Μια Φώτο μια Ιστορία

Το έργο τέχνης του Ζιντάν, το «καλύτερο γκολ στην ιστορία του Champions League» (video)

Το έργο τέχνης του Ζιντάν, το «καλύτερο γκολ στην ιστορία του Champions League» (video)

Στις 15 Μαΐου του 2002 ο Ζινεντίν Ζιντάν αποφάσισε να παρατήσει το ποδόσφαιρο και να ασχοληθεί με την τέχνη. Διότι το απίστευτο γκολ που πέτυχε με την φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης απέναντι στην Λεβερκούζεν στον τελικό του Champions League της χρονιάς εκείνης θα μπορούσε άνετα να κοσμεί τους τοίχους των μεγαλύτερων γκαλερί παγκοσμίως!

Γράφει ο Κώστας Ξενακούδης

Το 2020 το France Football δημιούργησε μια λίστα με τα 50 καλύτερα γκολ στην ιστορία του Champions League (από το 1992 μέχρι το 2020). Μέσα από χιλιάδες στιγμές μαγείας, συγκίνησης και ομορφιάς, ένα ξεχώρισε στην πρώτη θέση του άτυπου αυτού διαγωνισμού. Ο λόγος για το αδιανόητο βολέ του Ζινεντίν Ζιντάν στον τελικό της διοργάνωσης του 2002 με αντίπαλο την Λεβερκούζεν, το οποίο «χάρισε» και στην Ρεάλ Μαδρίτης τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης. 

Στο ποδόσφαιρο δεν έχει σημασία πως θα σκοράρεις, αρκεί να στείλεις την μπάλα στα δίχτυα. Αν τα γκολ, όμως, βαθμολογούνταν εκείνο θα έπαιρνε άνετα 10 στα 10. Η μπάλα, που από την φύση της είναι «άγρια», είχε βρει επιτέλους κάποιον να την «δαμάσει», να την κάνει να τον υπακούσει. Ο Ζιντάν σκόραρε σε έναν τελικό Champions League, επίτευγμα που από μόνο του αξίζει πολλά, το «έργο τέχνης» αυτό όμως πέρασε στην ιστορία του θεσμού αλλά και ολόκληρου του αθλήματος.

Ένα μεγάλο ραντεβού

Το «θέατρο» αυτής της παράστασης ήταν το Χάμπντεν Παρκ. Περίπου 50.000 θεατές είχαν μαζευτεί για να παρακολουθήσουν τον τελικό Champions League του 2002 ανάμεσα σε Λεβερκούζεν και Ρεάλ Μαδρίτης. Τις επόμενες ημέρες, όμως, μάλλον θα εξιστορούσαν το θρυλικό γκολ του Γάλλου παρά τον ίδιο τον αγώνα.

Από την μια πλευρά, η εξαιρετική Μπάγερ Λεβερκούζεν της εποχής, με παίκτες όπως ο Μπάλακ και ο Λούσιο, πήγαινε για το θαύμα, με στόχο να εξαργυρώσει την εντυπωσιακή της σεζόν. Είχε τερματίσει δεύτερη στο πρωτάθλημα, μόλις έναν βαθμό πίσω από την Ντόρτμουντ, ενώ είχε φτάσει και μέχρι τον τελικό του κυπέλλου, όπου έχασε από την Σάλκε (4-2). Στον δρόμο της προς τον τελικό του Champions League, είχε αποκλείσει Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αφού πέρασε από τους δύο ομίλους (τόσους είχε τότε η διοργάνωση).

Από την άλλη πλευρά, η Ρεάλ Μαδρίτης, με θρύλους όπως ο Ρομπέρτο Κάρλος, ο Φίγκο, ο Ραούλ και φυσικά ο Ζιντάν, είχε τερματίσει τρίτη στο πρωτάθλημα, ενώ είχε χάσει και αυτή τον τελικό του κυπέλλου από την Ντεπορτίβο λα Κορούνια (2-1). Στο Champions League είχε περάσει και αυτή από τους δύο ομίλους, ενώ στον δεύτερο συνάντησε και τον Παναθηναϊκό (ο οποίος απέσπασε ισοπαλία 2-2 στην Αθήνα). Στους νοκ-άουτ γύρους απέκλεισε κατά σειρά Μπάγερν και Μπαρτσελόνα.


Ένα γκολ βγαλμένο από την φαντασία
Η «βασίλισσα» άνοιξε το σκορ από το 8’ με τον… συνήθη ύποπτο Ραούλ, οι Γερμανοί όμως αντέδρασαν άμεσα και ισοφάρισαν με τον Λούσιο στο 14’. Με το πρώτο ημίχρονο να πλησιάζει στο τέλος του, ο Ζιντάν αππφασίζει να «γράψει ένα ποίημα» στο χόρτο, να δείξει -για άλλη μια φορά- σε όλους πως δεν αποτελεί απλά έναν ακόμα καλό ποδοσφαιριστή. Ο Ρομπέρτο Κάρλος ανεβαίνει από τα αριστερά και στέλνει με μια «τυφλή» σέντρα την μπάλα στο κέντρο της περιοχής, όπου «καραδοκούσε» ο θρύλος της Ρεάλ. Οι περισσότεροι θα έκαναν κοντρόλ ή πάσα. Ο Γάλλος όμως δεν είναι σαν τους υπόλοιπους. 

Η μπάλα είναι στον αέρα, ο Ζιντάν στήνει το κορμί του και ετοιμάζει το αριστερό του πόδι. Με ένα σουτ από αυτά που γίνονται μόνο στο… FIFA, η μπάλα καταλήγει με σαγηνευτικό τρόπο στα δίχτυα της Λεβερκούζεν. Η Ρεάλ Μαδρίτης κάνει το 2-1 και έχουν μείνει όλοι με το στόμα ανοιχτό, καθώς έγιναν μάρτυρες μια στιγμής καθαρής μαγείας.

Οι Γερμανοί προσπάθησαν να αντιδράσουν, αλλά έπεσαν «θύμα» ενός νεαρού τότε τερματοφύλακα που άκουγε στο όνομα Ίκερ Κασίγιας και είχε περάσει αλλαγή στο 68’. Η βραδιά όμως ανήκε αδιαμφισβήτητα στον Ζινεντίν Ζιντάν. Η προσωπική του έμπνευση, η απόλυτη αρτιότητα του σουτ του, μνημονεύεται μέχρι και σήμερα. Μιλάμε άλλωστε για «το καλύτερο γκολ στην ιστορία του Champions League».


www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0