Μια Φώτο μια Ιστορία

Όταν ο Μάικλ Τζόρνταν σήκωνε τους ώμους του, σήμαινε πως όλα τελείωσαν. Για τους αντιπάλους του...

Όταν ο Μάικλ Τζόρνταν σήκωνε τους ώμους του, σήμαινε πως όλα τελείωσαν. Για τους αντιπάλους του...

3 Ιουνίου 1992: Ο μοναδικός Μάικλ Τζόρνταν, σε μία από τις πολλές παραστάσεις του με την πορτοκαλί θεά, έγραψε ιστορία με έναν μάλλον ασυνήθιστο τρόπο για τον ίδιο Πώς; Σκοράροντας έξι συνολικά τρίποντα, στους 35 πόντους του σε ένα ημίχρονο! Και κάπως έτσι, αφήνοντας όλο τον κόσμο άφωνο, απόρησε και ο ίδιος με την εξωπραγματική απόδοσή του, δίνοντας μας το γνωστό «σήκωμα των ώμων». 

Γράφει ο Αντώνης Κεφαλωνίτης

Για χάρη του έχουν γραφτεί βιβλία, έχουν γυριστεί ντοκιμαντέρ, έχουν ξοδευτεί «άπειρα» λίτρα μελανιού και ώρες γραψίματος… Και πώς να μην έχουν γίνει όλα αυτά, όταν ο MJ είχε κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο να κάνει τους πάντες να υποκλιθούν στο μεγαλείο του.

Ήταν 3 Ιουνίου 1992 όταν Σικάγο Μπουλς και Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς διασταύρωσαν τα ξίφη τους στο Game 1 των τελικών του NBA. Η παρέα των πρωταθλητών Τζόρνταν και  Πίπεν απέναντι σε εκείνη του φοβερού και τρομερού Κλάιντ Ντρέξλερ και του άξιου συμπαραστάτη του, Τέρι Πόρτερ. O«Glide» ήταν το αντίπαλο δέος του MJ και η σεζόν εκείνη ήταν το αποκορύφωμα της προσωπικής τους μονομαχίας, καθώς οι δυο τους διεκδίκησαν ως το τέλος της διαδρομής τον τίτλο του MVP.

Οι Μπουλς ήταν πρωταθλητές και είχαν μεγάλο κίνητρο, αφενός να κρατήσουν στα σκήπτρα, αφετέρου να γίνουν η έκτη ομάδα που θα κατάφερνε να κάνει το backtoback στο  NBA. Οι Μπλέιζερς από την άλλη είχαν δημιουργήσει μία πολύ αξιόλογη ομάδα, με διακριτούς ρόλους και έναν ηγέτη ( που έκανε όργια εκείνη τη σεζόν και που εάν δεν υπήρχε ο Τζόρνταν σίγουρα θα έπαιρνε εν τέλει τον τίτλο του MVP, αλλά φυσικά με τα εάν δεν γράφεται ποτέ η ιστορία…

Το πρώτο παιχνίδι της σειράς των τελικών έμελλε να είναι και ιστορικό. Σε ένα κατάμεστο Chicago Stadium οι δύο ομάδες παρατάχθηκαν με την ελπίδα ότι θα ξεκινήσουν με το δεξί την προσπάθειά τους στους τελικούς, όμως κανείς δεν περίμενε να δει αυτή την «ραψωδία» από τα χέρια του Τζόρνταν, σίγουρα όχι με αυτό τον τρόπο.

Ο MJ πέτυχε σε εκείνο το ματς 39 συνολικά πόντους, κάτι που σίγουρα δεν έκανε έκπληξη σε κανέναν, με βάση την αξία του συγκεκριμένου παίκτη. Μόνο που ο Τζόρνταν  πέτυχε τους 35 από αυτούς σε ένα ημίχρονο, κάνοντας ρεκόρ φυσικά! Και το ακόμα πιο απίστευτο είναι ότι ο «μέτριος» σουτέρ Μάικλ Τζόρνταν είχε έξι τρίποντα σε εκείνο το διάστημα, σπάζοντας ακόμα ένα ρεκόρ.

«Τα σουτ άρχισαν να μπαίνουν από παντού» θα πει μετά το παιχνίδι ο Τζόρνταν, με το Σικάγο να παίρνει εύκολα τη νίκη με 122-89 και συμπλήρωσε, «Άρχισα να τρέχω για τη γραμμή των 3 πόντων. Ένιωσα σαν να ήταν μια ελεύθερη βολή, πραγματικά». Πράγματι ήταν απίστευτο αυτό που είδε το κοινό του μπάσκετ εκείνο το βράδυ από τα χέρια του GOATόμως είναι ο ίδιος παίκτης που μπορούσε να κάνει το αδύνατο δυνατό…

Μετά το έκτο του εύστοχο τρίποντο, ο άσος των Μπουλς στράφηκε στην τηλεοπτική κάμερα και ανασήκωσε τους ώμους δείχνοντας ακόμα και την δική του έκπληξη για ότι έκανε. Αυτό το «σήκωμα των ώμων» έμεινε στην ιστορία, σε μία από τις πιο χαρακτηριστικές αντιδράσεις αυτού του τεράστιου αθλητή και μαζί του, όλος ο κόσμος, σήκωσε τα χέρια, απλά για να πανηγυρίσει, έτσι απλά, χωρίς κάποια σκοπιμότητα και σίγουρα εντελώς αυθόρμητα…



www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0