Μια Φώτο μια Ιστορία

Άρβιντας Ματσιγιάουσκας: Το άδοξο τέλος του μεγαλύτερου what if ελληνικής ομάδας μπάσκετ! (video)

Άρβιντας Ματσιγιάουσκας: Το άδοξο τέλος του μεγαλύτερου what if ελληνικής ομάδας μπάσκετ! (video)

Ήταν 8 Ιουνίου του 2010 όταν ο Άρβιντας Ματσιγιάουσκας ανακοίνωσε το τέλος της επαγγελματικής του διαδρομής. Μιας καριέρας με πολλά «επεισόδια» και της οποίας το «άστρο» έλαμψε όσο γρήγορα έσβησε.

Γράφει ο Μάνος Φυρογένης

Το καλοκαίρι του 2006 οι αδερφοί Αγγελόπουλοι είδαν στο πρόσωπο του Άρβιντας Ματσιγιάουσκας τον αθλητή που θα μπορούσε να οδηγήσει τον Ολυμπιακό στη «γη της επαγγελίας». Τον ηγέτη που θα στηριζόταν ο σύλλογος για να επιστρέψει στις επιτυχίες μετά από μια δεκαετία. Οι ιδιοκτήτες της ΚΑΕ, με την αρωγή του Σωκράτη Κόκκαλη, έδωσαν «γη και ύδωρ» (9 εκατομμύρια για τετραετές συμβόλαιο) για να πείσουν τον ταλαντούχο Λιθουανό να έρθει στην Ελλάδα μετά το ανεπιτυχές του πέρασμα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για χάρη των Χόρνετς.
υποδοχή.jpg

Στο άκουσμα της είδησης της έλευσης μιας επιθετικής «μηχανής» αυτού του βεληνεκούς, υπέρμετρος ενθουσιασμός σκόρπισε στις τάξεις των φίλων της ομάδας. Και πως να μη συμβεί αυτό άλλωστε για έναν αθλητή που σούταρε με ποσοστά που άγγιζαν το 40% στα τρίποντα και περνούσαν το 55% στα δίποντα πριν αποχωριστεί την Ευρώπη; Ένας σεσημασμένος σουτέρ με 18.7 πόντους κατά μέσο όρο τις δυο χρονιές του στην Ταού Κεράμικα (2003-2005), σε ένα μπάσκετ άλλης εποχής.

Η κακή μέρα από το πρωί φαίνεται

«Θέλω να ξεχάσω ό,τι έγινε αυτό το χρόνο. Όλα πήγαν στραβά. Ένας πραγματικά κακός προπονητής (σ.σ Μπάιρον Σκοτ, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει παίκτης και του Παναθηναϊκού), απαράδεκτη οργάνωση, μέτρια ομάδα. Στο τέλος της σεζόν δεν ήθελα ούτε να σκεφτώ πως το μέλλον μου θα είναι στη Νέα Ορλεάνη. Ήδη απ’ το τρίτο παιχνίδι καταδικάστηκα σε μηδέν λεπτά συμμετοχής για όλη τη σεζόν. Το ΝΒΑ δεν είναι διασκεδαστική εμπειρία. Οι ομάδες δεν είναι ομάδες. Δεν υπάρχει πραγματικό δέσιμο μεταξύ των παικτών». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε ο Λιθουανός σούπερ σταρ το πέρασμα του από το όχι και τόσο μαγικό για εκείνον, κόσμο του NBA. Μίλησε σκληρά για αυτή τη λίγκα και εκείνη σαν κάτι να του επεφύλασσε.
372976yyyyy.jpg

Στο πρώτο του κιόλας φιλικό με την «ερυθρόλευκη» φανέλα, ο Ματσιγιάουσκας σωριάστηκε στο παρκέ και οι ανησυχίες όλων επαληθεύτηκαν. Ρήξη αχίλλειου τένοντα η διάγνωση και το επίσημο ντεμπούτο του με τους Πειραιώτες αναβλήθηκε για την άνοιξη. Γύρισε απέναντι στην πρώην ομάδα του, Ταού, την Πρωταπριλιά του 2007, και αγωνίστηκε συνολικά σε έξι παιχνίδια σε Ελλάδα και Euroleague, όμως ήταν λογικά εκτός ρυθμού και ικανοποιητικού βαθμού ετοιμότητας. Μια πρώτη χρονιά ουσιαστικά χαμένη και στείρα.

