Μια Φώτο μια Ιστορία

Ολυμπιακός: Το πρώτο νταμπλ το 1976, το πέμπτο το 2022;

Ολυμπιακός: Το πρώτο νταμπλ το 1976, το πέμπτο το 2022;

12/07/76: Ο Ολυμπιακός επικρατεί της ΑΕΚ με 81-69 στον πρώτο τελικό στην ιστορία του Κυπέλλου Ελλάδας και πετυχαίνει έτσι το παρθενικό νταμπλ από καταβολής ελληνικού μπάσκετ!

Γράφει η Βασιλική Καραμούζα

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται ένα βήμα μακριά από την κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος για πρώτη φορά μετά το 2016, έχοντας την ευκαιρία -και την ικανότητα όπως έχει φανεί μέχρι τώρα- να κάνει το 3-0 κόντρα στον Παναθηναϊκό και να πανηγυρίσει τον εγχώριο τίτλο μπροστά στο κοινό του, που θα κατακλύσει το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Αν συμβεί αυτό, οι «ερυθρόλευκοι» θα σημειώσουν το νταμπλ, αφού στις 20 Φεβρουαρίου είχαν επικρατήσει με 81-73, πάλι απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλό τους και είχαν αναδειχθεί Κυπελλούχοι Ελλάδας στο κλειστό «Δύο Αοράκια» της Κρήτης.

Οι Πειραιώτες έχουν κατακτήσει πρωτάθλημα και Κύπελλο την ίδια χρονιά τέσσερις φορές στην ιστορία τους (1976, 1978, 1994, 1997), όλες πριν από τον 21ο αιώνα, ενώ την τελευταία εξ ’αυτών είχαν κάνει το triple-crown κατακτώντας και την Euroleague στη Ρώμη!

Το BN Sports αποφάσισε, λοιπόν, να γυρίσει πίσω τον χρόνο στο παρθενικό νταμπλ στην ιστορία του Ολυμπιακού και κατ’ επέκταση του ελληνικού μπάσκετ, το οποίο είχε επιτευχθεί στις 12 Ιουλίου του μακρινού 1976 στο κλειστό της Γλυφάδας, όταν οι «ερυθρόλευκοι» υπέταξαν την ΑΕΚ με 81-69.

olympiacos-cup-1976.jpg

Ο αρχικός σχεδιασμός ήθελε τον εν λόγω αγώνα να διεξαχθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ωστόσο, την επομένη του τελικού έπρεπε να γίνει η τελετή αφής και παράδοσης της Ολυμπιακής φλόγας, οπότε δεν υπήρχαν τα χρονικά περιθώρια για την αναμόρφωση του Καλλιμάρμαρου.

Εκείνο το καλοκαιρινό βράδυ του 1976 λοιπόν ο Ολυμπιακός ξεπέρασε το εμπόδιο της «Ένωσης» έχοντας για πρωταγωνιστές τους Γιώργο Καστρινάκη, Στιβ Γιατζόγλου, Παύλο Διάκουλα και Πολ Μελίνι και έφτασε στο εντυπωσιακό 27/27 (22 νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις στο πρωτάθλημα και πέντε στα πέντε στο Κύπελλο), γράφοντας μία χρυσή σελίδα στην ιστορία του.

Αρχιτέκτονας εκείνης της σπουδαίας ομάδας ήταν ο «Πατριάρχης» του ελληνικού μπάσκετ, ο πολυσχιδής Φαίδων Ματθαίου, ο οποίος πέρα από το μπάσκετ είχε ασχοληθεί με το βόλεϊ, το πόλο, τον στίβο, το πινγκ πονγκ, το τένις, την ξιφασκία και την κωπηλασία.

Ως κωπηλάτης είχε λάβει μάλιστα μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 στο Λονδίνο. Μια τετραετία αργότερα στην Ολυμπιάδα που είχε γίνει στο Ελσίνκι ο Ματθαίου ήταν μέλος της Εθνικής ομάδας μπάσκετ, ενώ το 1956 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης είχε γίνει πια προπονητής της «επίσημης αγαπημένης».

Το όνομα του Ματθαίου έχει συνδεθεί άρρηκτα με τους «ερυθρόλεκους», αφού όταν τους πρωτοανέλαβε, το 1966, έπαιζαν στην Β’ Εθνική, αλλά δεν άργησε να τους επαναφέρει στα μεγάλα σαλόνια και να τους οδηγήσει αργότερα σε τίτλους.

Διαιτητές: Παπαχαρίσης – Π.Τσολακίδης

Ολυμπιακός (Ματθαίου): Καστρινάκης 20, Γιατζόγλου 19, Διάκουλας 18, Μελίνι 11, Μπαρλάς 7, Ράμμος 2, Σισμανίδης 2, Σπανός 2, Γκαρώνης, Κοκορόγιαννης

ΑΕΚ (Μουρούζης): Γιαννουζάκος 18, Κόντος 13, Τσοσκούνογλου 10, Καντέλης 10, Παπαδάτος 10, Τρόντζος 6, Νεσιάδης 2, Νυδριώτης, Αποστολίδης, Καρτερουλιώτης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0