02/07/2000) η Εθνική Γαλλίας γύρισε από την «κόλαση» χάρη στα γκολ των Βιλτόρ-Τρεζεγκέ, «βύθισε» τους Ιταλούς στο «Ντε Κάιπ» του Ρότερνταμ και στέφθηκε πρωταθλήτρια Euro για δεύτερη φορά στην ιστορία της.

Γράφει ο Φοίβος Πεφάνης

Ήταν 2 Ιουλίου 2000, μία ημερομηνία που θα χαρασσόταν στις μνήμες των Γάλλων και θα γινόταν «εθνική γιορτή», σε αντίθεση με τους Ιταλούς οι οποίοι θα θυμούνται την συγκεκριμένη μέρα με πικρία. Το Euro 2000 ήταν ένα από τα πιο συγκλονιστικά στην ιστορία της διοργάνωσης, με αρκετές συγκινήσεις, τρομερά σκορ και ένα φινάλε που… γέμισε τα ποτήρια των Γάλλων με άφθονο κρασί. 
maxresdefault_30.jpg

Οι δύο υπερδυνάμεις, Γαλλία και Ιταλία, συναντήθηκαν στον μεγάλο τελικό με φόντο τη δεύτερη κατάκτηση Euro στην ιστορία τους, μιας και η «σκουάντρα ατζούρα» μετρούσε ήδη μία, αυτή του 1968 στη Ρώμη επί της Γιουγκοσλαβίας (2-0). Ενώ και οι «τρικολόρ» βρισκόντουσαν σε παρόμοια κατάσταση, έχοντας πανηγυρίσει τον τίτλο για πρώτη φορά το 1984 στη πρωτεύουσά τους, το Παρίσι, με το ίδιο σκορ (2-0), κόντρα στην Ισπανία.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το «Ντε Κάιπ» γέμισε και 50 χιλιάδες φίλαθλοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν 22 καταξιωμένους ποδοσφαιριστές.  Ύστερα, από ένα παιχνίδι «αναγνωσιμότητας», οι Ιταλοί ήταν αυτοί που πήραν κεφάλι στο σκορ στο 55’ με τον επιθετικό της Ρόμα, Μάρκο Ντελβέκιο. Όλα έδειχναν πως το τρόπαιο θα επιστρέψει στην Ρώμη, όμως ένα πρόσωπο που θα γινόταν από τα αγαπημένα παιδιά του Αρσέν Βενγκέρ, ο Σιλβέν Βιλτόρ, ισοφάρισε σε 1-1 στο 90+3’ για να δώσει ανάσα στην ομάδα του Ροζέ Λεμέρ
Wiltord-France-Italy-Euro-2000-752x428.jpg

Εν συνεχεία, στο 103ο λεπτό της παράτασης θα δινόταν η ευκαιρία στον Νταβίντ Τρεζεγκέ να σκοράρει το «χρυσό» γκολ που θα έστελνε τον συμπαίκτη και αρχηγό του, Ντιντιέ Ντεσάμπ, στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου… και την πατρίδα του στον 7ο ουρανό. 
david-trezeguet-1465107274-800.jpg.webp

Μία ονειρική στιγμή για κάθε φίλαθλο των «τρικολόρ», με ορόσημο τον πανηγυρισμό του Τρεζεγκέκαι το πλατύ χαμόγελό του, σε συνδυασμό με την απόλυτη κυριαρχία των Γάλλων οι οποίοι διατήρησαν τα σκήπτρα της κορυφαίας ομάδας του πλανήτη. Καθώς, μόλις δύο χρόνια πριν (1998) είχαν διασύρει τους Βραζιλιάνους με 3-0 στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0