Τα πρώτα χαμόγελα έκαναν την εμφάνισή τους αλλά δεν κράτησαν για πολύ

Το καλοκαίρι του 2007, ο «Μάτσας» έβγαλε όλη την προετοιμασία χωρίς ενοχλήσεις και τα πρώτα «δείγματα γραφής» ήταν άκρως αισιόδοξα. Στην εκκίνηση της σεζόν θύμισε τον αθλητή που έβγαζε τρομερή ενέργεια σε άμυνα και επίθεση. Τον παίκτη με το «φονικό» σουτ και το άρτιο ντράιβ που μπορούσε να δημιουργήσει μόνος του τις συνθήκες εκτέλεσης. Στα πρώτα πέντε παιχνίδια της Euroleague της σεζόν 2007/08 έκανε πράματα και θάματα, με αριθμούς υψηλότερους από αυτούς που είχε σε όλη του την καριέρα. Όμως στη Βιτόρια, αρχές του Δεκέμβρη, ήρθε ένας νέος κύκλος τραυματισμών. Σαν μια ανώτερη δύναμη να του έβαζε τη μία τρικλοποδιά μετά την άλλη.
χειραψια.jpg

Η κατάρα του NBA που έφερε το άδοξο τέλος και η δικαστική διαμάχη

Τη διάταση συνδέσμου στο χέρι ακολούθησε το διάστρεμμα στον αστράγαλο και η οστική θλάση σε ένα ματς ελληνικού πρωταθλήματος. Το διάστημα αποχής του δεν αποδεικνύεται όσο σύντομο αναμενόταν και κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας του, εμφανίστηκαν έντονοι πόνοι στη μέση. Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις στην Ευρώπη ολοκληρώθηκαν με τον ίδιο ωσεί παρών και αμέσως ξεκίνησε η διερεύνηση της οσφυαλγίας. Μετά από πολλούς πόνους και επισκέψεις σε κορυφαίους γιατρούς του είδους, το πόρισμα έδειξε κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Παρέμεινε σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης και όλοι ανέμεναν την προετοιμασία της νέας χρονιάς που επιτέλους θα κυλούσε φυσιολογικά. Μάταια όμως, διότι ο ίδιος γύρισε με νάρθηκα στο πόδι από την πατρίδα του. Το «ποτήρι της υπομονής είχε ξεχειλίσει» για τους αδερφούς Αγγελόπουλους, οι οποίοι κατήγγειλαν τον ίδιο για παραβίαση των όρων του συμβόλαιό του. Ο Λιθουανός δε δέχτηκε την πρόταση διακανονισμού και αποφάσισε να μείνει εκτός δράσης και να διεκδικήσει το υπόλοιπο συμφωνηθέν ποσό, με τους πόνους στη μέση να μην έχουν εξαφανιστεί, ίσα-ίσα να είναι ακόμα πιο έντονοι. Οι δύο πλευρές οδηγήθηκαν στις δικαστικές αίθουσες προς επίλυση των οικονομικών διαφορών τους (είχε δυο χρόνια συμβόλαιο ακόμα και 4.5 εκατομμύρια να λάβει). Ο Ολυμπιακός μετά από έφεση δικαιώθηκε και ο «Μάτσας» δεν ξανάπιασε την πορτοκαλί μπάλα.
μικροοςςς.jpg

Πρόκειται αναμφίβολα για έναν από τους πιο ικανούς και χαρισματικούς σουτέρ που έβγαλε η «γηραιά ήπειρος», τον οποίο χαρακτήριζε η εκτελεστική του δεινότητα και η ικανότητά του στο σουτ. Αν ήταν υγιής, θα είχε αφήσει μεγαλύτερη κληρονομιά στο μπασκετικό γίγνεσθαι, με την καριέρα του πιθανότατα να ήταν μυθική και αξιοζήλευτη. Όμως η ατυχία και η γκίνια του «χτύπησαν την πόρτα» και ο Άρβιντας Ματσιγιάουσκας, δυστυχώς τους άνοιξε.

www.bnsports.gr 

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0